Minum petang kalau ada kuih muih atau kudapan pasti sedap. Kuih yang simple dan mudah buat ialah cakoi. Nak lembut dan gebu rasanya boleh cuba resipi yang dikongsi ini.

CAKOI

Rahsia Buat Kuih Cakoi Lembut & Gebu

Bahan A:

¹/2 kilo tepung gandum-beli online di sini

¹/2 peket yis mauripan-beli online di sini

Gaul bersama.

Bahan B:

2 sudu majerin-beli online di sini

2 sudu gula pasir-beli online di sini

Ads

2 sudu besar susu pekat manis-beli online di sini

Dapatkan EKOBEE 3 IN 1 INTELLIGENT MULTI-COOKER WITH STEAM TRAY dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!

Cara membuat:

1.Campur A & B. Gaul bersama.

2.Guna air sejuk peti ais. Lebih kurang 1¹/4 cawan.

3.Uli hingga adunan tak melekat dekat tangan.

Rahsia Buat Kuih Cakoi Lembut & Gebu

Rahsia Buat Kuih Cakoi Lembut & Gebu

4.Perap hingga naik dan kembang. Lebih kurang 1 jam atau lebih.

Rahsia Buat Kuih Cakoi Lembut & Gebu

Rahsia Buat Kuih Cakoi Lembut & Gebu

Rahsia Buat Kuih Cakoi Lembut & Gebu

5.Canaikan doh dan potong ikut bentuk yang kita suka.

Rahsia Buat Kuih Cakoi Lembut & Gebu

6.Goreng dengan api sederhana.

Sambal Air Asam

7-8 biji lada kering

Ads

3 ulas bawang puteh

5 sudu besar gula pasir

1 sudu teh garam

2 sudu tepung jagung

Cara membuat:

1.Blend hingga lumat.

2.Rebus bahan blend. Masukkan 3 keping asam keping.Letak air secukupnya. Tambah sedikit cuka makan. Tunggu hingga didih.

3.Perasakan masam,masin dan pedas secukupnya.

Ads

4.Lebihkan manis untuk sambal air asam ini.

Kredit: Rossita Omar

Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:

Buat Sendiri Popia Sayuran Vietnam. Isi Padat, Puas Hati Makan

Resipi Kari Sotong Mamak Padu Ala Restoran Nasi Kandar

Cara Masak Kacang Botak Homemade Yang Rangup & Sedap

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI