Cuaca panas-panas ni..Dapat mkn puding..memg nikmat..Makan hingga menjilat jari. Mudah jer buatnya ikut resipi berikut.
Bahan-bahan:
1 cwn tpg kastard
5 cwn air
1/2 tin susu cair
1/2 cwn gula
Esen vanilla
Cara memasak:
1.Campur kesemua bahan..
2.Masak di atas api sehingga pekat & berkilat..
3. Sendukkan ke dalam acuan
4. Sejukkan
Kuah Kastard
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 tin fruit cocktail. ( guna sirup sahaja)
1/2 cawan air
1 cawan gula
1 biji telur (ambil yg merah sahaja)
1 sb tpg kastard
Esen vanilla
Daun pandan
Cara memasak:
1.Sebatikan semua bahan2 kecuali telur..
2.Masukkan daun pandan yg disimpulkan.
3.Masak sehingga nmpk sedikit pekat..
4.Ambil sedikit adunan…campurkan bersama telur merah…sebatikan..
5.Curahkan kedlm kuah kastard..
6.Kacau sehingga kuah mesra..Kuah kastard siap.
Slmt Mencuba…
*kuah kastard boleh dimasak awal & di simpan dlm fridge..
*boleh dimkn bersama puding raja…puding roti…kek dll.
*hiasi puding bersama fruit cocktail/lychee/longan.
credit : Jamal Dan Asmahan
#mahn