Selalu makan dekat seafood restaurant atau Chinese stall kan? Sepinggan kecik gitu RM12 atau RM18 nah buat sendiri sekuali . Boleh jer masak sendiri ikut resipi @ashhryyyyy yang mnurut modal hanya RM8.90 sahaja. Berbaloi kan. Hah apa tunggu lagi , jom panaskan kuali.

Pepahat Masak Cili Padi
Bahan-Bahan:
Cili padi
Pepahat
Bawang putih
Bawang merah
Udang kering
Sos cili
Seafood sos

Cara memasak:

IKLAN

1.Bahan-bahan dikisar separa hancur kalau rajin lebih sedap ditumbuk.

2.Kemudian masak di atas kuali sampai naik bau atau cili tu masak.

IKLAN

3.Masukkan udang kering yang ditumbuk hancur untuk bagi rasa lagi sho shedap & tasty.
4.Masukkan dua sudu sos cili & seafood, garam dan gula. Memandangkan kita guna cili padi, gula letak lebih sikit bagi balance rasa atau ikut lidah korang.

5.Gaul sebati , kemudian masukka pepahat yang telah direndang dan dibasuh . Masuk perlahan perlahan dan gaul supaya semua kuah tu tersalut dekat pepahat.

IKLAN

6.Gunakan spatula supaya tak hancur. Lepas tu gaul sebati.
7 Dah siap! Makan makan hmm sho shedap!

Selamat mencuba!

Kredit:@ashhryyyyy