Kelapa parut adalah isi kelapa yang diparut menjadi serabut-serabut putih. Ia amat sinonim dalam masakan dan kuih-muih Melayu. Kuih kaswi, lompang, apam cukup lazat disediakan bersama bersama kelapa parut.

Petua Nak Simpan Kelapa Parut Biar Tahan Lama
Foto : tokomesinkelapa.com

Namun kelapa parut jikan dibiarkan terdedah lama di luar akan cepat basi. Tapi kalau ikut petua yang min kongsikan, InsyaAllah boleh tahan lama.

CARA PERTAMA :

Ads

1. Gumpalkan kelapa parut membentuk bola-bola berukuran sederhana.

2. Simpan di dalam bekas atau plastik yang telah diberi sedikit air

3. Tutup rapat bekas atau plastik dan simpan di dalam peti ais bahagian beku. Kelapa parut akan tahan 3 hingga 4 bulan

Petua Nak Simpan Kelapa Parut Biar Tahan Lama
Foto : cookingsheila.com

CARA KEDUA :

1. Masak air hingga mendidih

Ads

2. Taburkan garam pada parutan kelapa dan gaul sampai rata

3. Kukus kelapa parut  selama 15 minit

4. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk.

Ads

5. Kukus semula untuk dapat perahan terbaik sebelum digunakan.

Sumber : Abgbrian.com & sinar.fm

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI