Hari ni min nak kongsi 2 resipi istimewa dari dua benua. Dari Greece di Eropah dan Afrika Selatan. Menu ni hasil cetusan idea dari barisan Chef, tenaga pengajar Taylor’s University.
Kalau nak tahu apa keistimewaan rasanya, kenalah cabar diri buat resipi ni…
AGRO DOLCE BEEF CHEEKS WITH RED CAPONATA
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
Cara masak sayur ‘Coponata’ Merah
9. Panaskan miyak zaitun, tumiskan bawang besar kuning, saderi, basil, zuchinni, gaul sehingga perang sedikit.
10. Masukkan terung, buah tomato bersama pes tomato dan buah zaitun tumiskan sehingga pekat sehingga 30minit.
11. Pecahkan keju fetta, Gaul bersama sayuran diatas, pastikan tutup api untuk menggelakkan dari keju menjadi cair.
12. Masukan garam untuk perasa
13. Setelah daging empuk, potong petak tebal.
14. Hidang bersama sayur ‘Caponata’ merah
Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 1 jam 30 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian Greece
Keistimewaan : Sajian seimbang daging dan sayuran coponata
INFO CHEF :Mereneh daging menjadikan sajian lebih berperisa, pastikan bekas ditutup dan dimasak dengan api yang kecil.
Resipi oleh : Chef Zaishahrizal Zamani, Taylor’s University
MELKTERT
BAHAN-BAHAN :
Bahan kulit pastri :
Bahan untuk inti :
CARA MEMASAK :
Cara masak kulit pastri :
1. Pukul mentega dengan gula halus hingga ringan.
2. Masukkan garam dan essen vanilla.Kacau rata.
3. Masukkan telor.Kacau hingga sebati .Akhir sekali masukkan tepung gandum
4. Uli hingga menjadi doh.
5. Simpan dalam peti ais lebih kurang 5 minit.
6. Akhir sekali tekankan doh dan ratakan di dalam dan keliling acuan tat dan bakar hingga masak 180°C selama 15-20 minit.
Cara masak inti :
1. Didihkan susu dengan kayu manis.
2. Di dalam satu mangkok ,campurkkan kuning telor ,gula dan tepung jagung .Pukul hingga sebati.
3. Satukan susu dengan campuran kuning telor tadi. Kacau rata. Keluarkan kayu manis .
4. Kacau di atas api perlahan sehingga pekat.
5. Akhir sekali masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
6. Isi inti didalam acuan tat yang telah di masak tadi.Sejukkan
7. Hidangkan dengan hiasan serbuk kulit kayu manis, gula aising dan krim putar.
Saiz hidangan : 25 biji tat
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pencuci mulut, Afrika Selatan
Keistimewaan : Sajian pencuci mulut moden yang disukai masyarakat setempat
INFO CHEF : Melktart adalah nama Afrika Selatan untuk milk tart atau tat susu. Kulit pastri manis dengan intinya lemak berkrim yang dibuat dari susu, tepung, gula dan teluk.
Resipi oleh : Chef Norrizan Ramudin, Taylor’s University
Terima kasih : CHEF MASSYITTAH OMAR, CHEF CHEF NUR SYIRIN MOHD SAID, CHEF ZAISHAHRIZAL ZAMANI, CHEF AZURALISDA MOHD GHAZALI, CHEF MOHD ZAMRI IDRIS DAN CHEF NORRIZAN RAMUDIN.
Alamat : Taylor’s University , Jalan Taylors, Subang Jaya, Selangor
https://university.taylors.edu.my/en.html