Puding Sagu Berwarna, Hidangan Buka Puasa

Share

Dapat pencuci mulut seperti puding atau agar-agar memang sedap. Tambah pula berwarna-warni macam ni, tambah selera nak makan. Jom kita buat puding sagu ni. Bahan-bahan nak buatnya pun mudah dapat.

 

Puding Sagu

Bahan-bahan:

1 cawan biji sagu

1 liter air=4 cawan metrik

20 gram serbuk agar-agar-BELI ONLINE DI SINI

1 1/2 cawan gula pasir

4-5 ketul gula batu

3 helai daun pandan-dicarik dan simpul

1 tin susu cair(saya guna 500 ml) boleh juga guna santan-BELI ONLINE DI SINI

3 jenis pewarna yang disukai-BELI ONLINE DI SINI

Loyang 8 atau 9 inci

 

Cara memasak:

1.Rendam biji sagu selama 2 jam,kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih,tuang dalam tapisan dan cuci di bawah air lalu untuk membuang kanji dan mengelakkan ia melekat.

2.Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian dengan pewarna yang di sukai,3 bahagian lagi biarkan warna asal (jernih).

3.Masak 1 liter air bersama serbuk agar-agar,gula,gula batu dan daun pandan hingga betul-betul mendidih,tuang susu cair,kacau sebati,tutup api.

4.Ambil 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam setiap bekas berisi sagu tanpa pewarna,kacau rata dan tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan sedikit air.Biarkan keras sekejap dan bila dah keras,kelar permukaan agar-agar dengan pisau atau cakar dengan garpu pun boleh.

5.Ambil 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan dalam bekas berisi sagu berwarna kacau sebati.

6.Tuang ke atas lapisan pertama tadi,biarkan keras sekejap,ulangi langkah yang sama sehingga adunan agar-agar habis.Simpan dalam peti sejuk.

*untuk setiap lapisan,masukkan sekejap dalam peti sejuk selama 2-3 minit supaya puding mengeras~

Kredit : Nawar Azhar

 

Published by
Putri