
Musim PKP ini kena lebih kreatif dan tidak membazir. Fikirkan menu yang mudah dan mengenyangkan. Semalam teringin makan pulut tapi tak habis, kita simpan jangan pula dibuang. Oleh semula untuk membuat menu lain iaitu pulut sekaya. Caranya letak santan dengan garam pada pulut sedia ada dan kukus bagi mesra.
Pulut Sekaya
Bahan-bahan:
1.5 cawan
santan 1.5 cawan + 0.5 cawan air
Garam secukupnya
(Kukuskan selama 20 minit)
Untuk kepala
1 1/2 cawan gula kelapa
2 biji telur
1 cawan santan pekat
Sedikit garam
Sedikit esen vanila
(Kisar semua sekali)
Cara memasak:
1. Pulut yang telah dikukus dimampatkan (tekan)
2. Tutup semua supaya wap naik
3.Setelah wap naik, masukkan bahan yang dikisar dan tutup rapat.
4.Biarkan 15 minit.
5.Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi & foto: Cbah Ahmad
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Pau Goreng Inti Kacang Merah Rangup & Sedap, Makan Panas-panas Tak Cukup Satu!

Pau goreng inti kacang merah yang rangup dan sedap sesuai dijadikan hidangan waktu sarapan. Buat doh pau lebih sikit boleh juga diisikan dengan inti lain atau juga goreng kosong.
Pau goreng macam ni memang sedap untuk dijadikan menu ketika sarapan mahupun minum petang. Pau goreng berinti kacang merah, inti sambal antara yang menjadi pilihan ramai. Rangup di luar lembut di dalam.
Makan dengan keluarga sambil minum kopi atau teh cukup menyelerakan. Makan pula panas-panas memang tak cukup satu. Bolehlah cuba nanti!
Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Gebu

Bahan-bahan:
800 gram tepung gandum
1 biji telur
3 sudu besar planta
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil gula
½ gelas air suam
1 peket yis
Air sejuk secukupnya
Cara Memasak:
Masukkan gula, yis & air suam. Biarkan seketika hingga yis tu nampak kembang dalam gelas.

Dalam satu bekas masukkan tepung gandum, telur, planta, susu pekat & bancuhan yis.

Kemudian, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh lembut. Pastikan masukkan air tu masukkan sedikit2 ye supaya doh tak terlebih air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.

Kemudian rehatkan doh, sehingga naik 2 kali ganda.

Kemudian, tumbuk2 manja sikit doh gitu, supaya udara keluar.

Ambil sedikit doh, masukkan inti kacang merah & bulat2kan. Buat sendiri letak inti meriah gitu.

Dalam dulang untuk susun pau tu, pastikan taburkan dengan tepung dulu. Kemudian, lepas siap susun doh ayakkan sedikit tepung di atas doh supaya bila kita nak ambil untuk goreng tak melekat di tangan. Rehatkan sekejap.

Kemudian, gorengkan pau. Pastikan minyak panas. Semasa permulaan perlahankan api, kemudian guna api sederhana.

Jika suka garing boleh goreng lama sikit, yang suka lembut kurangkan masa goreng. Angkat dan sejatkan supaya minyaknye turun.
Sedapnye makan panas, dengan intinya yang meriah.

Kredit resipi dan foto: Khadijah Jaafar
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kuih Ropa Inti Sardin Kentang, Tepung Ubi Rahsia Kulitnya Rangup
Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Vadai Paling Senang Tapi Hasilnya Gebu, Rangup & Cantik Elok Bentuknya!

Siapa yang selalu buat vadai tapi susah nak bentuk boleh guna cara ni. Rangup di luar dan lembut di dalam. Ikut ni gerenti menjadi. Bolehlah cuba buat anda yang craving vadai.
Vadai
Bahan-bahan:
1 cawan urad dhal (rendam minimum 2 jam, semalaman lagi bagus)tapis dan blend. Kalau boleh jangan letak air masa blend


2 bawang merah- cincang halus
1 cili hijau- potong halus, buang biji
Daun kari -gunting halus
Garam secukupnya

Cara membuat:

1.Masukkan semua bahan.

2.Gaul sebati

3.Bentukkan bulat.

4.Kalau tak dapat bentuk, letak batter kat belakang senduk.

5.Buat lubang.

6.Celup dalam minyak panas.

7.Goreng sampai warna kuning keemasan. Guna api sederhana semasa menggoreng.
Kredit: SheeNa Haikal
Resipi Scone Cara Mudah, Buat Banyak Boleh Simpan Dalam Freezer
Cara-Cara Buat Kulit Karipap Daun Sup. Memang Sedap & Nampak Mewah!

Karipap Daun Sup ni nampak sedap, unik dan menarik. Kalau biasa anda makan karipap kulit kosong tu, kali ni boleh cuba karipap daun sup perkongsian saudari Tie Watiezz ni. Mesti lagi wangi! Jom lihat cara-caranya.
RESIPI KARIPAP DAUN SUP

BAHAN KULIT KARIPAP:
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- 1 senduk daun sup cincang
- 2 sudu makan marjerin
- 2 sudu makan minyak masak
- Air secukupnya
CARA-CARA:
- Panaskan marjerin dan minyak. Setelah marjerin cair, biarkan suam.
- Satukan tepung, garam, daun sup dan marjerin suam tadi. Ramas supaya berderai.
- Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh.
- Perap sekejap dalam bekas bertutup selama 10 minit. Kemudian bolehlah mulakan proses buat karipap.
BAHAN INTI KENTANG:
- 7 biji ubi kentang – direbus sebiji-sebiji. Jangan potong.
- 1 biji bawang besar
- 3 biji bawang putih
- Sedikit halia
- 2 tangkai daun kari
- 4 sekawan (pelaga,cengkih,bunga lawang,kayu manis)
- 2 sudu makan rempah kari
- 1 biji kiub pati daging (optional)
- Garam secukup rasa.
- 1/2 cawan air
- Daun sup secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Rebus ubi kentang hingga empuk. Toskan kemudian tumbuk/potong kasar. Ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan, bawang besar, bawang putih, daun kari dan halia.

3. Masukkan rempah kari dan air. Tunggu hingga pecah minyak sedikit anggaran 5 minit.
4. Perlahankan api, masukkan garam dan kiub pati daging.
5. Setelah rempah masak, padamkan api, buang rempah 4 sekawan.
6. Masukkan ubi kentang yang ditumbuk kasar tadi. Gaul rata bersama rempah.

7. Akhir sekali, tabur daun sup yang dicincang.

8. Ambil doh karipap tadi dan bentukkan bulat.

9. Ambil doh, canai jangan terlalu nipis.

10. Kemudian masukkan inti dengan secukupnya. Kelim dan bentukkan menjadi karipap.

11. Sedia untuk digoreng dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Tie Watiezz
Nak try buat KARIPAP DAUN SUP tapi bahan tak cukup? Tak perlu keluar rumah pun, beli je BAHAN-BAHAN BASAH secara online DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya lebih mudah.
Nak lebih banyak resipi KARIPAP mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:
Resipi Step By Step Buat Karipap Pusing Sedap Yang Gerenti Jadi.
Cara Mudah Buat Karipap Gergasi Inti Telur Yang Sangat Sedap.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

