Cara paling mudah bila teringin makan puttu mayam sampai tidak perlu menguli doh sendiri.
PUTTU MAYAM
BAHAN-BAHAN:
- Sebungkus bihun
- Kelapa putih-diparut
- Gula merah
- Daun pandan
- Pewarna-ikut warna kesukaan anda
- Garam-secubit
CARA MEMASAK:
- Bihun direndam air suam yang diletakkan pewarna kesukaan anda selama 1 jam
- Semasa kukus renjis-renjis sedikit air dekat bihun. Kukus 15 minit atau sehingga lembut
- Kelapa putih parut digaul secubit garam
- Gula merah dihancurkan halus.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Noor Faezah Zaini
INFO: Ingin rasa lemak boleh renjiskan santan kelapa pada bihun ketika kukus.
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Roti Expired! Buat Mini Sandwich Frozen Rangup Diluar Lembut Didalam
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Koleksi Resipi Pelbagai Jenis Mi Goreng Sedap Kegemaran Orang Malaysia
Mi Goreng adalah salah satu menu kegemaran rakyat Malaysia. Pergi sahaja kemana-mana kedai atau restoran, pasti ada menyajikan menu ini. Tercari-cari resipi Mi Goreng yang sedap dan mudah? Resipi-resipi yang dikongsi ini antara yang terbaik boleh dicuba. Bahan-bahan yang digunakan juga tidak terlalu sukar untuk diperolehi. Jom cuba masak!
1.RESEPI MI GORENG BASAH PASAR MALAM
- 1 paket mi kuning – lalukan dengan air paip
- Isi ayam
- Air rebusan ayam
- 2 biji telur
- Sawi
- Tauge
- Bawang putih – tumbuk halus
- Bawang merah – tumbuk halus
- Cili kisar – beli online disini
- Sos tiram – beli online disini
- Sos cili – beli online disini
- Tauhu goreng yang dihiris
- Kicap Lemak Manis – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Panaskan sedikit minyak, gorengkan 2 biji telur. Goreng hancur kasar. Ketepikan.
2.Tambah sedikit minyak pada kuali. Tumiskan bawang yang ditumbuk. Biar hingga agak garing.
3. Kemudian masukkan cili kisar dengan secukupnya. Kacau rata. Tumis sampai cili masak.
4. Bila sudah sempurna, masukkan isi ayam. Kacau rata dan biarkan seketika.
5. Masukkan sos tiram, sos cili dengan secukupnya. Kacau rata.
6. Kemudian terus masukkan air rebusan ayam. Biarkan mereneh seketika. Kepekatan kuah ikut sukatan mi masing-masing.
7. Masukkan kicap lemak manis dengan secukupnya dan sedikit sahaja kicap masin. Biarkan mendidih.
8. Seterusnya masukkan tauhu, telur dan akhir sekali mi. Kacau rata.
9. Tambahkan sawi dan tauge, kacau rata. Jika warna kurang gelap, masukkan lagi kicap lemak manis. Kacau rata dan tutup api. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Emee Sham
2. MI GORENG BASAH BANYAK LAUK
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning – rendam dalam air panas selama lima minit.
1 paket fish ball – potong nipis
1 paket fish cake – potong nipis
300gm sawi hijau – potong dalam 5 cm.
3 biji tauhu putih – potong kecil dan goreng terlebih dahulu
1 biji bawang besar – mayang halus
5 ulas bawang putih – cincang halus
3 sudu makan serbuk cili merah – beli online disini
5 sudu makan kicap pekat – beli online disini
5 sudu makan sos cili – beli online disini
1 cawan air
Garam dan lada sulah secukup rasa
4 biji telur ayam
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih sampai wangi.
2. Masukkan tauhu, fish cake dan fish ball. Letak sedikit garam.
3. Masukkan batang sawi yang telah diketuk sedikit. Ketuk ketuk sikit batang sawi ni. Tambahkan juga serbuk cili. Kacau hingga sebati dan pecah minyak.
4. Kemudian masukkan mi kuning yang telah direndam dalam air panas.
5. Tambah kicap pekat dan sos cili. Kacau lagi sekali biar sebati.
6. Tuang 1 cawan air dan biar mendidih dan sampai pekat.
7. Masukkan daun sawi dan telur. Tabur sedikit lada sulah dan garam atas telur dan kacau semua bahan sekali.
8. Pakai dua senduk masa mengacau mi supaya lebih mudah. Api juga perlu besar semasa memasukkan telur ke dalam mi.
9. Bila semua bahan sebati, rasa mi untuk perasanya. Jika garam sudah cukup, padamkan api.
10. Mi Goreng Basah confirm laris siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Veera Saravanan
3. MI GORENG BASAH TAUHU HANCUR
BAHAN-BAHAN:
500gm mi kuning
15 ekor udang saiz sederhana
2 ekor sotong saiz besar
Tauge secukupnya
Sawi secukupnya
1 keping besar tauhu @ taukua – dihancurkan
1 biji tomato – dibelah 6
7 sudu makan kicap manis – beli online disini
1 sudu makan sos tiram – beli online disini
1 sudu makan sos cili – beli online disini
1 sudu makan sos tomato – beli online disini
Minyak masak
Serbuk perisa – jika perlu
BAHAN KISAR:
1/2 biji bawang besar – beli online disini
2 ulas bawang putih – beli online disini
5 tangkai cili kering – rendam air panas dan toskan – beli online disini
1 sudu makan ikan bilis – beli online disini
CARA MEMASAK
1.Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga kering dan pecah minyak.
2. Masukkan sotong dan udang. Masak seketika.
3. Kemudian masukkan kicap manis, sos cili, sos tiram, sos tomato dan tauhu yang telah dihancurkan.
4. Akhir sekali, masukkan mi, tauge, sawi dan tomato. Gaul sebati dan tambah serbuk perasa jika perlu.
5. Angkat dan Mi Goreng Basah Tauhu Hancur sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah
4. MI GORENG BASAH SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
- 1 bungkus mi kuning – dibilas dan tos
- 10 ekor sotong – dibersihkan, potong dan tos
- 1 paket Fish ball – dibersihkan potong dan tos
- 1 ikat sayur sawi jepun – dibersihkan, potong dan tos
- 1 biji tomato – dibersihkan dan dibelah 6
- 4 sudu besar cili kisar – beli online disini
- 5 sudu besar sos cili – beli online disini
- 1 sudu besar sos tiram – beli online disini
- 1 sudu besar sos ikan – beli online disini
- 1 sudu besar kicap pekat – beli online disini
- 5 sudu besar kicap manis – beli online disini
- 2 sudu besar kicap mi – beli online disini
- 1 cawan kecil air
- 2 sudu besar minyak masak untuk menumis
BAHAN TUMBUK ( HINGGA PECAH @ LUMAT):
- 10 biji cili api
- 3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan 2 sudu besar minyak masak.
2. Tumiskan cili kisar dengan bahan-bahan tumbuk tadi sampai garing sedikit.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mi, dan masukkan sotong dan fish ball.
4. Masukkan air 1 cawan kecil.
5. Masak dan kacau sehingga sebati. Masukkan sayur dan kacau lagi.
6. Selepas itu masukkan mi kuning dan tomato. Kacau bagi sebati dan masak. Siap.
INFO:
- Masak mi goreng basah ini tidak guna garam gula dan serbuk perasa sebab rasa kicap-kicap itu semua sudah cukup.
- Anda boleh tambah bahan-bahan lain seperti udang, hirisan daging, kerang dan sebagainya.
Kredit resipi & foto: Ieda Roslieda
5. MI GORENG DAGING
BAHAN-BAHAN:
- 1 bungkus mee kuning
- 2 sudu makan cili kisar – beli online disini
- 1/2 biji bawang besar – tumbuk – beli online disini
- 3 ulas bawang putih – tumbuk – beli online disini
- 200gm daging – hiris nipis
- 1 inci halia – dihiris halus
- 1 pokok sawi – potong
- 1/2 batang lobak merah – potong jejari
- 2 sudu makan sos tiram – beli online disini
- 3 sudu makan sos cili – beli online disini
- 3 sudu makan kicap pekat – beli online disini
- 1 kiub pati daging – beli online disini
- 1 sudu makan serbuk lada hitam – beli online disini
- 1/2 cawan air
- Gula dan garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besar yang ditumbuk hingga wangi.
2.Masukkan cili kisar. Masak hingga garing dan masukkan daging.
3.Tambahkan sedikit air dan biarkan daging empuk.
4.Masukkan sos cili, sos tiram, kicap pekat, serbuk lada hitam, kiub pati daging, gula dan sedikit sahaja garam. Biarkan mereneh sebentar.
5.Seterusnya masukkan mee yang sudah dibasuh dan ditos, diikuti hirisan lobak merah dan juga sawi.
6.Masukkan 1/2 cawan air supaya mee lembut dan mesra dengan sos.
7.Gaul rata dan masak hingga mee menjadi lembut.
8. Mee Goreng Daging siap dimasak dan bolehlah dihidang dengan taburan bawang goreng dan daun sup.
Kredit resipi & foto: Rozmaliza Omar
6. MI GORENG BUDAK SEKOLAH
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mi kuning (450gm)
4 biji telur
2 biji bawang merah – kisar – beli online disini
2 ulas bawang putih – kisar – beli online disini
5 tangkai cili kering – kisar – beli online disini
Hirisan daging secukupnya
Hirisan ayam secukupnya
2 sudu makan sos tiram – beli online disini
5 sudu makan sos cili – beli online disini
¼ cawan kicap manis – beli online disini
½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Mula-mula gorengkan telur hancur. Masak dan ketepikan.
2. Dalam kuali yang sama, kisaran bawang merah, bawang putih, cili kering sampai garing. Kalau suka pedas boleh tambah lagi cili. Tapi anak-anak tidak makan pedas, jadi sesuaikan ikut selera.
3. Bila bahan kisar sudah garing, masukkan lauk yang ada (hirisan daging dan ayam). Kalau nak letak sotong atau udang pun boleh.
3. Bila ayam dan daging sudah masak, masukkan sos tiram, sos cili dan kicap manis. Kacau hingga mesra.
4. Masukkan air. Biarkan mereneh sekejap.
5. Seterusnya masukkan mi kuning. Empunya resipi guna mi jenama numee berat 450 gm. Sedang elok dengan bahan kisar tadi.
6. Bila mi sudah sebati dengan semua bahan, masukkan telur goreng hancur yang sudah dimasak awal tadi.
7. Gaul rata dan siap untuk dinikmati.
8. Mee goreng yang sedap kenalah berkilat dan basah-basah. Memang enak.
Kredit resipi & foto: Umi Watie
7. RESIPI MEE SANGGUL GORENG BASAH
BAHAN-BAHAN:
2 gulung Mee Sanggul – direbus @ rendam sehingga lembut dan toskan – beli online disini
Udang secukupnya- dicuci bersih
4 biji telur
4 ulas bawang putih – diketuk
1 biji tomato – belah 4
Kucai secukupnya
Tauge secukupnya
7 sudu makan cili kisar – beli online disini
4 sudu makan sos tiram – beli online disini
4 sudu makan sos cili – beli online disini
4 sudu makan sos tomato – beli online disini
Kicap manis secukupnya – beli online disini
Serbuk perasa jika perlu
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga sedikit keperangan.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan masak lagi sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang. Gaul dan biarkan sehingga udang masak.
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis dan serbuk perasa. Gaul hingga sekata.
5. Masukkan hirisan tomato dan pecahkan telur di dalam kuali. Gaulkan.
6. Masukkan mee sanggul, tauge dan juga kucai. Gaulkan kesemuanya sehingga sekata dan biarkan masak seketika.
7. Angkat dan siap Mee Sanggul Goreng Basah siap untuk dihidang.
Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Kacang Kuda Sira Pedas Yang Sedap, Ralit Makan
Kacang kuda rebus begitu saja pun dah sedap inikan pula kalau dibuat sira pedas begini. Kalau dah hidang memang akan ralit makan sebab itu jika nak buat elok dalam jumlah yang banyak. Cara membuat pun tak susah, ringkas saja.
Cara buat kacang kuda pedas
Bahan-bahan
1 kg kacang kuda -direndam sampai kembang
1 mangkuk cili kering siap -kisar
2 labu bawang besar -kisar
Daun kari
Minyak
Gula
Garam
2 sudu makan cuka
Cara membuat
1. Rebus kacang kuda letakkan sesudu garam sampai empuk dan tos. Jika nak cepat empuk rendam dulu kacang kuda semalaman, paginya cuci bersih dan tos. Selepas itu bolehlah direbus hingga empuk.
2. Tumis daun kari, cili dan bawang kisar
3. Masukkan gula, garam, cuka dan tumis sampai garing.
4. Masukkan kacang kuda gaul sebati. Kacang gula ini akan keluarkan air jadi goreng lagi sampai kering air. Sentiasa gaul perlahan supaya tak berkerak.
5. Perasakan sekali lagi, jika suka manis lebihkan gula.
INFO
1kg kacang mentah bila dah siap masak akan menghasilkan lebih kurang 2kg kacang sira.
Tujuan masuk cuka untuk kacang lebih tahan lama dan seimbangkan rasa.
Resipi: Shiela Ismail
Yee Mee Tomyam, Cita Rasa Terbangkit Dengan Haruman Bunga Kantan
Sedapnya makan yee mee. Rasanya kenyal sedikit berbanding mi kuning. Cita rasa tomyam pula membangkitkan selera. Haruman bau bunga kantan turut menjadikan rasanya lebih sedap. RASA berikan resipinya untuk anda.
YEE MEE TOMYAM
BAHAN TUMBUK
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
BAHAN LAIN
Minyak masak untuk menumis
100 gram sotong
100 gram jejari udang
3 sudu besar pes tomyam
Tomato ceri secukupnya
1/2 batang lobak merah (potong kecil)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
100 gram yee mee
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan sotong, jejari ketam dan pes tomyam.
3. Masukkan sayur dan masak selama 2 minit.
4. Masukkan air dan garam. Kacau seketika.
5. Masukkan yee mee dan goreng sehingga yee mee lembut.
6. Sedia dihidang.
Selamat mencuba!