Semakin lama semakin agak sukar untuk bertemu dengan kuih putu perak. Ini diakui sendiri oleh empunya resipi iaitu Riesha Liena.
“Putu perak ini antara kuih kegemaran saya. Tapi putu perak ni semakin susah nak jumpa di tempat saya. Kalau nak makan, masa balik sampung di Perak saja yang ada. Itu pun di pasar pagi saja. Teringin sangat punya pasal, dah bertahun-tahun tak makan, hari ini saya buat sendiri putu perak,” katanya.
Katanya, putu perak selalunya menggunakan kain kasa. Namun, tiada kain kasa, dia hanya menggunakan daun pisang.
PUTU PERAK
BAHAN-BAHAN
4 cawan tepung beras
1 cawan tepung pulut
1 cawan air suam
1 cwn gula halus ( gula diblander )
1sk garam (saya guna sudu kfc kecik tu jer)
Ads
BAHAN INTI PUTU
Kelapa parut (putih sahaja)
Garam secukupnya
– Satukan kelapa dan garam. Gaul sebati.
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas besar, satukan tepung beras, tepung pulut dan garam. Gaul semuanya supaya sebati.
2. Kemudian masukkan air secara sedikit demi sedikiti. Ramas-ramaskan sehingga berketul-ketul.
3. Pastikan tepung peroi dan bukan lembap. Kita akan tapiskan tepung itu.
4. Apabila tepung sudah nampak peroi, masukkan sikit dalam penapis. Tonyoh dengan jari supaya tepung boleh ditapis.
5. Siap ditapis, masukkan gula. Gaul rata. Kemudian tapis sekali lagi.
6. Masukkan adunan dalam acuan. Jangan ditekan. Masukkan sahaja. Mula-mula masukkan separuh dahulu. Kemudian letakkan inti kelapa. Kemudian masukkan adunan lagi sehingga penuh. Ratakan atasnya dan letak daun pisang. Terlangkupkan dalam kukusan.
Ads
7. Ulang langkah 6 sehingga habis adunan.
8. Kukuskan putu selama 10 minit.
Ads
TIP
– Kalau ketika masukkan adunan tepung itu kita tekan, putu akan jadi padat.
– Kesannya, putu susah untuk dikeluarkan daripada acuan.
– Air kukusan jangan terlalu banyak. Isi air kukusan sedikit sahaja supaya air tidak menitis atas putu.
– Pastikan air kukusan betul-betul mendidih, baru masukkan putu.
Kuih sagu atau lopes sagu ini antara boleh dikatakan antara kuih tradisi yang mudah disediakan.
Cuma masalah bila buat kuih ini adakalanya sagu tak jernih atau masak tak sekata. Masih ada yang berbiji putih. Bila jadi begini, kuih sagu jadi tak cantik.
Bagi menghasilkan kuih sagu yang jernih, masak sekata tanpa biji putih, Mas Cotek menurunkan caranya.
Cara buat kuih sagu dan tip dapatkan sagu jernih sekata
Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
4 cawan air
Sedikit pes minuman berperisa ros
2 helai pandan disimpul
Kelapa parut digaul dengan garam
Cara membuat
Dalam periuk panaskan air, pandan dan perisa ros hingga mendidih
2. Keluarkan pandan kemudian masukkan sagu. Kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau rata.
4. Perlahankan api dan tutup periuk. Biarkan bertutup dalam 15 minit. Kacau sesekali saja. Ini cara untuk jadikan sagunya jernih sekata.
5. Apabila sudah agak pekat dan kesemua sagu jernih, tuang dalam loyang.
6. Biarkan sejuk dan barulah dipotong.
7. Gaul dengan kelapa parut tadi, sedia untuk dihidangkan.
Satu lagi resipi yang menjadi kesukaan ramai ialah serabai. Tambah sedap bila dicicah dengan kuah gula, gerenti tak cukup satu. Hari ini kita buat tambah nangka di dalamnya. Buatlah lebih, boleh sedekah dengan jiran berdekatan.
Serabai Nangka Bahan-bahan: 200 ml santan,saya guna 1 kotak santan kara yg kecik 300 ml air 2 helai daun pandan ½ sudu kecil garam 250gm tepung beras-BELI ONLINE DI SINI 250gm tepung gandum 13gm tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI 125gm gula ½ sudu kecil yis-BELI ONLINE DI SINI 75 ml air kelapa Nangka secukupnya
Cara memasak: 1.Masak santan,air,daun pandan,garam,didihkan sekejap. Matikan api dan biar kan suam. 2.Bila dah suam,masukkan bahan-bahan yang lain kecuali air kelapa. 3.Tutup adunan dengan plastik wrap dan biarkan dalam 30 minit. 4.Lepas 30 minit,masukkan air kelapa tadi,kacau sebatikan. 5.Panaskan kuali kecil,sapu minyak nipis-nipis,pastikan kuali tak melekat. Tuang satu senduk adunan,pusing kuali macam kita buat kuih dadar untuk dapat kan yang garing kat tepi-tepi tu,masukkan lagi 1/2 senduk adunan tadi dekat tengah-tengah,biarkan sampai masak,letak nangka atasnya. 6.Nak tahu dah masak,akan nampak lubang-lubang kecil tu.Ambil lidi sate, cungkil dan keluarkan kuih.
Teringin buat Talam Keladi Berlauk, jangan kata tak boleh buat ye. Resipi yang dikongsikan ini boleh membantu dan anda hanya perlu yakin mencuba. Bahan mudah dan cara memasak juga senang. Gerenti anda akan berpuashati bila hasilnya menjadi dan sedap.
TALAM KELADI BERLAUK BAHAN-BAHAN BAHAN A: 2 cawan tepung beras 2 sudu besar tepung ubi 2 sudu besar tepung gandum 6 cawan santan | 1 biji kelapa 1sudu kecil garam BAHAN B: 2 cawan ubi keladi | potong dadu, rebus dan toskan 2 sudu besar udang kering 4 tangkai cili merah | cincang 1 pokok daun bawang | hiris halus 1 pokok daun sup | hiris halus 2 sudu besar bawang goreng BAHAN C (HIASAN):
3 tangkai cili merah | cincang 1/2 cawan bawang goreng 2 sudu besar kacang tanah | disangai dan tumbuk 2 sudu besar udang kering | digoreng gareng dan dikiar halus 1 pokok daun sup dan daun bawang | hiris halus Beberapat titisan minyak bijan
CARA MEMBUAT:
Panaskan pengukus dan sapukan minyak masak pada loyang saiz 10X10 inci.
Campurkan semua bahan A, kacau sebati dan tapiskan ke dalam mangkuk.
Seterusnya masukkan bahan B dalam mangkuk adaunan tadi dan gaul rata.
Masak atas api sederhana dan sentiasa kacau hingga naik wap. Tutup api.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang diletakkan dalam kukusan.
Kukus selama 30 minit atau hingga masak.
Tutup api dan sejukkan beberapa jam, apabila ingin menghidangkan taburkan di atasnya dengan bahan C di atasnya dan potong.