Puding Karamel Ni Tak Perlu Kukus &Tanpa Telur. Mudah Dan Sedap

Share

Mungkin ada yang suka makan puding karamel tapi kerana ada telur kurang menggemarinya. Bau telur yang kuat membuat kurang selera nak menikmatinya. Nah boleh cuba resipi membuat puding karamel tanpa telur dan tanpa kukus ni. Sesuai juga untuk mereka yang alergi telur dan yang tiada pengukus.Tip agar elok kejadiannya, pastikan puding dimasak sehingga betul-betul mendidih dan kelihatan pekat.

PUDING KARAMEL

Bahan:

1 paket serbuk agar-agar yang jernih (10gm)

4 cawan air

1 tin susu cair-beli online di sini

1 cawan susu pekat-beli online di sini

3 sudu tepung kastard-beli online di sini

Sedikit esen vanila-beli online di sini

Karamel:

3 sudu gula pasir

2 sudu air

Dapatkan Mitsutoyo Rechargeable Personal Blender Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

Cara memasak:

1.Masukkan gula pasir ke dalam kuali dengan api yang kecil. Gula dibiarkan cair sehingga menjadi perang kemudian tutup api dan masukkan air.

2.Kemudian masukkan ke dalam loyang.

3.Satukan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati kemudian panaskan di atas api yang besar masak puding sehingga betul-betul mendidih dan pekat.

4.Biarkan puding suam sebentar kemudian masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi.

5.Masukkan dalam peti sejuk sehingga 2-3 jam.

6.Terbalikkan loyang tadi di atas pinggan kemudian potong. Sedia untuk dihidang.

Kredit: Nordiana Ab Kadil

Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Putri