Anak-anak kalau dihidang dengan kentang goreng memang suka sangat. Letak sepinggan pun boleh habis. Kalau beli yang ‘readymade’ tu kandungan garam dengan lemak agak tinggi tidak baik untuk kesihatan.
Nak buat kentang sendiri ni pun ada tipnya. Selalu bila buat sendiri kentang tu jadi lembik walau baru lepas angkat. Boleh ikut tip ini.Boleh dinikmati dengan sos pilihan anda.
Kentang goreng
Bahan-bahan:
Kentang
Serbuk roti
Tepung serbaguna bestari
Ads
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
1.Masa beli kentang pilih kentang yang permukaannya baik dan licin menandakan kentang ni baru, tak lembik dan segar.
2.Kupas dan potong ikut saiz yang kita nak.
3.Rebus kentang seketika jangan terlalu lama. (Agak-agak menggelegak angkat) Kalau hirisan tebal, rebus jika tak boleh je skip step ni.
4.Angkat dan sejukkan di dalam air beserta ais dalam 5 minit.
5.Toskan air. pastikan kentang kering atau tidak terlalu banyak air.
6.Kemudian gaul dengan tepung Bistari dan serbuk roti sehingga melekat. Dan goreng secara ‘deep fried’.
7.Angkat dan toskan lebihan minyak. Sedia untuk dinikmati.
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join?FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Warnanya yang cantik berwarna-warni pasti disukai kanak-kanak. Selain dijadikan makanan snek untuk anak-anak dan keluarga ia juga boleh dijadikan sebagai bungkusan pemberian semasa acara harijadi, kenduri-kendara dan juga sebagai bisnes sambilan menambah duit tabung.
Agar-agar kering ini merupakan sejenis kuih tradisional lama. Ia merupakan agar-agar dalam pelbagai bentuk dan berwarna yang dijemur sehingga kering dan boleh tahan lama.
Resepi mudah dan sedap Agar-Agar Kering
Bahan:
200gm agar-agar tali
1kg gula batu
3kg gula pasir
5liter air ( sukat dgn botol mineral 1ltr )
Pewarna makanan
Cara-caranya:
Rendam agar-agar tali sekejap supaya lembut
Masukkan air ke dlm periuk dan masukkan agar-agar tali yg sudah dibasuh
Didihkan dan masukkan gula batu dan gula pasir
Masak dgn api sederhana sehingga larut gula dan agar-agar
Bahagi kpd bbrp bahagian . Dan warnakan dgn pewarna makanan
Tuang ke dlm loyang yg sesuai dan sejukkan sehingga beku
Kalau dah buntu nak buat stok snek apa di rumah, boleh cuba resipi Kerepek Bayam Brazil Crispy ni nanti. Sangat mudah dan ringkas sahaja resipi penyediaan nak buat Kerepek Bayam Brazil ni.
Resipi penuh telah dikongsikan oleh Rozmaliza Omar di Facebook. Jangan lupa buat lebih tau kerepek ni, sebab gerenti tak cukup sebalang.
KEREPEK BAYAM BRAZIL CRISPY
BAHAN-BAHAN:
2 ikat bayam brazil
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung bestari
1 cawan tepung beras
1 biji telur
Air (anggaran pekat adunan)
CARA PENYEDIAAN:
Cuci bersih daun bayam brazil dan toskan airnya sehingga kering. Ketepikan.
Dalam mangkuk lain, campurkan ketiga-tiga jenis tepung dan gaul rata-rata.
Masukkan telur, air dan gaul sehingga rata.
Panaskan minyak, celup bayam brazil dalam adunan tepung, gaul-gaul rata supaya bayam brazil bersalut dengan tepung.
Goreng hingga keperangan. Kacau sekali sekala untuk elakkan ia hangus.
Setelah nampak ia garing, angkat dan toskan sebelum dimasukkan ke dalam tupperware.
Bila tiba Ramadan, murtabak antara hidangan ringan yang digemari ramai. Jika ahli keluarga ramai, boleh tahan juga harganya kalau dibeli. Jadi apa kata, cuba buat sendiri. Mudah je! Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
MURTABAK MINI AYAM KEJU
BAHAN-BAHAN:
Kulit popia secukupnya
2 biji telur
Kepingan keju cheddar
Daun sup & daun bawang secukupnya – hiris
Garam secukup rasa
Sedikit tepung gandum – bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan gam
BAHAN INTI:
Isi ayam @ daging – cincang
Ubi kentang – potong dadu
Lobak merah – potong dadu
1 paket kecil rempah kari daging
3 ulas bawang putih – hiris
1 biji bawang besar – hiris
2 biji bawang besar – potong dadu
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Bagi menyediakan inti, panaskan kuali dan tuang sedikit minyak masak. Tumis bawang yang dihiris hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan sedikit air. Tumis rempah sehingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan isi ayam, kentang dan lobak merah. Masukkan air hingga separas dengan bahan-bahan yang dimasak.
4. Setelah inti hampir kering, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Boleh juga letak serbuk perasa.
5. Masak hingga inti betul-betul kering. Sejukkan.
6. Untuk membuat murtabak, pecahkan telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan inti yang dimasak tadi.
7. Masukkan daun sup dan daun bawang jika suka. Kacau sebati.
8. Ambil kulit popia, letak atas dulang. Letak sekeping keju di tengah-tengahnya.
9. Ambil 3 sudu makan inti yang dicampur dengan telur tadi dan letak di atas keju.
10. Lipat kulit popia denga kemas dan sapu bancuhan tepung gandum pada lipatan terakhir.
11. Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak. Masak murtabak mini hingga masak dan berwarna keemasan.