Kuih tepung bungkus, kuih tradisional yang sentiasa menjadi kegemaran ramai, tak luput dek zaman. Dibungkus dengan daun pisang, rasanya yang lemak-lemak masin dan inti kelapanya yang manis membuatkan gabungan ini berjaya menaikkan selera kepada sesiapa yang memakannya.

Kali ini ini, kita ikuti resipi kuih tepung bungkus hasil perkongsian Puan Eha. Mudah saja membuatnya.

Awalnya, kuih ini diminta oleh ibu mertuanya yang teringin untuk menikmati kuih tepung bungkus ini, Maka, gigihlah mencari daun pisang, tapi rupa-rupanya daun pisang tersebut hanya mencukupi untuk membungkus 6 biji kuih sahaja dek kerana keadaan daun tersebut ada yang kurang elok.

Maka, tercetuslah idea untuk mengukus kuih tersebut di dalam bekas kecil-kecil. Sama sahaja rasanya. Cuma, tiada aroma daun pisang. Jadi, kepada yang sukar mendapatkan daun pisang di tempat anda, mungkin boleh juga mencuba cara ini.

BAHAN-BAHAN:

1 biji kelapa parut putih

Daun pandan

2 cawan air

2 sudu gula putih

2 sudu gula merah – Boleh beli online di sini

Sedikit garam

Ads

1 sudu tepung gandum – Boleh beli online di sini

Gula nise/gula Melaka – Boleh beli online di sini

Daun pisang

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

CARA MEMASAK:

INTI KELAPA

Masak gula dengan air sehingga larut.

Kemudian, masukkan daun pandan dan kelapa parut. Gaul sebati.

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

Apabila air agak kering, masukkan pula tepung gandum. Bolehlah sejukkan inti.

BADAN PUTIH GEDIK

2 cawan santan

2 cawan air  

1 ½  cawan tepung beras – Boleh beli online di sini

Garam – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Satukan semua bahan di dalam periuk. Kacau sebati, baru buka api.

Kacau sehingga pekat dan dah siap.

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

Kemudian, bolehlah letakkan inti dan bungkus seperti biasa.

Ads

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

Kukus selama 10 hingga 15 minit dan dah siap.

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang Beginilah hasilnya. 

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

Sedap. Gedik-gedik je bahagian putih tu.

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

NOTA: Jika kehabisan daun pisang, bolehlah mencuba untuk meletakkan di dalam bekas kecil-kecil. Sama sahaja rasanya.

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

Kredit: Puan Eha

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Ayam Goreng Bawang Putih, Goreng Sampai Garing, Wangi Aromanya

Jom Buat Sendiri Air Lai Chi Kang, Redakan Panas Penyejuk Tekak

Nak Keria Rasa Crunchy Di Luar Lembut Di Dalam, Tambah Satu Bahan Ni

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI