Daun sup memang sedap jika letak dalam masakan. Baunya yang wangi memang membuka selera. Cuma masalah jika beli daun ni adalah jumlahnya yang banyak serta tak tahan lama. Guna dalam masakan pun bukannya banyak. Andai simpan di ruang penyimpanan yang biasa, daun sup tak boleh tahan lama dan pasti kecut serta lembik. Rugi jika jadi macam tu.

Namun ada petua simpan daun sup yang boleh dicuba. Guna cara ni, lebihan daun sup yang dibeli boleh tahan lebih lama malah kekal segar seperti baru dibeli. Simpan berbulan-bulan pun tak apa. Nak cuba? Jom lihat cara-caranya.

 

PETUA SIMPAN DAUN SUP AGAR TAHAN LAMA

Ads
Petua Simpan Daun Sup Agar Kekal Segar, Tahan Lama & Tak Layu.
foto: drweil.com

BAHAN-BAHAN:

  • Daun sup
  • Air masak
  • Bekas kiub ais

CARA-CARA:

1. Basuh bersih daun sup dan dan racik halus seperti yang anda potong untuk masukkan dalam masakan sup.

2. Masukkan hirisan daun sup ke dalam bekas kiub ais. Isi air sampai menutupi daun-daun tadi.

3. Letakkan dalam peti sejuk dan bekukan. Setelah beku sepenuhnya, keluarkan dan simpan dalam bekas yang bertutup seperti bekas makanan.

Ads

Petua Simpan Daun Sup Agar Kekal Segar, Tahan Lama & Tak Layu.

4. Untuk menggunakannya, ambil 2-3 kiub ais daun sup dan masukkan ke dalam sup yang sedang dimasak. Siap untuk dinikmati!

Petua Simpan Daun Sup Agar Kekal Segar, Tahan Lama & Tak Layu.

Ads

5. Cara ini juga boleh digunakan untuk menyimpan lebihan hirisan bawang, cili, daun ketumbar dan sebagainya. Selamat mencuba!

 

Kredit petua & foto: Azyan Salamat

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI