Puding karamel ubi kayu, kalau berkait dengan karamel memang kita tahu keenakannya. Tapi puding yang ini menggunakan ubi kayu. Memang berbeza rasanya tapi sedap.

Jika ubi kayu selalu kita jadikan bingka atau boko ubi, apa kata cuba pula resipi ini. Memang tak rugi. Karamel dengan ubi kayu ini memang ohsem rasanya. Hidangkan selepas disejukkan, memang nikmat makan.

Cara buat puding karamel ubi kayu

Puding Karamel Ubi Kayu, Nikmat Bila Dimakan Sejuk

Bahan kisar halus

1 1/2 cawan ubi kayu parut
2 biji telur
1/3 cawan gula pasir
1/2 cawan susu cair
1/3 cawan susu pekat manis
1 penutup esen vanilla

Ads

Puding Karamel Ubi Kayu, Nikmat Bila Dimakan Sejuk

Bahan untuk karamel
1/3 cawan gula pasir

Cara membuat

1. Sediakan karamel terlebih dahulu, panaskan kuali dan cairkan gula. Selepas gula cair menjadi karamel tuang dalam loyang. Biarkan sejuk seketika.

2. Kemudian tuang semua bahan yang dikisar dalam loyang berisi karamel tadi.

Puding Karamel Ubi Kayu, Nikmat Bila Dimakan Sejuk

3. Kukus selama 45 minit hingga masak.

4. Sejukkan sebelum potong dan hidangkan sewaktu buka puasa.

Ads

Puding Karamel Ubi Kayu, Nikmat Bila Dimakan Sejuk

Tip pilih ubi kayu yang baik

– Elak beli ubi yang kering dan lihat pada potongan ditangkai.

– Beli ubi yang sudah patah sehingga menampakkan isi putih ubi. Jangan pilih ubi yang nampak kekuningan dan nampak urat kayu.

Ads

– Pilih ubi yang berkulit merah/pink. Teksturnya lebih lembut. Sesuai untuk goreng rebus dan buat kuih. Jika mahu membuat tapai cari ubi kuning atau butter tapioca. Hasilnya lebih mulus.

Kredit resipi & foto: Stcaldina Ismail

Baca Lagi: Lepat Ubi Leleh, Resipi Kuih Guna Ubi Kayu Yang Sedap & Mudah Buat

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI