Pengat Pisang Nangka Bersagu yang manis ni memang sajian pencuci mulut yang enak dinikmati lepas berbuka. Lepas terawih nanti boleh ulang makan.

Kalau nak kenal Pisang nangka ni isinya berwarna krim putih, teksturnya halus dan lembut serta sedikit masam. Berat tandan lebih kurang 12-14kg. Bentuknya jejari bersegi dan memanjang dan sesuai digoreng dan dibuat juadah seperti pengat. Nak bagi pengat pisang meletop sedapnya, masukkan sagu sikit. Jangan banyak-banyak pekat pulak jadinya.

PENGAT PISANG NANGKA BERSAGU

Pengat Pisang Nangka Bersagu, Boleh Makan Berbuka dan Moreh.

Ads

BAHAN-BAHAN

Pisang Nangka
Gula kabung/kerek
Santan
Daun pandan
Sedikit garam
Sagu

CARA PENYEDIAAN :
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk kecuali pisang & sagu.
2. Masak dengan api yang slow je sebab takut pecah minyak nanti kuah jadi tak cantik

Pengat Pisang Nangka Bersagu, Boleh Makan Berbuka dan Moreh.
3. Bila santan dah mendidih masukkan pisang & sagu
5. Masak sampai pisang lembut. Siap!

Pengat Pisang Nangka Bersagu, Boleh Makan Berbuka dan Moreh.

Ads

 

Via FB : Resepi Masakan Terkini

Ads

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI