Andai ke pasar malam, sajian Ayam Percik tentunya menjadi pilihan ramai. Makan panas-panas dengan kuahnya, waduh…sangat membuka selera. Anda suka makan Ayam Percik macam jual dekat pasar malam tu? Saudari SuiSan Aliezsha ada kongsikan resipi yang beliau guna untuk berniaga. Selamat mencuba!
Nota: jumlah bahan bergantung pada jumlah ayam yang digunakan.
Ads
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan toskan airnya.
2. Panaskan kuali dan tumis bahan kisar, ketumbar dan jintan tanpa minyak. Perasakan dengan garam serta gula dengan secukup rasa.
3. Masukkan ayam. Masak hingga setengah masak.
4. Ambil ayam dan letak di atas dulang pembakar. Renjiskan minyak zaitun atau minyak masak.
5. Bakar guna air fryer pahu 200C selama 15 minit. Jika bakar guna ketuhar, guna suhu 180C dan bakar selama 20 minit. Masa mungkin berbeza mengikut af dan ketuhar masing-masing.
(Nota RASA: Boleh juga dibakar guna pemanggang ajaib atau arang)
6. Untuk kuahnya, panaskan kuali atau periuk. Masukkan kisaran cili dan bawang putih bersama sedikit air. Didihkan hingga cili masak.
7. Masukkan sos cili, gula, air gula merah dan tepung jagung.
8. Kacau hingga kuah menjadi pekat. Pastikan gula dan garamnya cukup.
9. Jika ada bijan, boleh tambahkan ke dalam kuah.
Ads
10. Siap dan bolehlah disiram ke atas ayam bakar tadi.
Sebut sahaja ayam tandoori, terbayang keenakan hidangan ini. Andai ke kedai mamak untuk makan roti nan, hidangan ayam ini pastinya menjadi pilihan untuk digandingkan bersama. Memang sedap lebih-lebih lagi jika dimakan panas-panas. Kena pula dengan hirisan bawang serta sedikit perahan limau nipis, perghhh..memang padu! Tapi bila beli, harganya memang agak Puan Tahrunnisah Jali. Sedap, lebih bersih dan boleh makan puas-puas.
RESIPI AYAM TANDOORI HOMEMADE
BAHAN A:
4 keping paha ayam ( whole leg) | basuh, buang kulit & kelar kasar
2 sudu makan minyak masak
BAHAN B:
1 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan jus limau nipis atau lemon
BAHAN C:
6 sudu teh yogurt asli ( pekat)
2 sudu teh campuran pes halia bawang putih | 5 ulas bawang putih dan 3cm halia yang dikisar lumat.
2 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu teh garam masala
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/4 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh pewarna merah
CARA MEMASAK:
Satukan bahan B hingga sebati dan lumurkan pada ayam. Pastikan sapu rata pada kelaran dan isi ayam keseluruhan. Perap seketika.
2. Dalam bekas berlainan, campur semua bahan C. Pastikan campuran pekat sedikit dan jangan tambah air.
3. Lumur campuran bahan C pada ayam. Masukkan 2 sudu makan minyak masak. Perap semalaman ataupun paling kurang 4 jam sebelum dibakar.
Untuk membakar Ayam Tandoori, biasanya di kedai, ia akan dibakar di dalam tandoor ( dapur khas untuk membakar yang menyerupai tempayan besar). Jika tiada, boleh gunakan ketuhar.Caranya ialah:
Susun hirisan lobak merah atau saderi di permukaan dulang pembakar. Ia bertujuan ayam yang dibakar nanti tidak melekat pada dulang dan membina ruang diantara dulang dan isi ayam kerana ayamakan mengeluarkan air yang banyak sewaktu dibakar.
Bakar ayam tandoori tadi pada suhu 230C selama 25-30 minit.
Semasa membakar, selepas 20 minit pertama, periksa ketulan ayam dan sapukan sedikit minyak di permukaannya. Masa memasak mungkin berbeza bergantung kepada saiz ayam yang digunakan juga jenis ketuhar.
Sekiranya ada pemanggang, setelah ayam masak bolehlah dipanggang seketika bagi mendapatkan kesan terbakar / hangus pada permukaan isi ayam tandoori.
Angkat, sedia untuk dinikmati mengikut citarasa masing-masing.
Info: Selain dinikmati bersama roti naan, ayam ini juga sesuai dihidangkan bersama nasi. Untuk memudahkan proses memasak, anda juga boleh hasilkan perapan lebih awal.
Ramdan tak lama lagi, korang bercadang untuk berniaga di Bazar Ramadan. Kalau takda menu apa nak jual, ini ada 20 koleksi resipi agar-agar dan puding yang korang boleh cuba yang boleh dijadikan bahan jualan di bazar nanti. Sesuai sangat jual di musim panas sekarang.Resipi ini adalah perkongsian dari Chef Fatimah Zarinah Zainuddin.
AGAR-AGAR ABC
BAHAN A:
10gm agar-agar
700ml air
180 gm gula merah
2 helai daun pandan
BAHAN B:
30gm agar-agar
1600ml air
1 tin susu cair
300gm gula
1/2 tin krim jagung campur sedikit pewarna kuning
100gm kacang merah campur sedikit pewarna merah jambu
100gm cendol campur sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Satukan bahan A, masak hingga mendidih.
Tapiskan dan tuang ke dalam loyang. Biarkan sejuk.
Satukan bahan B(air, agar-agar dan gula), masak sehingga larut.
Kemudian, masukkan susu, kacau rata.
Angkat dan bahagikan kepada tiga bahagian(satu bahagian campurkan dengan krim jagung, satu bahagian kacang merah dan satu bahagian dengan cendol).
Cakarkan permukaan A, tuangkan campuran jagung. Biarkan beku.
Tuangkan pula lapisan cendol di atasnya dan biarkan beku.
Akhir sekali, tuangkan lapisan kacang merah di atas lapisan jagung dan biarkan beku.
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN A : LAPISAN CENDOL
750ml air
170gm gula
10gm agar-agar
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung
Cendol secukupnya
BAHAN B: LAPISAN GULA MELAKA
750ml air
250gm gula melaka | diracik halus
10gm agar-agar
250ml santan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Masak air, gula dan agar-agar hingga larut.
Satukan santan dan tepung jagung, kacau agar tidak bergentel.
Tapiskan dan tuangkan ke dalam agar-agar.
Masak sebentar hingga mendidih.
Angkat dan biarkan suam baru masukkan cendol.
Biarkan ianya keras.
Untuk menyediakan bahan B. Masak air, gula melaka dan agar-agar hingga larut.
Masukkan santan, kacau sebentar.
Akhir sekali, tuangkan keatas lapisan cendol yang telah keras.
UDING SUSU OREN
BAHAN A: LAPISAN PUDING
4gm agar-agar
200ml air
300ml susu
6 sudu besar gula (ikut sesuai)
50ml jus oren
Pewarna kuning
BAHAN B: LAPISAN JERNIH
4gm agar-agar
500ml air
6 sudu besar gula
50ml jus oren
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan lapisan puding. Masak agar-agar, gula dan air hingga mendidih.
Masukkan susu,jus oren dan pewarna. Angkat.
Masukkan dalam acuan dan biarkan sejuk dan keras.
Untuk menyediakan lapisan jernih. Masak agar-agar, gula dan air sehingga mendidih.
Masukkan jus dan sedikit pewarna.
Cakarkan lapisan puding dan tuangkan lapisan jernih. Buat kaedah serupa sehingga habis.
PUDING MANGGA
BAHAN-BAHAN:
1 liter susu segar
10gm agar-agar
Sedikit perisa mangga
Sedikit pewarna kuning
200gm gula
1 biji buah mangga | isinya dipotong dadu
CARA MEMASAK:
Masukkan agar-agar , gula, susu dan masak hingga gula larut.
Masukkan perisa mangga dan pewarna. Kacau perlahan hingga mendidih.
Sediakan acuan dan tuangkan agar-agar di dalam.
Taburkan buah mangga yang telah dipotong dadu.
AGAR-AGAR RINTIK PANDAN
BAHAN A:
1/2 sudu makan agar-agar serbuk
250ml santan cair
1 sudu makan gula pasir
Sedikit pewarna hijau
BAHAN B:
1/2 sudu besar agar-agar
500ml air
100gm gula merah
1 sudu makan tepung kastard campur 2 sudu makan air
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Campurkan semua bahan dan masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam loyang dan biarkan keras.
Potong kecil-kecil dan biarkan sebentar.
Untuk menyediakan bahan B. Masak air, daun pandan, gula merah dan agar-agar hingga larut. 5.
Masukkan tepung kastard.
Masak hingga mendidih.
Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah berisi dengan potongan agar-agar tadi.
Sejukkan.
PUDING JELLY POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
500ml air
1/2 tin susu cair
100gm gula
1 sudu makan tepung kastard
1 1/2 sudu besar pati buah
Fruity jelly secukupnya
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dengan air hingga larut.
Masukkan gula dan masak hingga larut.
Angkat dan masukkan bancuhan susu cair dan tepung kastard. Masak seketika.
Susun jelly di dalam acuan dan tuangkan agar-agar perlahan-lahan.
AGAR-AGAR PERMATA
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk agar-agar
200ml susu cair
400ml air
150gm cawan gula pasir
100ml susu pekat
Esen vanila
Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
Satukan semuanya dan masak hingga mendidih. Ambil tiga senduk dan di tetakkan dalam mangkuk berasingan dan campurkan dengan tiga warna kesukaan anda.
Sejukkan kemudian dipotong dadu.
Panaskan sebentar lebihan agar-agar tadi.
Letakkkan agar-agar yang telah dipotong ke dalam bekas dan tuangkan agar-agar lebihan tadi.
PUDING JAGUNG MANIS
BAHAN-BAHAN:
15gm agar-agar
700ml air
150gm gula
200ml susu cair | dikisar halus
1 tin kecil jagung | dikisar halus
1 sudu makan tepung kastard |dikisar halus
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar hingga hancur dan masukkan gula.
Masukkan susu cair, jagung dan tepung kastard. Sebatikannya, tuangkan ke dalam agar-agar dan masakkan seketika.
Tuangkan dalam acuan kemudian sejukkan.
PUDING MARBLE
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
1/2 tin susu cair | dikisar
1/2 tin susu pekat | dikisar
1 biji telur | dikisar
2 keping roti | dikisar
4 sudu makan gula
500ml air
Esen vanila
Pewarna
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan gula dan masak hingga mendidih.
Masukkan bahan kisar serta perlahankan api.
Angkat dan bahagi kepada beberapa warna.
Tuangkan ke dalam loyang dan lorekkan agar ianya bercampur.
UDING BUAH
BAHAN-BAHAN:
20gm agar-agar
1 liter air
1 tin susu cair
200gm gula
200ml sirap buah koktel
2 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar hingga larut.
Masukkan gula dan biarkan ianya mendidih.
Masukkan sirap, susu cair dan tepung kastard.
Masukkan buah koktel. Biarkan sebentar.
Tuangkan ke dalam acuan.
AGAR-AGAR SANTAN
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
1 liter air
1 ketul gula melaka
100gm gula pasir
200ml santan | dipukul sedikit
1 biji telur | dipukul sedikit
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Masak air dengan gula melaka dan daun pandan hingga larut. Tapiskan.
Sukatkan air gula itu menjadi 1 liter.
Masakkan air gula tadi dengan agar-agar hingga agar-agar larut.
Kecilkan api dan masukkan campuran santan telur dan gula pasir. Tunggu hingga menggelegak.
Bila menggelegak, biarkan seketika dan kacau. Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan.
AGAR-AGAR KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
250ml air
750ml susu cair
200gm gula pasir
100gm kacang merah (rendam dan rebus hingga empuk)
Sedikit pewarna (jika suka)
CARA MEMASAK
Kisar kacang merah yang telah di rebus. Ketepikan.
Masak agar-agar, susu cair, air dan gula sehingga mendidih. Masukkan kacang merah.
Masak hingga mendidih dengan api perlahan.
Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
AGAR-AGAR BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
200gm buah naga |ambil isi dan blend
10gm agar-agar serbuk
125 gm gula pasir
900ml air
Sedikit esen ros
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar, air dan gula hingga mendidih. Masukkan isi buah naga yang di blend dan biarkan ianya mendidih seketika.
Angkat dan masukkan esen ros. Tuangkan ke dalam acuan.
PUDING SUSU
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
600ml air
1/2 tin susu pekat
Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan susu pekat dan pewarna.
Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
ELLY KELAPA MUDA
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
1 cawan air
4 1/2 cawan air kelapa muda
3/4 cawan gula
Isi kelapa muda yang dipotong halus.
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan 1 cawan air hingga hancur.
Masukkan gula dan masak hingga gula hancur.
Campur air kelapa dan masak sebentar.
Tuangkan ke dalam bekas yang telah diisikan dengan kelapa yang dipotong halus.
Masukkan jeli ini dalam peti sejuk, keluarkan bila ingin menghidangkannya.
PUDING MILO
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
750ml air
150 gm gula
1 tin susu cair
3/4 cawan serbuk milo
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan gula dan masak hingga mendidih.
Masukkan susu cair. Angkat dan masukkan serbuk milo.
Masak seketika. Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
PUDING SAGU BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
1 mangkuk sagu
3 cawan air (kalau pekat boleh tambah air)
1 1/2 cawan gula
Sedikit pewarna
Daun pandan
BAHAN B:
200ml santan kotak
1 tin susu cair
1 1/2 cawan air
Sedikit garam
Daun pandan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Didihkan air,pewarna, gula dan daun pandan hingga gula larut.
Masukkan sagu dan kacau sehingga pekat dan tambah air jika perlu.
Masak hingga hilang putih di tengah-tengah sagu.
Untuk menyediakan bahan B. Campurkan semua dan didihkan sekejap ( kalau boleh tambah air).
AGAR-AGAR LAPIS SANTAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
10 gm agar-agar
1200ml air
200gm gula
Pewarna- hijau, merah, kuning, biru, purple
BAHAN B:
10gm agar-agar
400ml santan
800ml air
200gm gula
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Masakkan bahan A hingga larut.
Tapis dan ketepikan.
Untuk menyediakan bahan B. Masakkan bahan B kecuali santan hingga larut.
Bila mendidih baru masukkan santan dan biarkan sebentar.
Angkat dan tapiskan.
Cara Melapis, sukat 250ml agar-agar (A) letak sedikit pewarna dan tuangkan dalam loyang dan biarkan keras. Cakarkan sedikit.
Sukat 250ml agar-agar (B) dan tuangkan ke atas agar-agar lapisan A. Begitulah juga dengan lapisan seterusnya untuk warna yang berlainan.
PUDING ROTI COKLAT SUSU
BAHAN-BAHAN:
8 keping biskut jagung
2 keping roti
300ml susu cair
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
CARA MEMASAK
Kisar roti, biskut jagung dan susu cair.
Masukkan telur dan susu pekat. Kisar lagi hingga licin.
Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan satu bahagian dibiarkan warna asal.
Panaskan kukusan dan kukuskan bahagian serbuk koko.
Bila sudah masak, tuangkan pula bahagian yang bewarna asal.