Kuih Nona Manis ni memang jadi kegemaran ramai. Kuih yang lembut, berlemak dan tidak terlalu manis. Sesuai sangat dinikmati pada bila-bila masa. Ada yang nak belajar buat kuih ni? Saudari Ariana Sofia Ahmad kongsikan respi bersama tip supaya kuih Nona Manis ni nampak licin dan cantik. Jom cuba
CARA BUAT KUIH NONA MANIS YANG SEDAP
BAHAN A (STEP 1)
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
BAHAN B (STEP 2)
1/2 cawan air daun pandan (air+4 helai daun pandan dikisar dan tapis)
1/2 cawan santan
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh pewarna hijau
BAHAN C (STEP 3)
2 cawan santan
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
NOTA:Ariana guna santan kara. 1 kotak kecik + 1 cawan air. Kuantiti 1 kotak santan mestilah sama dengan kuantiti 1 cawan air.
CARA MEMASAK:
1. Untuk step pertama, kisar telur, gula, tepung gandum dan santan sehingga sebati. Kalau tiada pengisar, boleh guna pemukul tangan.
2. Bila sudah siap, ketepikan.
3. Step kedua,masukkan santan dan air daun pandan ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.
Ads
4. Kemudian masukkan tepung jagung dan kacau sebati.
5. Masukkan pula pewarna hijau. Kalau masih pudar boleh tambah sedikit lagi pewarna.
6. Masukkan bahan yang di kisar di step 1. Kacau sehingga sebati.
7. Pastikan adunan sedikit pekat dan tidak cair. Ketepikan. Bila dah sejuk, tapis dan letak dalam botol.
8. Step ketiga pula, masukkan santan, tepung gandum, gula dan garam. Kalau suka masin, boleh tambah garam. Kacau sehingga sebati.
9. Pastikan adunan jugak sedikit pekat dan tidak cair. Dah sejuk tapis dan letak dalam botol.
10. Boleh letak dalam botol begini.
11. Sapu dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan.
12. Halakan muncung botol adunan warna putih di tengah-tengah acuan. Jangan terlampau ke dalam sangat, nanti bercampur dengan adunan hijau.
Ads
13. Tip untuk dapatkan kuih yang cantik dan licin ialah anda kena bungkus loyang. Buat lubang di sekeliling loyang dengan cucuk guna lidi. Pastikan lubang tak dibuat bahagian atas acuan supaya air wap tak jatuh atas kuih. Boleh buat banyak lubang. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
14. Bila kuih sudah masak, tunggu sejuk dulu barulah keluarkan dari acuan.
15. Kuih ni memang lembut sangat, pegang pun licin dan cantik. Selamat mencuba!
Kuih Vadai ni memang ramai peminat setianya. Selalu kita makan di restoran mamak je kan? Apa kata kali ini kita cuba buat sendiri je. Kalau anda sedang mencari resipi membuat Vadai yang sedap, garing di luar tetapi gebu di dalam, bolehlah cuba resipi seperti yang dikongsikan oleh Nur Masri ini. Percayalah, sekejap je habis lepas hidang.
RESIPI VADAI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan/250 gm kacang ulunthu 1 sudu makan jintan manis –BELI ONLINE 1 sudu makan tepung beras –BELI ONLINE 1 sudu teh baking soda –BELI ONLINE 1 biji bawang besar 2 biji cili hijau 2 biji cili kering –BELI ONLINE Daun kari Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Basuh dan rendam kacang ulunthu semalaman/sekurang-kurangnya empat jam.
2. Toskan air dan kisar ulunthu dengan sedikit air sehingga halus ( jangan banyak air nanti susah nak bentukkan)
3. Bila kacang ulunthu halus, masukkan jintan manis kisar sekejap.
4. Masukan adunan yang dikisar ke dalam mangkuk. Masukkan tepung beras dan baking soda.
5. Letak adunan dalam peti sejuk supaya senang dibentuk. Sementara itu bolehlah potong bawang merah cili dan daun kari kecil-kecil. Gaul sebati dengan adunan ulunthu. Masukkan garam secukup rasa.
6. Guna daun pisang atau plastik untuk membentuk vadai menjadi bentuk donut. *Jika adunan cair, boleh tambah tepung beras sedikit demi sedikit.
7. Panaskan minyak dan goreng adunan yang telah siap dibentuk. Goreng hingga habis. Angkat dan toskan. Siap dihidang.
Rangup dan sedap serta kelazatan inti ayam berkeju dan cendawan. Inilah keenakan pastri lapis Cheesy Chicken & Mushroom Puff padahal guna pastri lapis yang sudah siap dipek ( jenama Kawan pun okay). Namun pastri lapis ni memang rangup dan mudah berderai.
Yang penting isinya kena sedap, selain sosej dan isi ayam, bahan seperti susu segar, mentega, keju mozarella dan kepingan keju menjadikannya lebih sedap dimakan.
Bila dah masak masukkan sup campbell, susu segar, garam sedikit
Masukkan lada hitam, capsicum dan perasakan
Masak hingga pekat dan tutup api
Penyediaan :
Sediakan puff pastri (pastri lapis), letakkan inti atas puff dan sedikit cheese
Kelar bahagian atasnya dgn pisau
Tutup puff, guna garfu tekankan tepi puff hingga habis (rujuk gmbr)
.
Letakkan dlm dulang pembakar dan sapukan egg wash
Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25- 30 minit
.
.
Rujukan :
FB: Resipi Mutiara HATI
Jika anda suka membeli belah secara online, jom layari DI SINI untuk mendapatkan tawaran dan pelbagai perkakas dan peralatan dapur untuk memudahkan kerja anda di dapur.
Bahan yang leftover jangan pula dibuang. Boleh diolah menjadi menu yang mengenyangkan. Kalau korang ada nasi sejuk yang belum rosak tu, bolehla cuba resepi ni ya.
Bahan-bahan:
Nasi sejuk
1 batang daun bawang
carot sagat halus
2 biji telur
garam
1 sudu tepung gandum
*kalau korang nak tambah lain-lain bahan contoh daun sup, kentang,isi udang silakan.
Cara membuat:
1.Campurkan semua, jangan tambah air ye. kacaukan bagi sebati semua.
2.Sudukan adunan dalam kuali, goreng dengan minyak yang sedikit,bukan macam kita goreng minyak yang banyak.
3.Hasilnya macam ni,terliur tak,hah bolehlah bancuh untuk minum petang ni atau buat sarapan pagi. Sedap dimakan panas-panas cicah dengan sos cili thai pun umph.