Pelbagai jenis perisa puding kita boleh hasilkan mengikut kreativiti kita kalau kita rajin sebenarnya. Contohnya resipi Puding Sirap Bandung yang dihasilkan oleh Mr. Ali di Facebook ni resipinya sangat menarik dan mudah! Ada syarat penting kalau nak buat resipi Puding Sirap Bandung ni, syaratnya wajib buat lebih sebab takut tak cukup nanti berebut dengan ahli keluarga yang lain. Jom kita cuba resipi Puding Sirap Bandung ni.
Berat betul vacuum dekat rumah saya ni, nak pikul satu rumah letih betul! Nasib baik ada Primada Cordless Vacuum Cleaner MPV100 mudah sikit kerja nak vacuum rumah. Dapatkan dengan harga yang istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
PUDING SIRAP BANDUNG
BAHAN-BAHAN:
Bahagian : AGAR-AGAR SIRAP
8 gram agar2 tali
2 setengah cawan air
2 sudu makan sirap rose
50 gram gula
( Untuk bahagian ni saya pakai loyang 7 inci petak)
.
Ads
Bahagian : Putih
9 gm agar-agar tali
3 setengah cawan air
100 gram gula
130 gram susu segar
(Untuk bahagian ni saya pakai acuan macam dalam gambar saiz 8 inci”)
.
Bandung Creamy Sauce( optional)
100 gm dairy whipping cream
30 gm gula
satu titik sirap rose
CARA PENYEDIAAN:
Bahagian : AGAR-AGAR SIRAP
Letakkan 8 gm agar-agar tali dan 2 setengah cawan air. Biarkan mendidih dan agar-agar terlerai dengan elok dalam 4-5 minit. Api perlahan.
Seterusnya masukkan 50gm gula. Biarkan gula larut
Masukkan 2 sudu makan sirap rose
*Nak simpulkan daun pandan letak atas agar-agar ni pun boleh sementara nak tunggu agar-agar mendidih.
(Untuk bahagian ni saya pakai loyang 7 inci petak)
Dah mendidih, masukkan dalam loyang petak 7 atau 8 inci. Setkan dalam peti/masukkan dalam peti sementara kita buat bahagian putih pula
.
Bahagian : Putih
Masukkan 9 gm agar-agar tali dan 3 setengah cawan air. Biarkan mendidih, baru masukkan 100 gm gula.
Biar gula larut, dan masukkan 130 gm susu segar.
Kacau sebati dan biarkan mendidih selama 1-2 minit, dan tutup api.
Keluarkan agar-agar merah tadi..potong pakai pisau, potong kepada petak kecil-kecil. Rujuk gambar dan kaupkan semua agar-agar merah tadi masukkan ke dalam acuan bunga tadi. Nak pakai acuan lain pun boleh takde masalah
Ads
(Untuk bahagian ni saya pakai acuan macam dalam gambar saiz 8 inci”
Masukkan agar-agar merah yang dipotong dadu tadi ke dalam loyang..ratakan agar-agar tersebut.
TAPI pastikan suamkan dulu agar-agar putih ni lepas matikan api tunggu dalam 4-5 minit baru tuang
Tuangkan lapisan putih tadi sampai menutupi ruang dan tenggelamkan agar-agar merah tadi.
Setkan dalam peti selama 3-4 jam.
Siap dan dah boleh makan.
.
Untuk Bandung Creamy Sauce (optional)
Nak buat boleh tak nak pun takpe.
Ads
Panaskan atau double boil saja 100 gm dairy whipping cream dan 30 gm gula . Bila gula dah sebati matikan api. Api tadi perlahan saja ya.
Masukkan 1 titik sirap rose kacau sebati & tuangkan pada agar-agar yang dah siap set
Hari raya tinggal beberapa hari lagi. Sempat lagi nak membuat biskut raya ni. Boleh juga bawa pulang ke kampung nanti. Sedapnya Biscoff almond crunchy, rangup-rangup badam, wangi biscoff gerenti tak cukup satu.
Almond Biscoff Crunchy
Bahan-bahan:
500gm mentega
60gm shortening
300gm gula perang
2 biji telur
1/2 cawan minyak jagung
200gm biscoff spread
Adun sebati dalam volume slow
Campur
100gm tepung jagung
150gm nestum kisar kasar
1 sudu besar emplek
1 sudu besar baking powder
1 sudu besar cream of tartar
1 sudu besar soda bikarbonat
60gm susu tepung (nak letak pun boleh, tak nak pun tak apa)
500gm tepung gandum
300gm badam nibs (sangai dulu, bagi rangup)
200gm butterscotch coklat cip
250gm biscoff crumble
Adun hingga sebati.
Jemput adunan besar duit 5 kupang, tekan dengan garpu bagi ada corak.
Kemudian bakar pada suhu 180c selama 25-30minit atau hingga masak. Ikut oven masing-masing.
Selain hidangan lauk pauk, mestilah kena ada menu sayur. Barulah lengkap hidangan di atas meja makan. Kerabu Pucuk Paku Kerang antara menu berasaskan sayur-sayuran dan makanan laut yang mampu membuka selera seisi keluarga. Nak buat pun tak susah mana. Bahan-bahan pun sikit sahaja. Marilah kita cuba buat Kerabu Pucuk Paku Kerang ‘mengikut’ resipi yang dikongsikan oleh Erny Yusniza Saad
RESIPI KERABU PUCUK PAKU KERANG
BAHAN-BAHAN:
100 g tauge 100 g isi kerang yang sudah direbus Pucuk paku (dicelur) Sedikit belacan*-BELI ONLINE 1 biji cili merah*-BELI ONLINE 7 biji cili padi*-BELI ONLINE 1 sudu teh asam jawa ekstrak* Garam dan gula secukup rasa 1 biji bawang besar* 2 sudu besar kerisik* 3 sudu besar pati santan*
CARA MEMBUAT:
1. Semua bahan bertanda * dikisar tanpa air. Boleh juga guna ‘hand blender.’
2. Masukkan tauge, kerang, kerisik, bahan-bahan yang dikisar tadi dalam mangkuk. Gaul hingga sebati.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Jika buat sandwich atau kudapan anak-anak yang menggunakan roti, pastinya bahagian tepi ni tidak mahu dimakan. Tak sedap katanya. Tapi sayangnya nak buang. Untuk elakkan pembaziran, ada idea masakan yang boleh dihasilkan menggunakan lebihan roti ni. Mudah dan Nampak macam hidangan mewah pula. Jom cuba!
PUDING ROTI YUMMI
BAHAN-BAHAN:
Roti – potong kecil (sebab masukkan dalam bekas loyang muffin. Nak letak dalam aluminium foil pun boleh).
1 biji telur
3 sudu makan gula
1/2 ketul mentega -cairkan
Susu segar@susu full cream@susu cair
( Pukul bahan-bahan di atas ( kecuali roti) dalam 3 minit untuk sebati.)
CARA MEMASAK:
Rendam roti di dalam bancuhan berisi telur, susu, gula dan mentega tadi. Gaul hingga basah semuanya.
Masukkan ke dalam acuan muffin. Jika perlu, oles dulu acuan dengan sedikit mentega.
Jika suka, boleh taburkan kismis, bijan, coklat cip atau pumpkin seeds.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 30 minit.
BAHAN SOS KASTARD:
1/2 ketul mentega
1/2 tin susu cair atau susu segar
3 sudu makan gula
1 sudu makan tepung kastard – bancuh dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
Panaskan mentega di dalam periuk.
Masukkan susu cair, gula dan tepung kastard.
Didihkan seketika. Kepekatannya punya terpulang pada kesukaan masing-masing sama ada inginkan sos yang sedikit pekat atau cair.
Angkat dan nikmati bersama roti yang dibakar tadi.