Sotong pun boleh masak merah rupanya! Dengar nama resipi Sotong Sumbat Masak Merah je pun dah terliur sekarang. Bayangkan Sotong sumbat yang padat tu dimakan bersama nasi panas fuhh kenyang dan gerenti puas hati. Ada yang dah pernah cuba resipi Sotong Sumbat Masak Merah? Kalau belum pernah wajib cuba masakan ni!
SOTONG SUMBAT MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
CARA PENYEDIAAN:
Campurkan telur, lada besar merah, lada besar hijau, daun bawang, tomato, bawang besar dan kiub ayam.
Pastikan kiub ayam hancur. Gaul sehingga sebati.
Panaskan minyak dah goreng bahan yang telah digaul tadi sehingga menjadi scramble egg. Ketepikan.
Kemudian, masukkan bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan halia yang sudah dikisar ke dalam kuali. Masak sehingga naik bau.
Masukkan garam atau serbuk perasa. Masukkan cili kering ke dalam kuali dan kacau hingga sebati. Masak sampai pecah minyak.
Sementara tunggu cili masak, sumbat scramble egg ke dapat sotong sehingga padat.
Letak kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya telur tak terkeluar.
Bila cili dah pecah minyak, maasukkan sos cili, dan sos tiram. Kacau sehingga sebati.
Tambah garam dan perasa mengikut kesesuaian tekak.
Akhir sekali, masukkan sotong tadi. Jangan kacau terlalu kuat, takut kepala sotong tercabut.
Bila sotong dah masak, boleh padamkan api. Siap!
Kredit: Uya Masbah
SELAMAT MENCUBA!