Hari ni min nak kongsi 2 resipi istimewa dari dua benua. Dari Greece di Eropah dan Afrika Selatan. Menu ni hasil cetusan idea dari barisan Chef, tenaga pengajar Taylor’s University.

Pernah Cuba Menu Dari Greece dan Afrika Selatan… Jom Ubah Selera

Kalau nak tahu apa keistimewaan rasanya, kenalah cabar diri buat resipi ni…

AGRO DOLCE BEEF CHEEKS WITH RED CAPONATA

Pernah Cuba Menu Dari Greece dan Afrika Selatan… Jom Ubah Selera

BAHAN-BAHAN :

Ads
  • 400 gm daging pipi lembu
  • 2 ulas bawang putih | dicincang
  • 150gm bawang besar kuning | didadu
  • 100gm lobak merah | diptong dadu
  • 100 gm batang saderi | dipotong dadu
  • 100 gm batang bawang cina | didadu )
  • 2 biji lada benggala merah dan kuning | dihiris
  • 10gm daun daun herba rosemary
  • 10gm daun herba thyme
  • 20gm daun herba basil
  • 3 sudu makan pes tomato
  • 2 biji tomato | dipotong dadu
  • 50gm buah zaitun hitam dan hijau
  • 70gm zuchinni hijau dan kuning | dipotong dadu
  • 70gm terung panjang | didadu
  • 4 sudu makan cuka putih
  • 2 sudu makan gula
  • 30gm keju feta
  • 200ml minyak zaitun
  • 2 sudu teh garam
  • 3 sudu teh lada hitam

CARA MEMASAK :
1. Basuh dan bersihkan pipi lembu. Potong bahagian lemak pipi. Gaulkan pipi lembu bersama garam dan lada hitam.
2. Panaskan sedikit minyak zaitun dan goreng sekejap pipi lembu kemudian letak ditepi.
3. Gunakan lebihan minyak diatas, tumiskan bawang putih, bawang besar kuning, lobak merah, cederi, batang bawang cina, lada benggala, daun herba rosemary, daun herba thyme kacau sehingga warna
betukar menjadi perang.
4. Masukkan pes tomato dan sedikit air (untuk menggelakkan hangus)
5. Masukkandaging pipi lembu tadi.
6. Tambahkan air sehingga menutupi permukaan daging dan campurkan cuka dan gula nisbah satu per satu.
7. Renehkan daging pipi lembu sehingga masak 1jam
8. Masukkan garam dan lada hitam.

Cara masak sayur ‘Coponata’ Merah
9. Panaskan miyak zaitun, tumiskan bawang besar kuning, saderi, basil, zuchinni, gaul sehingga perang sedikit.
10. Masukkan terung, buah tomato bersama pes tomato dan buah zaitun tumiskan sehingga pekat sehingga 30minit.
11. Pecahkan keju fetta, Gaul bersama sayuran diatas, pastikan tutup api untuk menggelakkan dari keju menjadi cair.
12. Masukan garam untuk perasa
13. Setelah daging empuk, potong petak tebal.
14. Hidang bersama sayur ‘Caponata’ merah

Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 1 jam 30 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian Greece
Keistimewaan : Sajian seimbang daging dan sayuran coponata

INFO CHEF :Mereneh daging menjadikan sajian lebih berperisa, pastikan bekas ditutup dan dimasak dengan api yang kecil.

Resipi oleh : Chef Zaishahrizal Zamani, Taylor’s University

MELKTERT

Pernah Cuba Menu Dari Greece dan Afrika Selatan… Jom Ubah Selera

BAHAN-BAHAN :

Bahan kulit pastri :

Ads
  • 100gm mentega
  • 20gm gula halus
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 biji telur
  • 200gm tepung gandum | campur dan ayak
  • 1gm serbuk penaik

Bahan untuk inti :

  • 250gm susu segar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji kuning telor
  • 65gm gula
  • 35gm tepung jagung
  • 80gm krim putar

CARA MEMASAK :
Cara masak kulit pastri :
1. Pukul mentega dengan gula halus hingga ringan.
2. Masukkan garam dan essen vanilla.Kacau rata.
3. Masukkan telor.Kacau hingga sebati .Akhir sekali masukkan tepung gandum
4. Uli hingga menjadi doh.
5. Simpan dalam peti ais lebih kurang 5 minit.
6. Akhir sekali tekankan doh dan ratakan di dalam dan keliling acuan tat dan bakar hingga masak 180°C selama 15-20 minit.

Cara masak inti :
1. Didihkan susu dengan kayu manis.
2. Di dalam satu mangkok ,campurkkan kuning telor ,gula dan tepung jagung .Pukul hingga sebati.
3. Satukan susu dengan campuran kuning telor tadi. Kacau rata. Keluarkan kayu manis .
4. Kacau di atas api perlahan sehingga pekat.
5. Akhir sekali masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
6. Isi inti didalam acuan tat yang telah di masak tadi.Sejukkan
7. Hidangkan dengan hiasan serbuk kulit kayu manis, gula aising dan krim putar.

Saiz hidangan : 25 biji tat
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pencuci mulut, Afrika Selatan
Keistimewaan : Sajian pencuci mulut moden yang disukai masyarakat setempat

Ads

INFO CHEF : Melktart adalah nama Afrika Selatan untuk milk tart atau tat susu. Kulit pastri manis dengan intinya lemak berkrim yang dibuat dari susu, tepung, gula dan teluk.

Resipi oleh : Chef Norrizan Ramudin, Taylor’s University

Terima kasih : CHEF MASSYITTAH OMAR, CHEF CHEF NUR SYIRIN MOHD SAID, CHEF ZAISHAHRIZAL ZAMANI, CHEF AZURALISDA MOHD GHAZALI, CHEF MOHD ZAMRI IDRIS DAN CHEF NORRIZAN RAMUDIN.

Alamat : Taylor’s University , Jalan Taylors,  Subang Jaya, Selangor

https://university.taylors.edu.my/en.html

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI