Minum petang hari kita tekak terasa nak menjamah popia. Tapi bukan popia basah tetapi popia sira. Krup krap makannya disalut pula dengan sambal memang layan.Bahannya senang untuk disediakan, intinya juga boleh dipelbagaikan. Boleh guna inti sayur yang segar. Nak pakai isi udang, ayam atau daging pun boleh.Tak payah masukkan air dalam sambal sira untuk elakkan popia lembik.
POPIA SIRA CRUNCHY
Bahan-bahan:
Kulit Popia secukupnya
Sengkuang
Lobak merah
Isi ayam/udang/udang geragau
2 ulas bawang putih (cincang)
Garam
Cara membuat:
1.Panaskan minyak tumis bawang putih
2.Masukkan ayam atau udang.
3.Masukkan sengkuang dan lobak merah (sekejap saja jangan lembik sangat)
4.Dah siap angkat dan masukkan dalam tapis supaya airnya tak ada masa kita gulungkan popia.
5.Biarkan sejuk sedikit baru gulung
6.Goreng hingga garing
Untuk sambal sira
1 mangkuk kecil cili kisar (cili kering ,3 ulas bawang putih,sedikit air)
2 sudu besar cili sos
1/2 cawan gula
Sedikit garam
Bijan
Minyak untuk menumis
Cara memasak:
1.Panaskan minyak, tumis cili hingga naik minyak.
2.Masukkan sos cili.
3.Masukkan gula dan garam.
4.Masak hingga pekat sedikit
5.Taburkan bijan.
6.Dah siap tutup api.
7.Tunggu hingga sambal sira sejuk baru gaulkan dengan popia.
Kredit: Hidayati Hana
3 Resipi Juadah Petang Yang Colourful. Salah Satunya Kek Span Versi Indonesia
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI