Labu dipercayai mempunyai kandungan serat, mineral dan sumber antioksida yang tinggi. Labu boleh dipelbagai dalam masakan sama ada dibuat kuih seperti talam, di masak sebagai pelengkap sayur juga enak dibuat pengat.
Pengat bebola labu manis
Bahan-bahan:
2 cawan labu yang siap dikukus dan dilenyek
2 cawan lebih tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar air kapur sirih
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
Tak perlu tambah air semasa menguli doh
1/2 cawan sagu direbus sehingga masak dan lalukan di bawah air untuk buang kanji, ketepikan.
Cara memasak:
1.Gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh yang tak melekat pada tangan.Kalau nampk lembut sangat boleh tambah kan tepung pulut lagi.
2.Panaskan air sehingga mendidih, kemudian bulatkan doh tadi, masukkan ke dalam air yang mendidih.
3.Apabila doh dah timbul maknanya kuih dah masak, angkat yang dah timbul kemudian masukkan ke dalam air biasa supaya tak bagi melekat.
Untuk kuah:
4 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula Melaka
1/2 cawan gula pasir .Kalau tak nak manis boleh kurangkan.
sedikit garam
1 helai daun pandan
Cara memasak:
1.Masukkan santan ke dalam periuk kemudian masukkan gula Melaka dan gula pasir,1 helai daun pandan dan sedikit garam.
2.Kacau hingga santan mendidih.
3.Kemudian masukkan bebola labu tadi dan sagu yang telah direbus terlebih dahulu.
Selamat mencuba
Kredit: Noriza Awang Hamat
INGIN MEMBELI OVEN, BOLEH LIHAT DI SINI.