Sagu memang sedap dijadikan sajian pencuci mulut, manisan atau dicampur dalam kuih muih. Jika sagu biji kecil, agak mudah untuk dimasak namun sagu kasar ni, lain sikit perangai dia. Menerusi perkongsian Opah Mas Cotek, sagu kasar terlalu banyak kanjinya. Jadi kena pandai masak barulah ia jadi betul-betul jernih dan tidak mata ikan. Nak tahu caranya? Jom baca seterusnya.

 

TIP REBUS SAGU KASAR SUPAYA JERNIH, BULAT & TAK HANCUR

BAHAN-BAHAN:

  • 1 mangkuk sagu kasar
  • 6 mangkuk air

CARA MEMASAK

(BAHAGIAN 1):

1. Didihkan air dan masukkan sagu. Masak guna api perlahan.

Petua Rebus Biji Sagu Supaya Jernih, Bulat & Tak Mudah Hancur.

2. Biarkan selama 25- 30 minit. Kacau sekali sekala.

Ads

3. Tutup api dan tutup periuk. Biarkan sagu di dalam periuk menjadi suam.

4. Kemudian basuh sagu tadi dan toskan.

Petua Rebus Biji Sagu Supaya Jernih, Bulat & Tak Mudah Hancur.

(BAHAGIAN 2):

1. Masak lagi air dalam periuk hingga mendidih.

2. Masukkan sagu yang ditoskan tadi. Biarkan selama 15 minit.

Petua Rebus Biji Sagu Supaya Jernih, Bulat & Tak Mudah Hancur.

3. Tutup api dan tutup periuk. Biarkan sehingga sagu sejuk atau hingga biji sagu menjadi jernih dan tiada mata ikan.

Petua Rebus Biji Sagu Supaya Jernih, Bulat & Tak Mudah Hancur.

4. Basuh, toskan dan siap untuk dinikmati dengan cara pilihan anda.

 

TIP UNTUK DAPATKAN BIJI SAGU YANG SEMPURNA

  1. Jangan basuh biji sagu kering.
  2. Jangan rendam biji sagu sebelum dimasak.
  3. Untuk memasaknya, terus masukkan biji sag uke dalam air mendidih.
  4. Elakkan terlalu kerap mengacau sagu di dalam periuk.

Semoga bermanfaat!

 

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Ads

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Tat Nanas Homemade Sedap & Cair Di Mulut

Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.

Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan

Nampak Sedap! Resipi Kerang Masak Cili Ala Sheila Rusly

Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je

Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji  

Ads

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI