Petang begini sedap pula kalau dapat jamah pulut panggang. Tak perlu nak bakar memadai dengan panaskan di atas kuali leper. Pulut panggang @pulut lepo inti ikan menu minum petang sekeluarga hari ni. Kesedapan pulut panggang adalah terletak pada inti yang digunakan. Boleh guna inti udang mahupun inti ikan.
PULUT PANGGANG INTI SAMBAL IKAN
BAHAN-BAHAN: (untuk 20 biji)
INTI SAMBAL IKAN: 4 ekor ikan selayang @ sardin (direbus dgn asam keping & garam) 8 biji cili kering( dibuang biji)*-BELI ONLINE DI SINI 5 ulas bawang merah* 1 ulas bawang putih* 1/2 inci halia* 5 sudu besar gula pasir 1+1/2 sudu kecil garam halus 4 sudu besar santan pekat(KARA)-BELI ONLINE DI SINI Sedikit minyak untuk menumis
** Dikisar halus
CARA-CARA: 1) Tumbuk isi ikan rebus,ketepikan 2) Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak, masukkan santan pekat 3) Bahan tumisan dah nampak nak kering airnya,masukkan isi ikan yang ditumbuk tadi 4) Perasakan dengan gula dan garam. 5) Masak api perlahan,sentiasa kacau sampai sambal kering & berderai 6) Sejukkan 7) Inti sambal ikan ni ada lebih,boleh buat untuk sukatan 4 cawan pulut.
** Sambal wajib rasa manis-manis sikit baru sedap
Ads
BAHAN-BAHAN PULUT: 2 cawan beras pulut (basuh & rendam 2 jam) 1/2 cawan santan pekat(KARA) 2 sudu besar minyak masak
4~5 sudu besar gula pasir 1+1/2 sudu kecil garam halus Daun pisang secukupnya (dilayur sekejap & lap bersih)
** Kalau guna santan fresh tak perlu letak minyak
CARA-CARANYA: 1) Kukus pulut selama 30 minit 2) Satukan santan pekat,minyak,gula & garam 3) Kacau smpai gula & garam hancur, kemudian kukus lagi 20 minit,siap
CARA PENYEDIAAN: a) Sudukan 1 sudu besar pulut di atas daun pisang b) Tekan guna daun pisang bagi rata c) Letak 2 sudu kecil inti d) Kemudian gulung kemas, cucuk lidi. (Kalau xde lidi, stapler je) e) Lumur sedikit minyak di daun pisang sebelum panggang
Ads
SELAMAT MENCUBA!!
Kredit : Amiera Arissa
INGIN MENCARI HOME APPLIANCES, BOLEH LIHAT DI SINI.
Dalam hal memasak kini lelaki juga tidak kalah. Banyak saja idea kreatif yang dihasilkan seperti pemilik instagram daddyisthechef. Kreatif dan sungguh melekakan bila melihat idea masakan di dalam instagram.
Mereka yang tidak tahu memasak pun terdorong untuk mempelajari cara memasak bila gambar masakan yang dimuat naik membuat kita rasa terliur nak merasa. Sempena hari bapa yang bakal tiba dikongsikan resipi yang enak hasil olahannya.
Scallop Buttermilk Pasta
Bahan-bahan:
1 paket mix vege pasta
10-12 scallop
1 cawan susu sejat
2 ulas bawang putih | dicincang
2 sudu makan + 1 sudu teh mentega
1 tangkai daun kari
1 sudu teh serbuk Cayenne pepper atau Paprika
1/2 sudu makan Parmesan cheese (sebagai pilihan)
Secubit garam
Secubit serbuk lada hitam
Cara memasak:
1. Panaskan air yang penuh hingga mendidih di dalam periuk dan rebus spageti sehingga masak.
2. Tos dan ketepikan.
3. Bersihkan scallop dengan lemon.
4. Masukkan ke dalam kuali tidak melekat.
5. Letakkan satu sudu teh mentega di atas scallop.
6. Taburkan sedikit serbuk cayenne dan garam.
7. Buka api perlahan, kemudian tutup kuali dan biarkan selama 6-8 minit. Ketepikan.
8. Panaskan mentega sehingga cair dan tumis bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
9. Masukkan susu sejat dan serbuk cayenne. Kacau rata.
10. Masak dengan api sederhana hingga susu mendidih.
11. Kecilkan api, masukkan parmesan dan kacau rata.
12. Kemudian masukkan secubit garam serta lada hitam.
13. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
14. Hidangkan pasta dan scallop dalam mangkuk dan tuangkan sos ke dalamnya.
Ketam Masak Cili Bahan A: (dikisar)
4 hiris lengkuas
8 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
10 biji cili kering
3 biji cili padi
5 biji cili merah
6 biji buah keras
1 sudu makan belacan (yang telah dibakar)
Air limau (1 biji limau)
Bahan B:
2 ekor ketam – dibersihkan dan dipotong 2 atau 4
5 sudu makan minyak
5 sudu makan sos tomato
1 sudu teh taucu
1/2 sudu teh garam
3 sudu makan gula
1 cawan air panas
2 biji telur
Cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali leper.
2. Masukkan bahan A dan goreng sampai pecah minyak dan naik bau.
3. Masukkan bahan B dimulakan dengan sos tomato, taucu, garam dan gula. Kacau rata
4. Kemudian masukkan ketam. Kacau dan sebatikan.
5. Tuangkan air panas dan tutup kuali dengan penutup.
6. Biarkan selama 10 minit dengan api sederhana.
7. Bancuhkan telur di dalam mangkuk dan masukkan ke dalam kuali. Kacau rata dan sebatikan.
8. Tutup api dan boleh dihidangkan.
Sotong Sumbat Percik Bahan-bahan:
5 ekor sotong
1/2 cawan kacang peas (boleh juga gunakan segenggam bayam)
2 biji telur
Sedikit garam
Sedikit lada hitam Cara memasak:
1. Rebus kacang peas sehingga empuk
2. Pukul telur bersama garam dan lada hitam.
3. Kemudian tuangkan telur tadi ke dalam kuali dan kacau telur sehingga menjadi telur hancur (scramble egg). Tetapi jangan terlalu masak, biarkan telur sedikit basah.
4. Masukkan kacang peas ke dalam kuali dan gaulkan sekali dengan telur tadi. Ketepikan
5. Rebus air di dalam periuk kecil sehingga mendidih. Matikan api dan masukkan sotong yang telah dibersihkan ke dalam periuk tadi selama dua minit.
6. Angkat sotong, toskan dan sumbat telur di dalam sotong sehingga padat tetapi 3/4 penuh.
7. Sambungkan kepala sotong dan cucuk dengan pencungkil gigi untuk melekatkannya.
Bahan kuah percik:
1 kotak santan pekat (200ml)
8 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3-5 tangkai cili kering – ikut kepedasan masing-masing
1 1/2 sudu makan gula merah
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Kisar bawang, serai, halia dan cili kering
2. Masukkan bahan kisar bersama santan dan setengah cawan air ke dalam periuk
3. Kemudian masak atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau.
4. Masak sehingga kuah pekat (kuah menjadi lebih kurang separuh daripada kuah sebelum dimasak)
5. Masukkan garam, gula dan asam keping
6. Sesuaikan rasa, tutup api dan bolehlah diangkat. Kemudian keluarkan asam keping tadi.
Proses merecik:
1. Bakar sotong seketika sambil balik-balikkan sotong supaya masak sekata.
2. Apabila sotong mulai sedikit garing, lumur bahan kuah ke badan sotong dan bakar seketika sambil dibalik-balikkan sotong.
3. Kemudian masukkan sotong ke dalam pinggan dan tuang lebihan bahan kuah ke atas sotong.
*kalau tak nak bakar sotong, boleh digoreng dengan mentega tetapi pastikan sotong itu dibalik-balikkan dan lumur bahan kuah apabila sotong mulai garing.
Rindu nak makan nasi kahwin seperti nasi tomato, jom kita buat. Nak lagi elok menjadi nasi tomato yang dimasak, boleh guna beras Basmathi. Nasi tomato enak dimakan bersama ayam masak merah. Buat lebih boleh sedekah pada jiran tetangga.
NASI TOMATO
Bahan-bahan:
Tumis bahan-bahan dalam kuali, minyak sapi dua sudu besar dan minyak masak 1 1/2 cawan
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia Dipotong mayang
1 biji buah tomato-potong dadu
Daun sup & daun bawang
2 helai daun pandan
3 helai daun salam
Rempah 4 sekawan Tumis semua bahan-bahan hingga wangi Kemudian masukkan
½ cawan tomato soup
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan cili sos
Garam, ajinomoto dan gula secukup rasa
2 kg Beras Basmathi Jasmine pusa cream
2 liter air
Bahan-bahan sampingan dalam nasi
Cara memasak:
1.Bila air dah didih masukkan susu cair 1/2 tin, Beras Basmathi yang telah dibasuh dan ditoskan. Bila air dah hampir kering masukkan bahan-bahan sampingan tersebut.
2.Kacau lagi hingga nasi hampir kering. Tudungkan periuk.
3.Kecilkan api dan biarkan mereneh dalam 15 ke 20 minit.
Bagi anda yang suka makan pedas, chili garlic oil ini memang wajib ada dalam peti sejuk anda. Bila nak makan, boleh ambil sahaja di dalam peti. Tak lengkap rasanya kalau tak makan pedas. Resipi yang dikongsi oleh Nana Ereena ini juga cukup mudah. Yang penting, nampak sedap. Cubalah sendiri di rumah nanti ya.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!