Kek Butter @ Kek Mentega Kampung yang sedap sememangnya digemari semua golongan tidak kira usia. Selain rasanya yang enak, ia juga mudah disediakan dan tidak renyah. Bahan-bahan yang digunakan juga sangatlah ringkas. Bagi anda yang suka makan kek yang simple begini, resipi Kek Butter Kampung perkongsian saudari Nurain Ain ni boleh dicuba.
TEKNIK 1: 1. Pukul gula, mentega dan esen vanila sampai gebu putih. 2. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sebati. 3. Masukkan bahan-bahan ayak. Pukul lagi perlahan-lahan. 4. Bila sudah sebati, masukan susu cair dan pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 saat. Berhenti. 5. Ambil acuan bersaiz 8/9 inci, oles dengan mentega atau lapik dengan baking paper. Tuang adunan kek tadi. 6. Bakar kek pada suhu 170C menggunakan api atas bawah hingga masak.
TEKNIK 2: 1. Cairkan mentega dan ketepikan 2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk adunan kecuali mentega cair. 3.Tambah 1 sudu makan ovalette. 4. Pukul bahan dengan kelajuan rendah ke tinggi hingga kembang putih. 5. Tutup mixer dan masukkan mentega cair. Kaup balikkan hingga rata. 6. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di oles mentega atau dialas baking paper. 7. Bakar pada suhu 170C menggunakan api atas bawah hingga masak.
Tak lengkap raya tanpa biskut Almond London ni. Bukan setakat kanak-kanak, orang dewasa pun suka. Kombinasi rasa coklat dan kacang badam rangup, memang sedap sangat. Menurut empunya resipi, cara yang dikongsi sangat mudah kerana tidak memerlukan mesin pengadun. Malah sukatannya juga menggunakan cawan sahaja. Wah..mesti sedap kan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Fazilah Zakaria ni. Pasti puas hati.
RESIPI ALMOND LONDON
BAHAN A:
1 cawan buttercup
3/4 cawan gula ising – kalau tak nak manis, boleh kurangkan
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN B:
2 ½ cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu makan tepung beras
1 sudu teh serbuk penaik
3 sudu makan serbuk badam
BAHAN C:
2 cawan coklat masakan – cairkan guna kaedah double boiler
Kacang badam secukupnya – panggang dalam ketuhar pada suhu 150C selama 15 minit
CARA MEMASAK:
1. Gaul bahan A sampai sebati guna senduk kayu sahaja. Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil diuli. Kalau doh lembik, boleh tambah tepung. Kalau keras, boleh tambah sedikit mentega. Uli jangan lama. Cukup sekadar sampai doh tak melekat di tangan sahaja.
2. Cubit doh, gentel dan masukkan 1biji kacang badam. Saiznya ikut kesukaan anda. Buat hingga habis dan susun biskut dalam dulang pembakar.
3. Bakar biskut pada suhu 170C selama 25 minit. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing.
4. Bila biskut dah masak, sejukkan terlebih dahulu. Bila dah sejuk, boleh celupkan dalam coklat.
5. Letak biskut dalam cawan kertas dan boleh dihias dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara.
Walaupun terdapat pelbagai resipi kek moden dikongsi, namun kek tradisi serta lama tetap punya peminatnya yang tersendiri. Kali ini, RASA bawakan aneka kek tradisi yang pastinya menarik, enak bahkan mudah disediakan. Selamat mencuba!
1. KEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
370gm marjerin
380gm gula halus
500gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
8 biji telur
Sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
2 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Pukul gula dan marjerin hingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga adunan menjadi putih.
Masukkan esen vanila dan kacau hingga rata.
Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik sedikit demi sedikit. Kaup balikkan hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan setiap satu denganpewarna merah, hijau dan kuning.
Tuang adunan secara berselang seli ke dalam loyang.
Bakar adunan dalam ketuhar pada suhu 160C selama 45 minit.
Info chef: Minyakkan acuan dan tabur sedikit tepung agar kek tidak melekat dan senang dikeluarkan dari acuan.
2. KEK UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
280gm cawan marjerin
285gm cawan gula halus
5 biji telur
185gm cawan tepung gandum
1 sudu makan serbuk penaik
3 cawan parutan ubi kayu | diperah airnya
130gm susu pekat
1/2 sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Pukul marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti parutan ubi kayu. Gaul rata.
Masukkan tepung gandum secara berselang seli dengan susu pekat. Kaup balikkan.
Akhir sekali, masukkan esen vanilla diikuti pewarn akuning. Kacau hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan kek. Ratakan.
Bakar pada suhu 160C selama 25-30 minit atau sehingga kek masak.
Biarkan sejuk seketika sebelum dipotong.
Info chef: Selain marjerin, boleh juga menggunakan mentega.
3. KEK BAHULU
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
285gm gula halus
5 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
90gm minyak masak
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna merah dan kuning
CARA MEMASAK:
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan tepung gandum, serbuk penaik, minyak masak dan esen vanila. Kaup balikkan hinga semua bahan sebati.
Asingkan adunan kepada dua bahagian dan warnakan dengan pewarna pilihan.
Tuang ke dalam loyang secara berselang seli.
Bakar selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 160C.
Info chef: Guna minyak masak yang baik dan berkualiti untuk mendapatkan hasil kek yang sempurna.
4. KEK BUAH-BUAHAN
BAHAN-BAHAN:
250gm tepun gandum | diayak
190gm gula perang
185gm mentega
180gm campuran buah-buahan kering | digaul dengan sedikit tepung gandum
40gm kulit limau campuran
60gm ceri | dipotong kecil
5 biji telur | asingkan kuning dan putih
1 sudu makan golden syrup
CARA MEMASAK:
Ayak tepung dan campurkan dengan buah-buahan kering, kulit limau dan ceri. Ketepikan.
Pukul putih telur hingga kembang seperti meringue. Ketepikan.
Putar gula dan mentega sehingga kembang. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit sambil memutar adunan.
Masukkan tepung berisi buah-buahan kering dan meringue secara berselang seli. Kaup balikkan hingga rata.
Tambahkan golden syrup dan kaup balikkan lagi hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 40-50 minit dengan suhu 160C.
Sejukkan kek sebelum dipotong.
Info chef: Kek ini lebih enak dinikmati selepas satu hari.
5. KEK MARBLE KUKUS
BAHAN-BAHAN:
150gm gula halus
185gm tepung gandum
4 biji telur
3/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu makan ovalette | jika suka
1/4 sudu teh garam
7 sudu makan susu sejat
1 sudu teh esen vanilla
60gm minyak jagung
3 pewarna makanan pilihan
CARA MEMASAK:
Panaskan periuk kukusan, griskan loyang dan alas menggunakan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul gula dan telur. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik, ovalette, garam, susu sejat dan esen vanilla. Pukul hingga kembang.
Masukkan minyak dan kacau perlahan-lahan sehingga adunan sebati.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
Tuang adunan berwarna secara berselang seli ke dalam loyang. Tutp permukaan loyang menggunakan aluminium foil.
Kukus kek selama 45 minit atau sehingga masak.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.
Info chef: Minyak jagung boleh digantikan dengan marjerin yang dicairkan.
6. KEK LAPIS PRUN
BAHAN-BAHAN:
310gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak bersama tepung
230gm mentega
190gm gula halus
5 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
260gm susu pekat manis
80gm buah prun | dicincang kasar
Pewarna merah dan hijau secukupnya
CARA MEMASAK:
Putar gula dan mentega sehingga kembang.
Masukkan susu pekat manis dan telur sambil memutar adunan.
Seterusnya masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik. Kaup balikkan tepung sedikit demi sedikit sehingga rata.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian diwarnakan hijau manakala satu bahagian lagi diwarnakan merah dan dimasukkan buah prun.
Masukkan sedikit adunan merah ke dalam acuan berukuran 20cm. Kukus selama 20 minit.
Kemudian masukkan sedikit adunan hijau dan kukus lagi selama lima minit. Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
Akhir sekali, kukus keseluruhan kek selama satu jam. Sejukkan kek sebelum dipotong.
Info chef: Guna senduk yang sama ketika menceduk adunan merah dan hijau jika ingin mendapatkan ketebalan lapisan kek yang sama.
7. KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
125gm tepung gandum | diayak
190gm gula pasir
90gm mentega | dicairkan
180ml air suam
1/2 bungkus yis segera
5 biji telur
3 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
Gaul tepung bersama yis dan air suam. Gaul rata dan biarkan selama 20 minit atau sehingga mengembang.
Pukul gula, telur, telur kuning dan mentega cair. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah di lenserkan dengan mentega dan sedikit tepung.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 35 minit atau sehingga masak.
Info chef: Pastikan adunan tepung dan yis benar-benar kembang sebelum dimasukkan bahan-bahan lain.
8. KEK BATIK
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
230gm mentega
260gm susu pekat
380gm gula
375 tepung gandum
85gm serbuk koko
310gm milo
Biskut jejari secukupnya | anggaran 100-150gm
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan kecuali biskut jejari ke dalam periuk. Gaul sebati.
Panaskan bahan-bahan tadi di atas api sehingga masak dan nampak cair.
Padamkan api dan masukkan biskut jejari ke dalam adunan. Gaul rata.
Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan sejuk. Simpan di dalam peti sejuk supaya tahan lama dan mudah untuk dipotong.
Potong kecil dan hidangkan buat tetamu.
Info chef: Selain biskut jejari, boleh juga menggunakan biskut marie atau biskut keju yang dipatah-patahkan menjadi kepingan kecil.
9. KEK SPAN
BAHAN-BAHAN:
125gm tepung gandum
130gm susu pekat
90gm marjerin
5 biji telur
190gm gula pasir
250ml air
1 sudu teh soda bikarbonat | diayak bersama tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Bagi menghasilkan gula hangus, goreng gula pasir di dalam kuali. Apabila gula cair dan berwarna agak kecoklatan, tuang air. Masak sehingga pekat. Ketepikan.
Pukul telur hingga kembang. Masukkan marjerin , susu pekat dan esen vanilla. Pukul sebati.
Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat. Gaul rata.
Akhir sekali masukkan gula hangus sedikit demi sedikit sehingga habis. Gaul seklai lagi hingga semua sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar pada suhu 160C selama lebih kurang 40 minit atau sehingga masak.
Info chef: Berhati-hati ketika menyediakan gula hangus kerana ia sangat panas.
10. KEK PERMAISURI
BAHAN-BAHAN:
230gm marjerin
190gm gula halus
1/4 sudu teh garam halus
4 biji telur
250gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu makan susu tepung
1 sudu teh esen ros
Sedikit kismis | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul gula dan marjerin sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi hingga sekata.
Kemudian masukkan esen ros, susu tepung dan garam. Tambahkan tepung gandum dan kaup balikkan dengan menggunakan senduk kayu.
Susun acuan kertas di atas dulang pembakar, masukkan adunan dan letakkan kismis di bahagian atas kek.
Panaskan ketuhar pada suhu 180C dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak.
Info chef: Selain dimasukkan ke dalam cawan kertas, boleh juga dibakar di dalam loyang biasa.
Dapatkan Tepung Kek Sekarang
Baking lebih senang dengan Tepung Kek ni. Confirm naik elok setiap kali!
Khasiat buah ini bukan calang-calang bahkan dianggap ‘buah syurga’ kerana turut disebut di dalam Al-Quran akan khasiatnya yang cukup besar untuk kesihatan manusia.
Malah ia ada disebut dalam Al Quran dan hadis.Firman Allah SWT dalam Al-Quran dan hadis berkaitan khasiat buah tin bagi manusia.” Demi buah tin dan buah zaitun, demi gunung thursina,” (at-Tin: 1-2)
Buah tin terkenal sebagai buah dengan kandungan nutrisi cukup lengkap, asama ada di dalam bentuk vitamin ataupun mineral. Kandungan-kandungan inilah yang membuatkan pakar pemakanan menggelar buah tin sebagai buah super nutrition.
Antara manfaat dari sudut kesihatan:
1. Membantu mengatasi hipertensi dan jantung koroner Buah tin mengandung senyawa mineral alami seperti magnesium, fosfor, omega 3, omega 6, dan fenol. Kandungan-kandungan mineral semula jadi inilah yang cukup berkhasiat untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan mencegah munculnya penyakit jantung koroner.
2. Mengurangi kadar kolesterol dalam tubuh
Buah tin terkenal sebagai jenis buah yang mengandungi serat larut cukup baik. Menurut pakar, kandungan serat larut berupa pektin dalam buah tin sangatlah berkhasiat untuk menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh. Apabila pektin masuk ke dalam tubuh, kandungan tersebut akan menyapu semua kolesterol dan membuangnya melalui sistem pembuangan sama ada berupa peluh mahu pun air besar.
3. Mencegah serangan jantung Menurut penelitian yang telah dilakukan di Arab Saudi, buah tin mengandungi senyawa kalium tinggi yang cukup baik untuk menurunkan kadar natrium dalam tubuh. Para pakar juga berpendapat, memakan buah tin minimum sekali sehari akan membantu mengurangkan risiko anda terkena serangan jantung mendadak. 4. Baik untuk penderita diabetes
Meskipun buah tin manis, kandungan glukosa dan fruktosa di dalam buah ini tidak akan membuat kadar gula dalam darah anda naik.
Ini kerana, selain mengandungi glukosa dan fruktosa, buah tin juga mengandungi serat larut dan karbohidrat. Kedua-dua kandungan inilah yang akan menghalang proses penyerapan gula berlebih pada sistem pencernaan. Bahkan, beberapa pakar menambahkan buah satu ini juga cukup efektif untuk mencegah diabetes, namun dengan syarat tidak diambil berlebihan.
5. Mencegah tulang reput Khasiat buah tin baik untuk tulang. Osteoporosis merupakan salah satu jenis penyakit tulang yang bisa dicegah dengan memakan buah tin secara rutin. Di dalam buah tin terkandung senyawa kalsium yang cukup tinggi, bahkan para pakar pemakanan mengatakan kandungan kalsium dan fosfor dalam buah tin lebih tinggi daripada susu.
6. Mengatasi susah tidur atau insomnia
Foto : magazine.vunela.com
Gejala susah tidur dapat muncul disebabkan karena berbagai macam faktor, bermula dengan minuman berkafein (kopi) sehinggalah akibat stres dan trauma. Selain mengatasi stres, anda juga boleh menghilangkan masalah tersebut dengan makan buah tin.
Menurut penelitian di Universiti Yale, buah tin mengandungi senyawa tryptophan yang cukup efektif untuk memberikan rasa tenang, dan rileks pada otak. Ia dapat membantu menghilangkan insomnia dan membuat tidur lebih nyenyak.
7. Sumber nutrisi yang cukup baik dan lengkap Buah tin tidak mengandungi lemak jahat, garam, dan kolesterol, akan tetapi mengandungi kalsium, serat, dan kalium yang cukup tinggi. Selain itu buah tin juga mengandungi sodium yang cukup rendah.
Buah tin juga mengandungi kaya akan senyawa benzaldehida (senyawa anti-kanker seperti beta-karoten). Menariknya lagi buah satu ini juga diperkaya dengan kandungan vitamin penting untuk tubuh, seperti vitamin A, B, dan C.
Nah ni Min kongsikan 2 resipi menggunakan buah tin.
JEM BUAH TIN
BAHAN-BAHAN:
1kg buah tin (seeloknya tin segar) | cincang
500gm gula kastor
1 batang vanila | ambil biji
1 batang kayu manis
1 biji lemon | ambil jus dan parut kulitnya
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan di atas di dalam satu mangkuk, tutup dan biarkan semalaman dalam suhu bilik. 2. Keesokan harinya, masukkan campuran tadi ke dalam kuali leper dan masak menggunakan api yang perlahan. Kacau sehingga gula hancur sepenuhnya. 3. Biar ia mendidih dan teruskan memasak menggunakan api perlahan dan kacau perlahan-lahan sehingga ia memekat atau kira-kira 45 minit. Sambil itu, tekan-tekan buah tin untuk hancurkan ia. 4. Keluarkan kulit kayu manis dan sejukkan. 5. Tuang ke dalam jar dan sedia untuk disimpan.
Info chef: Boleh disimpan sehingga tiga bulan.
Saiz hidangan: 1-2 jar Keistimewaan : Penuh rasa buah tin yang lazat Jenis masakan : Jem Cara memasak : Didih dan reneh Anggaran kos: RM25
KEK KEJU BERSAMA BUAH TIN SEGAR
BAHAN-BAHAN:
5-7 biji fig | potong
100gm wholegrain digestive biscuits
3 sudu makan kacang walnut
5 sudu makan minyak bunga matahari
110gm air tebu | tapis
600gm cottage cheese
250gm yogurt
1 biji oren | ambil jus, parut kulit
1 biji lemon | ambil jus
1 sudu teh esen vanila
5 biji telur
1 biji buah pelaga
20gm kepingan badam
Garam secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar 180C. 2. Di dalam pengisar makanan, campurkan biskut, walnut dan minyak bunga matahari, kisar hingga menjadi crumble. 3. Ambil dulang dan alas dengan baking paper. Tabur crumble tadi di atas dulang tadi, tekan perlahan-lahan. Masukkan ke dalam peti sejuk. Ketepikan. 4. Menggunakan pengisar tangan, campurkan cottage cheese, yogurt, telur, buah pelaga, garam, air tebu, jus dan kulit oren dan jus lemon. Kacau sebati. 5. Tuang adunan ke atas lapisan crumble tadi dan bakar kira-kira satu jam. 6. Basuh buah tin dan potong. Hiaskan di atas kek tadi. Panggang sedikit kepingan badam tanpa minyak dan tabur di atas kek. Sedia dinikmati.
Info chef: Untuk kek keju yang sempurna, simpan di dalam peti sejuk semalam sebelum dihidangkan.
Saiz hidangan: 1 biji kek Keistimewaan : Rasa lemak keju dan buah tin yang sedap Jenis masakan : Pemanis mulut Cara memasak : Bakar Anggaran kos: RM25 .
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.