Puding Sirap Bandung Tak Cukup Sepotong Makan Ketika Dingin

Share

Pelbagai jenis perisa puding kita boleh hasilkan mengikut kreativiti kita kalau kita rajin sebenarnya. Contohnya resipi Puding Sirap Bandung yang dihasilkan oleh Mr. Ali di Facebook ni resipinya sangat menarik dan mudah! Ada syarat penting kalau nak buat resipi Puding Sirap Bandung ni, syaratnya wajib buat lebih sebab takut tak cukup nanti berebut dengan ahli keluarga yang lain. Jom kita cuba resipi Puding Sirap Bandung ni.

 

 

Berat betul vacuum dekat rumah saya ni, nak pikul satu rumah letih betul! Nasib baik ada Primada Cordless Vacuum Cleaner MPV100 mudah sikit kerja nak vacuum rumah. Dapatkan dengan harga yang istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!

 

PUDING SIRAP BANDUNG

BAHAN-BAHAN:

Bahagian : AGAR-AGAR SIRAP

8 gram agar2 tali

2 setengah cawan air

2 sudu makan sirap rose

50 gram gula

( Untuk bahagian ni saya pakai loyang 7 inci petak)

.

Bahagian : Putih

9 gm agar-agar tali

3 setengah cawan air

100 gram gula

130 gram susu segar

(Untuk bahagian ni saya pakai acuan macam dalam gambar saiz 8 inci”)

.

Bandung Creamy Sauce( optional)

100 gm dairy whipping cream

30 gm gula

satu titik sirap rose

 

CARA PENYEDIAAN:

Bahagian : AGAR-AGAR SIRAP

Letakkan 8 gm agar-agar tali dan 2 setengah cawan air. Biarkan mendidih dan agar-agar terlerai dengan elok dalam 4-5 minit. Api perlahan.

Seterusnya masukkan 50gm gula. Biarkan gula larut

Masukkan 2 sudu makan sirap rose

*Nak simpulkan daun pandan letak atas agar-agar ni pun boleh sementara nak tunggu agar-agar mendidih.

(Untuk bahagian ni saya pakai loyang 7 inci petak)

Dah mendidih, masukkan dalam loyang petak 7 atau 8 inci. Setkan dalam peti/masukkan dalam peti sementara kita buat bahagian putih pula

.

Bahagian : Putih

Masukkan 9 gm agar-agar tali dan 3 setengah cawan air. Biarkan mendidih, baru masukkan 100 gm gula.

Biar gula larut, dan masukkan 130 gm susu segar.

Kacau sebati dan biarkan mendidih selama 1-2 minit, dan tutup api.

Keluarkan agar-agar merah tadi..potong pakai pisau, potong kepada petak kecil-kecil. Rujuk gambar dan kaupkan semua agar-agar merah tadi masukkan ke dalam acuan bunga tadi. Nak pakai acuan lain pun boleh takde masalah

(Untuk bahagian ni saya pakai acuan macam dalam gambar saiz 8 inci”

Masukkan agar-agar merah yang dipotong dadu tadi ke dalam loyang..ratakan agar-agar tersebut.

TAPI pastikan suamkan dulu agar-agar putih ni lepas matikan api tunggu dalam 4-5 minit baru tuang

Tuangkan lapisan putih tadi sampai menutupi ruang dan tenggelamkan agar-agar merah tadi.

Setkan dalam peti selama 3-4 jam.

Siap dan dah boleh makan.

.

Untuk Bandung Creamy Sauce (optional)

Nak buat boleh tak nak pun takpe.

Panaskan atau double boil saja 100 gm dairy whipping cream dan 30 gm gula . Bila gula dah sebati matikan api. Api tadi perlahan saja ya.

Masukkan 1 titik sirap rose kacau sebati & tuangkan pada agar-agar yang dah siap set

SELAMAT MENCUBA

Kredit: Mr. Ali

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:

Published by
Nadzirah Rashid