Buah naga, selain dimakan begitu saja atau dijadikan salad buah, enak juga dijadikan puding. Sedap dinikmati ketika sejuk. Rasanya pun boleh disesuaikan sama ada nak manis atau kurang manis. Bahan-bahan pun mudah diperoleh.
Nak tahu cara mudah menghasilkan Puding Buah Naga yang enak? Ikuti resipi perkongsian daripada Ainafiqa Zamina ini. Memang berbaloi-baloi buat sendiri. Elok kejadiannya. Cantik warnanya dan sedap rasanya. Jom kita buat. Cuaca panas begini, enak dimakan sejuk-sejuk.
Aiskrim Vanillani sangat mudah disediakan. Rasanya yang lembut, wangi dan bertekstur halus bila dimakan. Persis aiskrim yang dibeli di kedai. Adanya resipi ni, anda sendiri boleh hasilkan Aiskrim Vanilla yang sedap untuk anak-anak. Hanya guna 4 bahan yang sangat mudah dan murah. Semua orang boleh mencuba dan dijamin menjadi. Jom lihat resipi perkongsian saudari Cik Puan Lily. Bolehlah anda semua cuba nanti.
RESIPI AISKRIM VANILLA HOMEMADE YANG MUDAH & SEDAP
CARA MEMBUAT: 1. Satukan semua bahan dalam bekas. 2. Kisar @ pukul bahan-bahan tadi selama 5-10 minit sehingga kembang adunannya. Jika tiada mesin pengadun (mixer), boleh guna blender sahaja.
3. Tuang adunan tadi ke dalam bekas yang bersesuaian.
4. Tutup bekas dan bekukan aiskrim dalam peti sejuk beku.
NOTA:
Empunya resipi buat guna 2 tin susu cair. Dapat 2 bekas aiskrim. Jika nak buat lebih banyak, gandakan bahan-bahannya sahaja.
Resipi ini adalah asas untuk aiskrim vanilla. Jika suka atau ingin buat aiskrim berperisa lain, boleh masukkan apa sahaja perisa yang digemari seperti coklat, oreo, jagung dan bermacam-macam lagi.
Nampak macam kuih lapis bukan? Tapi bukan kuih lapis tapi puding. Resipi ini hanya guna tiga bahan sahaja. Memang sikit betul bahannya. Marilah kita cuba buat Puding Biskut Cream Cracker mengikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Siti Aishah Hussin
Apam Puteri Ayu Coklat Cheese perkongsian Opah Mas Cotek ni memang memukau selera. Nampak gebu dan sedap. Bagi anda yang menggemari keju, pun boleh mengolahnya menjadi Apam Puteri Ayu Coklat Cheese. Bagi yang kurang gemar keju, bolehlah masak apam coklat sahaja. Lengkap resipi dan panduan pembuatannya. Bolehlah cuba untuk sajian keluarga petang ni.
CARA MASAK APAM PUTERI AYU CHEESE COKLAT
BAHAN A ( Satukan semua bahan & ayak. Ketepikan.):
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN B ( satukan semua bahan & masak guna api perlahan hingga gula larut.)
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
BAHAN C ( kisar @ pukul):
4 biji telur
BAHAN ADUNAN CHEESE:
250gm cream cheese / krim keju
80gm gula kastor
25ml susu cair (gantikan dengan air pun boleh)
40gm tepung gandum
1 biji telur
CARA MEMASAK: 1. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B. Selang selikan dengan Bahan C. 2. Sebatikan campuran tadi. Ketepikan. 3. Satukan kesemua bahan adunan keju dan pukul hingga sebati. 4. Masukkan ke dalam piping bag supaya mudah dimasukkan ke dalam acuan. 5. Ambil acuan kuih dan sapu sedikit minyak. 6. Panaskan air dalam periuk kukusan hingga mendidih. 7. Paipkan adunan cheese ke dalam acuan (agak-agak nak tebal mana lapisan keju nya). Kukus selama 3 minit. 8. Angkat kemudian tuang adunan coklat hingga 3/4 paras acuan. Kukus lagi selama 5 -10 minit. 9. Angkat dan sejukkan apam. Sedia untuk dihidangkan.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.