1 biji bawang besar – beli online di sini 1-2 tangkai daun kari setangkai dua 4 ulas bawang putih (saya guna pes sendiri) – beli online di sini 1 inci halia –beli online di sini Serbuk kari (saya gabung 2 jenis rempah, 250gm kari ayam/daging Baba’s+ 25gm serbuk kari masak merah cap O) Cili kisar – beli online di sini
1. Gaulkan ayam dengan sedikit serbuk rempah kari. Gaul-gaul manja je. Setakat ada warna kuning sikit-sikit. Saya suka ayam yang dipotong kecil-kecil kerana cepat masak dan lebih terasa.
2. Panaskan minyak masak. Tak perlu banyak, sekadar separuh ketinggian potongan ayam tu. Goreng sekejap ayam yang kita dah perap tadi sampai hilang warna pucat ayam mentah. 3. Jangan lama sangat nanti air ayam dia kering. Dan rempah kari kurang meresap bila kita masukkan dalam kuah nanti. Kelebihan lain masak sekejap dan potong kecil kecil adalah supaya bahagian isi dia tak mengembang dan tawar kalau masak lama-lama.
4. Minyak goreng ayam tadi, kita guna untuk tumis pula. Tumis sampai kekuningan. 5. Lepas itu boleh masukkan 1 sudu cili kisar. Saya guna ‘ibu sambal’ pak bidan je. Cili kisar akan bagi rasa melayu sikit pada rasa kari hampa kecewa.
6. Masukkan pes serbuk kari kacukan mamak yang kita dah jadikan pes sikit tadi. 7. Proses tumis dari masukkan bawang sampai masukkan pes kari ini, api kena besar. Perlahan sedikit api bila bunyi desiran pes kari ini mulai hilang dan mula berbuih-buih. Masa ni perlahankan api sekejap untuk bagi rempah pecah minyak.
*Tips untuk memudahkan pecah minyak adalah kita gunakan minyak yang banyak. Jangan risau, minyak yang terlebih boleh dikeluarkan sebelum makan nanti. 8. Lepas pecah minyak sikit, (tak lama pun, dalam 3 minit lepas kita masukkan pes kari tadi), masukkan ayam yang kita dah goreng sedikit tadi. 9. Tambahkan air, jangan banyak sangat, sampai ngam-ngam tenggelam potongan ayam tadi. 10. Masukkan tomato, serai, dan kentang (saya dah rebus siap siap) dan biarkan masak dalam api sederhana besar. Aduk-aduk bila perlu. 11. Bila kuah dah sebati, tambahkan garam dan gula (saya pakai gula melaka) mengikut citarasa masing-masing.
Koleksi resipi masakan berasaskan ayam khas untuk ibu-ibu semua! Bila anak-anak dah mula bersekolah, ibu-ibu pastinya asyik berfikir menu yang mudah dan sedap untuk disajikan buat si kecil. Antara lauk yang menjadi pilihan tentulah yang berasaskan ayam. Jika setiap hari masak lauk yang sama, pastinya jemu. Jadi RASA kongsikan aneka resipi lauk pauk berasaskan ayam yang sangat mudah dan sesuai masak setiap hari. Selamat mencuba.
1. AYAM BBQ MADU
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | potong kecil
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk paprika
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN SOS:
1/2 cawan sos BBQ | sebarang jenama
3 sudu makan madu
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk bawang putih
CARA MEMASAK:
Basuh bersih ayam dan toskan airnya. Kemudian perapkan bersama serbuk bawang putih, gula, serbuk paprika, serbuk lada hitam dan garam. Biar selama 30 minit.
Panaskan minyak dan goreng ayam tadi hingga garing. Guna api sederhana supaya ayam tidak hangus. Angkat dan toskan.
Untuk sos, satukan semua bahan dan didihkan dalam kuali menggunakan api kecil.
Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul hingga semua sos sebati.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Selain goreng, ayam juga boleh dibakar pada suhu 180C selama 35-40 minit sebelum dicelup ke dalam sos dan dibakar kembali selama 5 minit.
2. AYAM HONEY MUSTARD
BAHAN-BAHAN:
4 keping dada ayam tanpa tulang
2 sudu makan minyak zaitun
2 sudu makan mentega
3 ulas bawang putih | dicincang
1 sudu makan Dijon mustard
1 sudu makan Grainy mustard
3 sudu makan madu
1/2 cawan heavy cream
1/2 cawan air rebusan ayam
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali bersama minyak dan mentega.
Goreng ayam hingga keperangan. Jika isi tebal, potong isi ayam supaya sedikit nipis. Angkat dan ketepikan.
Kecilkan api dan dengan guna kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan.
Tambahkan sedikit air rebusan ayam dan mustard. Kacau sebati.
Kemudian masukkan heavy cream, lebihan air rebusan ayam dan madu. Perasakan denagn garam serta serbuk lada hitam secukupnya.
Bila kuah mendidih, masukkan ayam yag telah dimasak tadi. Biarkan mereneh selama 5-10 minit sebelum diangkan dan dihidangkan.
INFO CHEF: Jikan tiada grainy mustad, boleh juga guna sos mustard biasa.
3. AYAM PANGGANG MAYONES
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sederhana
1 biji bawang Holland | dipotong bulat
2 labu bawang putih | potong dua
2-3 tangkai thyme segar
BAHAN PERAPAN:
1 cawan mayones
1/4 cawan cuka epal (apple cider vinegar)
1 sudu makan pes cili
1 sudu teh sos Worcestershire
1/2 sudu teh jintan manis | ditumbuk
1/4 sudu teh emping cili
1/4 sudu teh serbuk cili cayenne
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan keringkan airnya menggunaka n tisu. Kemudian lumur garam secukupnya pada keseluruhan ayam (luar dan dalam). Perap selama 1 jam dalam peti sejuk.
Dalam mangkuk besar, satukan kesemua bahan perapan. Gaul rata. Ketepikan.
Ambil ayam tadi dan lumurkan dengan bahan perapan. Perap lagi selama 30 minit. Simpan lebihan bahan perapan dan jagan dibuang.
Panaskan ketuhar pada suhu 210C dan sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar.
Susun bawang putih, hirisan bawang besar dan daun thymedi dasar dulang dan juga di dalam perut ayam.. Letakkan ayam tadi.
Bakar selama 50-60 minit atau sehingga ayam masak. Masa mungkin berbeza mengikut saiz ayam dan juga jenis ketuhar.
Sapu lebihan sos perapan pada ayam setiap 15 minit sekali.
Bila ayam telah masak, biarkan selama 20 minit sebelum dinikmati.
INFO CHEF: Lebihan sos perapan boleh didihkan seketika dan dijadikan sos pencicah.
4. AYAM PESTO
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | hiris nipis memanjang
2 sudu makan pesto basil
2 sudu makan minyak zaitun
2 cawan tomato ceri | dipotong dua
Garam secukup rasa
BAHAN SOS:
1 sudu makan tepung gandum
2 ulas bawang putih | dicincang
1/2 sudu makan pesto basil
1 cawan susu cair
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan perapkan dengan garam serta pesto basil selama 10 minit.
Panaskan kuali non-stick dengan sedikit minyak dan masak ayam tadi hingga keperangan. Angkat.
Untuk sos, satukan tepung, bawang putih, pesto, susu cair, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.
Dengan menggunakan kuali gorengan ayam tadi, masukkan tomato. Tambah sedikit minyak jika perlu.
Bila tomato sudah mula lembut, masukkan bancuhan sos tadi. Biar hingga mendidih.
Masukkan kembali ayam yang telah digoreng tadi dan teruskan memasak selama 3-4 minit hingga sebati dengan kuha.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dimasak menggunakan kuali non-stick supaya sosnya tidak cepat hangus dan tidak melekat.
5. AYAM SOS BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
12 ketul kepak ayam
10 ulas bawang putih | dipotong 2
1/2 cawan air rebusan ayam
2 sudu makan minyak masak
1/3 cawan sos pasta perisa Cheese & Herbs
Secubit serbuk paprika
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Perapkan kepak ayam bersam agaram serta serbuk lada hitam.
Panaskan kuali non-stick dan masukkan 1 sudu makan minyak. Goreng kepak ayam hingga masak dan keperangan. Angkat.
Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan lebihan minyak dan tumis bawang putih hingga keperangan.
Masukkan kembali ayam yang dimasak tadi dan gaul rata.
Kemudian masukkan air rebusan ayam dan sos pasta Cheese & Herbs. Gaul sebati.
Kecilkan api dan biarkan kuah mereneh.
Tambahkan garam, lada hitam dan paprika. Gaul sekali lagi dan biar hingga kuah sedikit pekat.
Panaskan kuali dan masukkan mentega. Masak ayam tadi (masukkan bahagian kulit dahulu) sehingga keperangan. Angkat.
Letak ayam di atas dulang pembakar dan masak di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25-30 minit hingga masak sepenuhnya. Masa mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar masing-masing.
Untuk menyediakan sos, cairkan mentega dan tumis bawang putih bersama hirisan cendawan hingga keperangan.
Masukkan sos carbonara dan sedikit air. Kacau hingga sos sebati dan tidak berketul.
Tambahkan emping cili dan garam jika perlu. Biarkan sos sehingga sedikit pekat.
Hidangkan bersama ayam yang telah siap dipanggang tadi.
7. DRUMMET AYAM SOS PERANG
BAHAN-BAHAN:
400gm drummet ayam
2 sudu makan mentega
6 ulas bawang putih | ditumbuk halus
Sedikit air
12 biji tomato ceri | dibelah 2
3 sudu makan sos perang Demi-Glace
1/2 cawan sup cendawan segera
CARA MEMASAK:
Panaskan mentega dan goreng drummet ayam hingga masak dan sedikit keperangan. Ketepikan.
Dengan menggunakan kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan.
Masukkan sedikit air dan sos perang. Kacau rata sehingga tidak berketul.
Bila dah sebati, masukkan sup cendawan segera. Kacau lagi hingga sos memekat.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit mentega. Kemudian tumis tomato ceri hingga sedikit lembut.
Masukkan kembali drummet ayam dan sos perang tadi secukupnya. Gaul rata hingga bersalut sepenuhnya.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
8. AYAM PERI-PERI
BAHAN-BAHAN:
500gm kepak ayam | dibersihkan
1/2 cawan sos peri-peri
4 ulas bawang putih | ditumbuk halus
1 hiris halia | ditumbuk halus
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan toskan airnya hingga kering.
Dalam mangkuk besar, satukan sos peri-peri, bawang putih, halia, garam serta serbuk lada hitam secukupnya. Gaul rata.
Masukkan kepak ayam tadi. Lumur hingga rata dan perap selama 2 jam.
Panaskan ketuhar pada suhu 220C selama 10 minit.
Susun ayam diatas dulang pembakar yang telah dialas dengan kerajang timah (aluminium foil) dan bakar selama 10-15 minit.
Sapu lebihan sos perapan pada ayam dan balikkan supaya ia masak secara menyeluruh. Bakar lagi selama 10-15 minit.
Setelah ayam keperangan dan garing, angkat dan hidangkan.
9. AYAM SOS PLUM
BAHAN-BAHAN:
10 ketul paha ayam
1 hiris halia
Sedikit garam
2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
1 sudu makan sos Worcestershire
2 sudu makan kicap
1 sudu teh minyak bijan
1 cawan sos plum
1/4 cawan air rebusan ayam
1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Didihkan 2 liter air bersama halia dan sedikit garam. Rebus paha ayam hingga separuh masak. Angkat dan toskan.
Dalam kuali lain, panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi.
Kemudian masukkan bahan-bahan lain (kecuali ayam). Kacau sebati dan biarkan mendidih.
Setelah sos hampir pekat, padamkan api dan masukkan ke dalam mengkuk berisi ayam yang direbus tadi.
Perap ayam seketika supaya rasa sos menyerap pada isinya.
Panaskan kuali non-stick dan susun paha ayam tadi didalamnya.
Masak seketika ayam sehingga sedikit keperangan. Sapu sos beberapa kali jika perlu.
Angkat dan boleh dinikmati.
INFO CHEF: Selain dimasak dalam kuali, ayam juga boleh dipanggang di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 10-15 minit.
10. AYAM TERIYAKI
BAHAN-BAHAN:
2 keping dada ayam | potong dadu
100gm brokoli | potong kecil
1/3 biji lada benggala merah | hiris
1/3 biji lada benggala hijau | hiris
1/2 biji bawang Holland
Sedikit air
Sedikit bijan panggang
2 sudu makan air bancuhan tepung jagung | jika perlu
4 sudu makan sos teriyaki
1 sudu makan minyak bijan
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang hingga keperangan. Kemudian masukkan hirisan lada benggala. Masak hingga layu. Angkat.
Dengan menggunakan kuali yang sama, goreng hirisan ayam hingga masak dan keperangan. Tambah sedikit minyak jika perlu. Angkat.
Masukkan brokoli. Goreng kilas hingga lembut. Angkat.
Seterusnya masukkan sos teriyaki dan air ke dalam kuali. Kacau sebati dan biarkan mendidih.
Tambahkan kesemua bahan-bahan yang digoreng tadi. Gaul rata.
Tuang minyak bijan dan bancuhan tepung jagung jika perlu. Adun sebati dan angkat.
Sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Hidangan yang tidak pedas. Jika sukakan rasa hidangan yang pedas, tambahkan hirisan cili padi.
Ni kerepek tradisional yang cukup terkenal zaman berzaman. sedap jugak dihidang cuti cuti ni.
Tapi nak cari resipi yang rangup dan sedap nilah cabarannya. Namun resipi yang dikongsikan Masni Bahari dalam FB Kuali Mama ni memang terlajak sedap. Kalau malas nak ‘menyiput’ gulung-gulung atas kayu pencetaknya boleh digunting aje. Rasanya tetap sama.
.
.
KUIH SIPUT RANGUP & KEREPEK GUNTING
.
BAHAN-BAHAN :
.
1kg tepung gandum
Cili kering | sukatan ikut pedas masing-masing
2 sudu makan rempah daging
1 sudu makan jintan manis dan jintan putih | campur dan tumbuk
1 cawan santan | jangan terlalu pekat
1 cawan majerin | dicairkan
1 biji telur
Garam secukup rasa
Daun kari secukupnya
CARA MEMASAK :
.
Satukan semua bahan dan uli sampai jadi doh.
Jika perlu tambahkan air sedikit sahaja, dan rehatkan sekejap
Kemudian dah boleh cubit dan tekan pada acuan
Tapi kalau nak cara senang guntingkan sahaja.Rasanya tetap sama walaupun bentuknya berbeza.
Kemudian boleh lah digoreng, api jangan terlalu kuat, guna api sederhana sahaja.
Cara mudah buat bubur asyura kalau guna periuk Noxxa ni. Pelbagai resipi remeh boleh jadi mudah. Sajian wajib yang menjadi trend masyarakat Islam menyediakan bubur Asyura pada hari ke 10 dalam kalendar Islam iaitu 10 Muharram. Boleh cuba sendiri resipi dari utara ni memang sedap dan cantik rupanya.
Pada tahun lalu masak dalam kuantiti yang banyak sebab berniat nak berikan kepada semua kawan pejabat dan jiran tetangga. Masa tu Kak Noor guna dua bungkus @ 500 gram tepung beras. Kacau pula di dalam kuali. Ambil masa yang lama juga untuk kacau, lebih kurang 2 jam.
Resepi ini adalah dalam kuantiti yang sedikit; makan untuk keluarga dan bolehlah dirasai bersama oleh jiran-jiran terdekat. Bagi rakan-rakan yang memiliki periuk NOXXA, bolehlah ikut resepi ini. Lebih mudah dan cepat dimasak. Penerangan dan langkah-langkah ada pada setiap gambar. – Perkongsian dari Kak Noor
RESIPI BUBUR ASYURA NOXXA
(VERSI UTAQA)
Bahan-bahan A:
2 cawan tepung beras
3 cawan santan sawit KHALIS
Sedikit garam
1 cawan gula pasir } masak guna
2 ketul gula kabung } 1 cawan air
Bahan-bahan B:
1 biji keledek oren (anggaran 500 gm)
1 cawan kacang hijau
1 cawan kacang merah ABC
1 cawan kacang merah kecil
1 cawan kacang ketupat (kacang duduk)
1 tin jagung berkrim
1 tongkol jagung
10 biji pisang emas
3 sudu besar sagu biji
2 helai daun pandan
Persediaan awal bahan-bahan:
Masak dua ketul gula kabung dengan 1 cawan air dengan api perlahan. Setelah larut, masukkan gula pasir dan masak sehingga larut. Ketepikan.
Ubi Keledek dikupas kulit dan dipotong dadu kecil.
Setongkol jagung – diambil isinya
Pisang emas dipotong dadu.
Sagu biji direndam selama 5 minit, kemudian dibersihkan dan ditoskan.
Kacang hijau, kacang merah ABC, kacang ketupat dan kacang merah kecil dibasuh dan diketepikan.
Bahan A disatukan dan digaul rata.
Kemudian masukkan ke dalam blender dan dikisar sehingga semuanya sebati (kaedah ini lebih mudah digunakan untuk mendapatkan adunan yang halus dan tidak berketul)
Cara-cara Memasak Menggunakan Periuk NOXXA:
Masukkan kacang hijau, kacang merah ABC, kacang merah kecil dan kacang ketupat di dalam inner pot. Tuang 1 cawan air. Tutup periuk dan halakan tombol kepada `PRESSURE’. Set butang `HIGH PRESSURE’ selama 15 minit dan tekan `ON’. Selepas 15 minit periuk akan berbunyi `BEEP’. Bebaskan tekanan dengan memusing tombol ke arah `STEAM’. Biarkan wap habis dikeluarkan supaya tudung periuk boleh dibuka. Tekan `OFF’.
Masukkan ubi keledek dan tutup periuk. Halakan tombol kepada `PRESSURE’. Set butang `HIGHT PRESSURE’ selama 3 minit dan tekan `ON’. Selepas masak, bebaskan tekanan. Tekan `OFF’.
Selepas itu masukkan bahan-bahan A yang telah dibancuh dan diblend halus bersama-sama jagung krim, isi jagung, sagu, pisang, dan daun pandan. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Tekan butang `STIR FRY’ dan tekan `ON’. Semasa proses stir fry, periuk tidak perlu ditutup. Kacau sehingga adunan menjadi pekat dan tidak melekat pada periuk. Selepas masak, tekan butang `OFF’. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan yang disukai.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.