Rahsia Kuih Kaswi Lembut Bergedik, Tak Liat & Sedap. Resipi Ni Memang Wajib Cuba.

Share

Kuih muih tradisional Melayu memang sedap. Kena pula yang lembut dan cukup lemak manisnya, lagilah tak puas makan. Bagi penggemar sajian Kuih Kaswi, boleh cuba resipi perkongsian saudari Zaimah Zakaria ni. Menurut beliau, resipi kuih ini adalah hasil R&D beliau sendiri. Hasilnya memang lembut dan tak liat. Nampak sedap kan? Jom lihat bahan-bahan yang digunakan.

 

KUIH KASWI SEDAP

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung ubi
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 2 cawan gula merah
  • 2 sudu makan air kapur ( jangan terlalu jernih. Ambil pekat sikit)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 helai daun pandan

 

CARA MEMASAK:

1. Masak gula merah bersama air. Masukkan daun pandan.

2. Setelah gula larut, biarkan air gula sejuk. Tapis air gula jika perlu.

3. Kemudian masukkan bahan-bahan yang lain. Kacau hingga mendapat adunan yang sebati.

4. Ambil loyang bersesuaian dan sapu sedikit minyak di permukaannya.

5. Panaskan pengukus dan setelah mendidih, masukkan loyang dan kukus kuih selama 45 minit.

6. Setelah masak, sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum dipotong.

7. Gaul potongan kaswi bersama parutan kelapa yang telah dicampur dengan secubit garam.

8. Sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria

Published by
Nur