Rahsia Buat Ayam Panggang Lada Hitam Paling Mudah & Sedap.

Share

Keenakan ayam panggang bergantung kepada bahan perapan, jika anda dan keluarga menggemari ayam panggang, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini, sangat mudah bahan perapannya juga simple. Tak rugi cuba, hasilnya gerenti sedap. Lepas ni anda dah tak perlu beli lagi. Kan jimat tu..

AYAM PANGGANG LADA HITAM
BAHAN A:
1/2 ekor ayam | cuci bersih & toskan
BAHAN B (KISAR):
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
BAHAN C (kuantiti sesuai selera ye)
Sedikit sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Sedikit lada putih
Garam
Sedikit minyak masak @ minyak bijan


1 sudu besar marjerin
BAHAN D;
Gula atau madu secukupnya

CARA MEMBUAT:

  1. Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
  2. Masukkan bahan D. Boleh skip kalau tidak suka, saya letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je.
  3. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap tadi.Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
  4. Bakar dalam oven ikut suhu masing-masing ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.

Kredit: Dani

Published by
webadmin