Ada masanya, bila kita memasak menggunakan daun limau purut akan terasa sedikit pahit. Sebenarnya, pemilihan daun juga penting supaya masakan tidak terasa pahit. Anda perlu perhatikan bentuk daun sebelum memasak. Petua ini dikongsi oleh Nasrah Zamzam. Jom kita baca perkongsiannya.
TIP MEMILIH DAUN LIMAU PURUT
Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yang berbentuk 8. Barulah tak rasa pahit. Yang lebar macam sebelah dia tu, memang agak pahit kalau dibuat masak.
Ads
Sudah beberapa kali saya masak menggunakan daun jenis lebar dan masakan pasti akan jadi pahit walaupun dah buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana. Tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya lakukan sendiri, memang campak je tak perlu buang urat.
Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh cari DISINI.
Sebagai seorang wanita, tentunya seronok bila melihat keadaan di dapur yang teratur dan tersusun kemas. Bila dapur cantik dan kemas, hati pun rasa tenang nak masak. Menurut perkongsian saudari Noor Hafiza Mohamad, berikut merupakan antara 11 item yang wajib ada untuk memudahkan kerja anda di dapur. Harga pun mampu milik.
1. WIRENET
Kenapa perlu ada wirenet? Kerana anda boleh sangkut bakul mengikut saiz yang anda suka. Anda boleh susun dan letak bahan-bahan masakan seperti minyak, garam, kunyit dan banyak lagi.
2. TEMPAT LETAK SUDIP
Nak nampak kemas, boleh susun sudip anda di tempat letak sudip ini. Tidaklah nampak serabut dapur anda nanti.
3. PLASTIK SAMPAH BASAH
Boleh beli bakul dan plastik ini di DAISO. Sangat praktikal untuk menapis sisa makanan anda. Bila dah penuh, boleh ikat dan buang terus dalam tong sampah.
4. PENGHADANG ALUMINIUM
Sangat bagus untuk mengelakkan minyak daripada terpercik ke dinding.
5. RAK GANTUNG CAWAN
Rak ini boleh beli di IKEA. Boleh gantung terbalik dan menjadi dua fungsi. Rujuk gambar di atas.
6. LACI 3 TIER
Boleh beli di online atau di kedai barangan rumah. Sesuai letak dalam kabinet yang tiada para atau di atas rak. Boleh simpan barang-baran kecil seperti sudu, pisau, cawan atau stok makanan yang belum dibuka.
7. RAK RUANG KABINET
Rak ini sangat berguna ruang di dalam kabinet. Boleh menjimatkan ruang. Ada 2 saiz yang boleh dipilih, besar dan kecil.
8. BAKUL PLASTIK
Bakul ini sangat berguna untuk letak bahan-bahan masakan seperti bawang merah dan bawang putih. Juga boleh letak barang-barang lain.
9. BEKAS SABUN
Sangat berguna! Masukkan sabun bersama air, lebihkan sabun. Memang jimat sabun berbanding celup span di dalam bekas. Air sabun pun tak kotor.
10. RAK TUDUNG PERIUK
Salah satu item yang perlu dibeli. Bila ada rak ni, segala tudung periu akan diletakkan pada satu bahagian sahaja. Barulah dapur nampak kemas.
11. HANGING BASKET
Menariknya hanging basket ini kerana ada tempat penggantung tisu. Bila nak guna, tarik je. Selain online, boleh juga didapati di MR DIY dan DAISO.
Percaya atau tidak, rasa buah yang terlalu masam memang membantukan selera makan. Jangan cepat putus asa, ada cara senang kurangkan rasa masamnya hanya dengan menggunakan garam je.
Selama ni tak tahu, rupanya sangat mudah. Anda hanya perlu taburkan sedikit garam pada buah yang masam seperti buah mangga muda, buah kedondong, limau dan banyak lagi. Selain rasa masam berkurangan, ia menimbulkan sedikit rasa manisnya. Inilah rasionalnya mengapa orang makan mangga muda dengan garam.
Selain itu, dengan sedikit taburan garam pada buah, ia membantu buah dari berubah warna dan lebam, sangat sesuai untuk buah-buahan seperti apel dan belimbing. Oleh itu, selepas potong buah-buah ini kemudian rendam seketika dalam air yang dicampurkan dengan sedikit garam. Garam membantu mengurangkan asid dalam masam buah yang anda makan. Selain itu, segala bahan kimia yang melekat pada buah juga boleh hilang dengan merendam dengan air garam.
Macam mana? Senangkan petua ni, lepas ni bolehlah amalkan. Sesiapa yang tak berani jamah buah masam boleh cuba ye…
Ada masalah untuk mencuci microwave atau ketuhar gelombang anda? Jangan bimbang, petua ini membantu anda dengan mudah sekali. Hasilnya pasti menakjubkan anda.
Isikan air dalam mangkuk (separuh mangkuk sahaja) kemudian perahkan jus lemon ke dalamnya atau dua biji limau nipis.
Seterusnya masukkan mangkuk tersebut di dalam microwave. Hidupkan suis selama tiga hingga lima minit, kemudian tutup semula suis dan biarkan mangkuk dalam microwave selama satu kedua minit, baru buka penutup microwave.
Keluarkan mangkuk, lalu bersihkan microwave dengan mengelap segala kotaran yang melekat dengan mudah. Termasuk cermin penutup microwave.
Selepas bersihkan microwave, jangan tutup pintunya… tunggu sehingga bahagian dalamnya kering
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...