Kuih Nona Manis ni memang jadi kegemaran ramai. Kuih yang lembut, berlemak dan tidak terlalu manis. Sesuai sangat dinikmati pada bila-bila masa. Ada yang nak belajar buat kuih ni? Saudari Ariana Sofia Ahmad kongsikan respi bersama tip supaya kuih Nona Manis ni nampak licin dan cantik. Jom cuba

 

CARA BUAT KUIH NONA MANIS YANG SEDAP

BAHAN A (STEP 1)

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur

BAHAN B (STEP 2)

  • 1/2 cawan air daun pandan (air+4 helai daun pandan dikisar dan tapis)
  • 1/2 cawan santan
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh pewarna hijau

BAHAN C (STEP 3)

  • 2 cawan santan
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula

NOTA: Ariana guna santan kara. 1 kotak kecik + 1 cawan air. Kuantiti 1 kotak santan mestilah sama dengan kuantiti 1 cawan air.

 

CARA MEMASAK:

1. Untuk step pertama, kisar telur, gula, tepung gandum dan santan sehingga sebati. Kalau tiada pengisar, boleh guna pemukul tangan.

2. Bila sudah siap, ketepikan.

3. Step kedua, masukkan santan dan air daun pandan ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.

4. Kemudian masukkan tepung jagung dan kacau sebati.

IKLAN

5. Masukkan pula pewarna hijau. Kalau masih pudar boleh tambah sedikit lagi pewarna.

6. Masukkan bahan yang di kisar di step 1. Kacau sehingga sebati.

7. Pastikan adunan sedikit pekat dan tidak cair. Ketepikan. Bila dah sejuk, tapis dan letak dalam botol.

8. Step ketiga pula, masukkan santan, tepung gandum, gula dan garam. Kalau suka masin, boleh tambah garam. Kacau sehingga sebati.

9. Pastikan adunan jugak sedikit pekat dan tidak cair. Dah sejuk tapis dan letak dalam botol.

10. Boleh letak dalam botol begini.

11. Sapu dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan.

12. Halakan muncung botol adunan warna putih di tengah-tengah acuan. Jangan terlampau ke dalam sangat, nanti bercampur dengan adunan hijau.

13. Tip untuk dapatkan kuih yang cantik dan licin ialah anda kena bungkus loyang. Buat lubang di sekeliling loyang dengan cucuk guna lidi. Pastikan lubang tak dibuat bahagian atas acuan supaya air wap tak jatuh atas kuih. Boleh buat banyak lubang. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.

14. Bila kuih sudah masak, tunggu sejuk dulu barulah keluarkan dari acuan.

15. Kuih ni memang lembut sangat, pegang pun licin dan cantik. Selamat mencuba!

Kredit resipi & foto: Ariana Sofia Ahmad

 

Nak beli BLENDER baru? Pilih DISINI. Ada macam-macam jenis dan jenama.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Koleksi Resipi Aneka Pencuci Mulut Sedap & Menyejukkan Badan

Resipi Miang Pla Pao & Sos Hijau Thai. Serius Memang Sedap!

Resipi Punten. Menu Tradisi Sedap Warisan Orang Jawa

Cara Masak Roti Pizza Tuna Guna Kuali. Sedap & Lembut Walau Dah Sejuk

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official