Minum petang hari ni kita buat yang special sikit. Biasa makan puding roti warnanya senada sahaja. Bagi menaikkan mood bila nak menjamah nanti, boleh tambahkan gabungan warna pada kastard. Makan pula sejuk sejuk, memang nikmat. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Norfazida Gda
PUDING ROTI KASTARD
Bahan puding roti:
1 bungkus roti putih (potong/carik)
1 tin susu cair-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan gula (saya kurangkan)
1sudu besar butter (cairkan)-BELI ONLINE DI SINI
½ sudu kecil esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI
1 biji telur
Kismis secukupnya
Cara memasak:
1.Satukan semua bahan kecuali roti dan kismis. Kacau hingga sebati.
2.Susun roti yang dipotong/carik halus ke dalam loyang yang telah disapukan butter.
3.Tuangkan bahan yang telah dicampur tadi. Tekan dan padatkan permukaan roti. Taburkan kismis di atasnya.
4.Kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Sejukkan. #zida2004
Bahan kastard:
10gm agar-agar-BELI ONLINE DI SINI
2 cawan air
1 tin susu cair
3 sudu besar gula (ikut cita rasa)
Cara membuat:
1.Masak agar-agar bersama air hingga sebati. Masukkan gula, masak hingga gula larut sepenuhnya.