Creampuff antara kuih yang sentiasa mendapat permintaan daripada mereka yang meminatinya. Creampuff yang sedap dimakan ialah mempunyai tekstur yang lembut dan inti yang tidak terlalu manis.
Menerusi perkongsian daripada Izz Aishah ini, dia berkongsi resipi creampuff yang berintikan filling kastard yang pernah menjadi hasil jualannya sebelum ini.
1.Masukkan air dan marjerin dalam periuk. Masak sampai marjerin tu larut dalam air dan mendidih. 2. Apabila sudah mendidih, tutup api dan masukkan tepung. Kacau laju-laju sampai tepung dah tak lekat pada periuk. 3. Biarkan sampai tepung suam. Lepas tu, masukkan telur dan esen vanilla. Pukul guna mixersampai semua sebati. 4. Sapukan loyang dengan marjerin.
5. Masukkan adunan tadi dalam piping plastik (kalau ada acuan pakai la acuan, kalau tak ada pun tak apa). Pipekan adunan dengan susunan dalam loyang jarak-jarakkan sebab nanti creampuff akan mengembang.
6. Akhir sekali, spray dengan air. Bakar dengan menggunaka suhu 180C selama 35 minit.
250 ml susu cair/susu full cream 3 sudu besar tepung kastad – beli online DI SINI 5 sudu besar gula (kalau tak nak manis sangat boleh kurangkan) – beli online DI SINI 1 sudu kecil esen vanilla
Ads
CARA-CARA:
1. Masukkan susu, gula, tepung kastard dan esen vanilla ke dalam periuk. Masak di atas dapur dengan menggunakan api perlahan. 2. Masak sampai filling tu mendidih dan kental . 3. Sejukkan sebentar dan boleh masukkan dalam creampuff. Siap.
*Nak cantik boleh taburkan snow powder atas creampuff. Kalau tak ada, tak payah letak. Itu sebagai hiasan saja. *Inti dia ni kalau korang nak buat guna style lain pun boleh tau.
Hari ni jom kita memenuhkan balang kuih sempena dah boleh rentas negeri. Buat banyak-banyak boleh hadiahkan kepada ibu bapa dan sanak saudara yang dah lama dirindui. Swiss Tart Almond Nutella dengan rasanya yang rangup ditambah dengan kacang badam dan Nutella memang jadi kesukaan ramai.
Swiss Tart Almond Nutella Bahan-bahan: 2 ketul buttercup pure 140 gram gula aising-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu esen vanila-BELI ONLINE DI SINI 3 cawan tepung jagung(ayak)-BELI ONLINE DI SINI 3 cawan tepung gandum cap ros(ayak) 1/2 cawan coklat rice(hiasannya) Nutella Kacang badam
Cara membuat: 1.Satukan buttercup bersama gula aising dan esen vanila. Gaul sebati guna senduk kayu. 2.Masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan tepung gandum.Gaul sebati. 3.Selepas itu masukkan coklat rice ke dalam adunan dan gaul seketika. 4.Kemudian bolehlah masukkan adunan ke dalam piping beg yang telah diletakkan acuan. Picit ikut kreativiti masing-masing dan letakkan coklat nutella di tengah-tengah bersama kacang badam. 5. Bakar dalam suhu 150 darjah selama 25 minit mengikut oven masing-masing. Sebelum masukkan adunan, panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit. Selamat mencuba
Resipi Suhun Goreng / Suun Goreng yang viral perkongsian saudari Nasriah Ramli. Nampak sedap dan membuka selera kan? Bagi anda yang suka makan bihun goreng, bolehlah cuba menggunakan suhun pula. Mudah sahaja caranya malah ada yang mengatakan bahawa rasanya lebih sedap dari bihun. Wow…Kena cuba ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI SUHUN GORENG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
3/4 bungkus suhun – rendam air – beli online disini 2-3 ulas bawang putih – beli online disini 1/2 biji bawang holland – beli online disini Udang secukupnya Sotong secukupnya 2 biji telur 1/2 kiub ikan bilis – beli online disini Sos tiram secukup rasa – beli online disini Sos ikan secukup rasa – beli online disini Kicap lemak manis secukup rasa – beli online disini 1/2 batang lobak merah – hiris 1/2 tangkai cili merah – hiris 1 biji tomato – hiris Cili api secukupnya – jika suka Garam dan gula secukup rasa 1 pokok daun bawang Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan tumis hirisan bawang putih dan bawang holland hingga kekuningan. 2. Masukkan udang dan hirisan sotong. Masak seketika. 3. Tambahkan telur. Goreng hingga telur hancur. Tambahkan juga kiub pati ikan bilis. Sebatikan. 4. Perasakan dengan menambah sos tiram, sos ikan dan kicap lemak manis dengan secukupnya. 5. Seterusnya masukkan hiridan lobak merah, cili merah, tomato dan cili api jika mahukan rasa yang lebih pedas. Masak hingga sayur sedikit lembut. 6. Masukkan suhun yang telah direndam dan ditoskan airnya. Gaul sebati hingga semua rencah bercampur rata.
7. Untuk melengkapkan lagi rasa, tabur sedikit gula dan juga garam. Gaul rata. 8. Akhir sekali, masukkan hirisan daun bawang. Jika suka, boleh juga menambahkan tauge. Gaul sebati dan angkat.
Korang suka menu masakan cina terutamanya ikan, korang wajib cuba menu yang Chef S Patrick Eg, Ekskutif Chef dari Tung Yuen Restaurant, Bluewave yang sudi berkongsi resipi istimewa Ikan Kerapu Dua Rasa. Buny macam pelik satu ikan dimasak dengan dua menu berbeza. Tak ada yang pelik, anda wajib cuba menu istimewa ini.
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan kerapu | saiz besar
1 mangkuk kecil kerabu mangga
200gm tepung gandum
Serbuk perasa ayam secukupnya
1 biji telur
Garam halus secukupnya
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
BahanTumisan:
Sedikit hirisan lobak merah
Sedikit hirisan batang leak
Sedikit kacang pis | potong dua
BAHAN LAIN:
Bakul Suhun
Kerabu Mangga
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Bersihkan ikan, kemudian asingkan isi ikan di kedua-dua belah menggunakan pisau tajam.
LANGKAH 2 : potong dadu isi ikan.
LANGKAH 3: Panaskan minyak, gaulkan rangka ikan dengan sedikit garam, serbuk perasa ayam dan tepung, kemudian goreng garing. Ketepikan.
LANGKAH 4: Gaulkan separuh isi ikan dengan garam, serbuk perasa ayam, dan telur. Kemudian gaulkan dalam tepung gandum dan goreng hingga garing. Ketepikan.
LANGKAH 5: Sebahagian isi ikan tadi, gaulkan dengan garam dan serbuk perasa ayam. Goreng seketika, angkat dan toskan.
LANGKAH6: Panaskan sedikit minyak tumiskan hirisan batang leak, lobak merah dan kacang pis. Kemudian masukkan isi ikan yang digoreng tanpa tepung tadi,
LANGKAH 7: Angkat dan masukkan dalam bakul suhun yang telah siap di dalam pinggan bersama rangka tulang ikan tadi.
LANGKAH 8: Susun isi ikan goreng tepung tadi di sisi luar bakul. Kemudian tuang Sos Cili Thai.
LANGKAH 9: Letakkan Kerabu Mangga di atasnya dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF:Gunakan pisau tajam untuk memotong ikan, kemudian gunakan minyak yang banyak dan api besar untuk menggoreng rangka dan isi ikan.
Selalu bila makan atau beli pisang goreng kita akan kutip sekali serdaknya untuk dinikmati sekali supaya terasa ranggupnya. Inilah yang menambah keenakan pisang goreng. Cuma jika menggunakan teknik menggoreng pisang yang dikongsi kali ini, kita tak perlu lagi mengutip serdak kerana salutan tepung pisang goreng ini sedia rangup.