Rasa masam dan pedas yang buka selera. Jika anda menggunakan perut lembu segar, pastikan ia dibersihkan dengan betul supaya kurang berbau.

 

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • ½ kg perut lembu | bersihkan
  • Air secukupnya
  • Sedikit garam

 

AIR ASAM:

  • 150ml air asam jawa
  • 1 biji tomato | potong dadu
  • 1 biji bawang besar | potong dadu
  • 5 biji cili padi | racik
  • 1 sudu makan perahan air limau nipis
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya

 

Ads

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Masukkan air ke dalam periuk bersama sedikit garam dan rebus perut yang telah dibersihkan tadi sehingga ¾ masak. Angkat, tos dan ketepikan.
  2. Untuk membuat air asam; Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Boleh tuang di atas perut ketika menghidang atau boleh gaul bersama perut sebelum menghidang.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI