Puding Roti Kastard Dengan Warna Memikat, Tambah Selera Nak Makan

Share

Minum petang hari ni kita buat yang special sikit. Biasa makan puding roti warnanya senada sahaja. Bagi menaikkan mood bila nak menjamah nanti, boleh tambahkan gabungan warna pada kastard. Makan pula sejuk sejuk, memang nikmat. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Norfazida Gda

PUDING ROTI KASTARD
Bahan puding roti:
1 bungkus roti putih (potong/carik)
1 tin susu cair-BELI ONLINE DI SINI


1 cawan gula (saya kurangkan)
1sudu besar butter (cairkan)-BELI ONLINE DI SINI
½ sudu kecil esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI
1 biji telur
Kismis secukupnya

Cara memasak:
1.Satukan semua bahan kecuali roti dan kismis. Kacau hingga sebati.
2.Susun roti yang dipotong/carik halus ke dalam loyang yang telah disapukan butter.
3.Tuangkan bahan yang telah dicampur tadi. Tekan dan padatkan permukaan roti. Taburkan kismis di atasnya.
4.Kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Sejukkan. #zida2004


Bahan kastard:
10gm agar-agar-BELI ONLINE DI SINI
2 cawan air
1 tin susu cair
3 sudu besar gula (ikut cita rasa)
3 sudu besar tepung kastard (bancuh dengan air)-BELI ONLINE DI SINI
¼ sudu kecil garam
Sedikit pewarna pilihan

Cara membuat:
1.Masak agar-agar bersama air hingga sebati. Masukkan gula, masak hingga gula larut sepenuhnya.


2.Perlahankan api, masukkan susu cair, tepung kastard dan garam. Kacau hingga menjadi sedikit pekat.
3.Tutup api. Jika nak letak lebih dari satu pewarna, bahagikan kepada beberapa bahagian kemudian letakkan pewarna pilihan dan kacau sebati.
4.Tuangkan satu bahagian ke atas puding roti yang telah sejuk. Biarkan sedikit membeku. Tuangkan satu bahagian lagi adunan kastard ke atas kastard yang sebelumnya. Ulang lagi langkah yang sama jika masih ada baki adunan kastard.
5.Biarkan sejuk. Simpan ke dalam peti ais selama beberapa jam sebelum dipotong dan dihidangkan.

Kredit:#norfazidagda

http://www.rasa.my/20-resipi-kuih-manisan-lauk-pauk-berasaskan-ubi-kayu/

Published by
Putri Adila Saari