Sedapnya kerabu sotong ni, kalau makan di kedai memang mahal dan tak cukup. Apa lagi jom kita buat sendiri di rumah sebab kerabu ni sangat senang membuatnya. Yang penting semua bahan segar termasuk sotong ye, Ini rahsia kerabu sotong jadi sedap dan segar rasanya macam makan kat restoran mewah.
KERABU SOTONG PUDINA
BAHAN-BAHAN:
- 500gm sotong | bersihkan buang kulit ari dan hiris empat segi
- 2 sudu makan pes cili Thai
- 3 biji cili merah | kisar kasar
- 3 batang serai | hiris halus
- 3 ulas bawang merah | hiris
- 1 pokok daun bawang | hiris
- 1/2 cawan daun pudina
- 2 biji limau nipis |ambil jusnya sahaja
- Garam dan gula secukup rasa
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Renehkan air dalam periuk. Celur sotong seketika kemudian angkat dan toskan.
LANGKAH 2: Sementara itu campurkan bahan sos, pes cili Thai, cili merah kisar, jus limau nipis, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
LANGKAH 3: Masukkan sotong dan gaul rata.
LANGKAH 4; Masukkan pula hirisan bawang dan serai
LANGKAH 5: Seterusnya masukkan daun bawang dan gaul rata lagi.
LANGKAH 6: Akhir sekali daun pudina dan gaul rata hingga sebati . Kemudian sedia dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sup Mi Udon Homemade, Enak DiMakan Ketika Panas
Tak dapat berjalan ke negara Jepun jom kita menikmati makanannya. Selain sushi yang biasa dinikmati, udon tidak kurang enaknya. Udon ialah sejenis pasta Jepun. Warnanya putih seperti laksa tetapi ianya lebih besar dan agak kental sedikit.Udon ini boleh dimakan bersama sup ataupun digoreng kering.
Ramai tidak tahu macamana nak masak udon sedangkan ianya dimasak macam biasa sahaja. Udon ni makan sikit pun dah kenyang sebab ianya agak kental.
Ianya sedap dimakan terus apabila dimasak. kelembutan udon itu sendiri sangat ambil peranan. Kalau nak selamat, celur atau rebus udon terlebih dahulu sebelum di masak.Jom kita buat sendiri ikut resipi Kak Yan.
Sup Mi Udon
Bahan-bahan:
2 bungkus mi udon
150g daging cincang
4 sudu besar minyak
1 biji bawang Holland (dicincang)-BELI ONLINE DI SINI
9 ulas bawang putih(dicincang)
1 sudu besar sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
2 inci halia muda(diparut)
2 sudu besar kicap kikkoman
1 sudu teh kicap pekat
100ml stok
Air secukupnya
1 biji lobak merah
1 batang leek
Hiasan
2 biji telur rebus
1 batang leek
1/2 biji lobak merah
1 sudu besar bijan hitam dan bijan putih
Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak dan masukkan daging cincang.
2.Apabila daging cincang sudah bertukar warna,masukkan separuh dari bawang putih dan halia. Masak sebentar.
3.Angkat kesemua bahan dan masukkan ke dalam mangkuk. Ketepikan.
4.Tambah dalam 3 sudu besar minyak dan masukkan bawang holland yang dicincang, Masak sehingga bawang layu.
5.Masukkan lebihan bawang putih dan halia. Tuangkan kicap Jepun, kicap pekat, stok ayam, sos tiram, lobak merah dan leek.
6.Masukkan mi udon dan masak sehingga ianya lembut.
7.Tambah air jika diperlukan. Tunggu sehingga kuah mendidih.
8.Tuangkan ke dalam bekas dan taburkan daging tadi,telur, lobak merah, nori dan biji bijan hitam dan bijan putih.
Kredit: azianhasan
Koleksi Resipi Sajian Makan Malam Ala Kedai Masakan Thailand
Resipi Mi Goreng Basah Tauhu Hancur. Sangat Sedap & Tak Guna Telur
Hidangan Daging Sesuai Untuk Rumah Terbuka Anda!
Bagi peminat hidangan daging, boleh lah cuba resepi daging cili hijau ini untuk dihidangkan lagi-lagi untuk majlis rumah terbuka. Haa mesti meriah dan ramai memuji menu masakan ini nanti! Selamat mencuba!
Rendang Daging Cili Hijau
Bahan-Bahan
- 1 kg daging batang pinang
- 250 ml santan
- 2 sudu besar kerisik
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar gula melaka
- 2 keping asam gelugor
- 2 btng serai-di ketuk
- 2 helai daun kunyit- buang urat dan hiris halus
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- Sedikit air jika perlu
Bahan (Dikisar)
- 4 batang serai-hiris halus
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 30 biji cili padi hijau
- 5 tangkai cili hijau
- 6 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
Cara Penyediaan
1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan serai yang di ketuk.
2) Kemudian masukkan daging dan kacau hingga rata. Masukkan sedikit air dan biarkan daging sedikit empuk. Guna api sederhana sahaja ketika ini.
3) Selepas itu masukkan santan, kerisik,asam gelugor,gula melaka dan garam secukup rasa.
4) Kacau lagi di atas api yang perlahan dan masaklah hingga pekat.
5) Masukkan daun kunyit.
6) Bila cukup kering, bolehlah diangkat.
7) Sedia untuk dihidangkan.
Kredit Resepi: Azan Mukminah Saffin
4 Kuih Tradisional Goreng, Boleh Jadi Sarapan Esok
Kuih tradisional bukan sahaja sesuai dibuat sarapan, malahan kudapan petang pun menyelerakan juga. Tak payah kukus, tak payah bakar tiga kuih ini boleh digoreng sahaja. Mudah aje buatnya. Resipi kuih yang tak lekang dek zaman ni, generasi muda patut lah cuba.
1. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- Minyak masak untuk menumis
- 1/2 biji kelapa parut
- 100 gm udang kering /direndam dulu
- 1 ulas bawang putih
- 3 biji bawang kecil
- 7 biji cili merah
- 1 sm halia
- 1 batang serai
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
- 250 gm keledek /rebus dan lenyek
- 4 sudu makan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
2. Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
3. Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
1. Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
2. Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
3. Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
4. Ulang sehingga doh dan inti habis
5. Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
2. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan gula
- 2 cawan air
- Secubit garam
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
1. Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
2. Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
3. Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
4. Kemudian perap 8 jam atau semalaman
5. Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
6. Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
7. Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
8. Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
9. Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
10. Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
3. SARDIN GULUNG
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 500 gm tepung gandum
- 150 gm marjerin @ mentega
- 1 biji telur
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh garam
- 110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
- 1 tin kecil sardin
- 2 sudu makan cili kisar
- 3 ulas bawang putih /ditumbuk
- 3 biji cili padi /dicincang
- 1 biji bawang besar /dicincang
- 1 sudu makan jus limau nipis
- 1 biji ubi kentang /dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Panaskan minyak masak dalam kuali.
2.Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
3.Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
4.Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
2. Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
3. Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
4. Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
5. Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
6. Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
7. Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
8. Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
9. Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
4. KUIH BOM
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
- 1 biji kelapa parut/ putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula Melaka
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 helai daun pandan /disimpul
- Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3. Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
6. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
Terima kasih : KUeh Cafe , Seksyen 13,Jalan Renang 13/26, Tadisma Business Park, Shah Alam, Selangor.