Churros memang sedap dimakan sebagai kudapan. Lembut, rangup dapat pulak dicecah dengan sos coklat memang padulah. Resipi Churros ni memang istimewalah banyak tip dan teknik yang diikongsi oleh pemilik resipinya.
CHURROS
°°°°°°°°°°°°
BAHAN-BAHAN :
1 cawan air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*
1 cawan tepung gandum
1 biji telur B
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan-bahan bertanda * dlm kuali (guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut, biarkan mentega tu cair….
2. Tutup api, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau dengan. Terus je balik-balikkan tepung tu sampai doh yang lembut terhasil, kalau doh tu berketul, pedulikn jee…
3. Telur pukul sikit dan tuang dalam doh. Doh masih panas, jadi terus aje uli-uli dengan senduk. Bila doh dah sejuk sikit dan boleh dipegang, ulilah dengan tangan sampai betul-betul sebati dan takde lagi ketulan tepung.
Ads
Tip : Doh yang cantik adalah doh yg licin dan agak kenyal. Tak melekat dekat tangan.
4. Masukkan doh dalam piping beg. Guna star nozle dan paipkan atas dulang yang dialas baking paper (tujuan tak bagi melekat aje)
Sementara dok paip Churros tu, bolehlah la panaskan kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dan diangkat.
6. Sira dgn gula icing dan sedikit serbuk cinnamon. Lebih umph kalau cecah dalam sos coklat.
Ads
SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°° BAHAN-BAHAN :
100gm coklat masakan
1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
– cairkan secara double boil
Tip nak dapatkan Churros yang best dan menjadi :
1. Ada beberapa resepi Churros yang empunya resipi dah cuba tetapi baginya ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dalam.
Ada resepi saya buat, Churros saya keras macam belimbing besi,sebab tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dah cukup ye, kalau lebih, confirm boleh baling dinding.
Ads
2. Masa nak masukkn & tepung, kebanyakan resepi suruh perlahankan api, Tapi saya TUTUP API masa tu.
Ikut petua, jangan uli tepung dengann air yang menggelegak, ini untuk mendapatkan churros yang berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lebih lama…
3. Kalau agak agak doh panas lagi tak boleh uli dengan tangan, boleh je tunggu kejap, no hal Ambil masa anda untuk uli doh untuk uli doh bagi licin ye, tak perlu tergesa-gesa sebab kuih ni takde istilah bantat ke ape…
4. Seeloknya guna piping beg yang tebal kalau tak nak 10 kali tukar bag, kalau piping bag nipis mudah pecah.
5. Guna star nozle untuk corak belimbing yg cantik. Kalau nak guna acuan samprit pun boleh. Pada yang tak pentingkan rupa, nak gentel aje pun takde masalah.
Saiz Churros saya ni, agak dlm 2 inci setiap satu.
6. Pada yg expert pro master boleh je paip terus dalam minyak yang panas. Bagi amatur boleh paip dulu semua dalam dulang, biar saiznya seragam paip dulu semua dalam dulang untuk seragamkan. Selepas itu baru masukkan dan goreng baru campak semua sekali dlm kuali, masak pun seragam je.
Kredit: BBOS
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Daging bakar istimewa dengan rasa asli dari Thai yang menyelerakn. Daging yang diperap dengan ramuan kkas membangkitkan rasa daging dan sos masam manis menmbahkan lagi selera.
DAGING BAKAR ALA DANNOK
BAHAN-BAHAN DAGING BAKAR:
2 keping daging batang pinang/strip loin/sirloin/rib eye (sebesar tapak tangan lelaki dewasa adan setebal 2cm)*
2 sudu besar sos tiram*
2 sudu besar kicap cair*
1 ulas bawang putih- tumbuk halus*
1 batang serai- dihiris nipis & ditumbuk halus*
1 sudu kecil lada sulah*
2 sudu besar gula perang*
3 sudu besar susu cair*
1 sudu kecil serbuk cili *
Sedikit serbuk perasa*
Sedikit minyak masak
1 ketul arang size kecil
Aluminium foil
CARA MEMASAK:
Perap daging selama 3-4jam bersama semua bahan-bahan yang bertanda *
Simpan daging yang diperap dalam peti sejuk terlebih dahulu ( jangan letak bahagian yang beku)
Selepas 3 jam barakan arang, sambil-sambil itu boleh mula bakar daging atas pan. Letakkan sedikit minyak dulu dipermukaan pan. Bakar selama 10 minit sahaja (5 minit setiap bahagian permukaan). Tidak boleh terlebih masak dan gunakan api sederhana besar. Sebab kalau terlebih masak daging akan kering & agak liat. Kalau anda suka medium well cukup setakat 7-8 minit sahaja masa membakar daging tadi.
Setelah daging masak tutup api. Kemudian ambil arang yang telah berbara tadi dan letakkan diatas sekeping aluminium foil. Titiskan beberapa titis minyak masak atas arang ini akan menyebabkan arang mengeluarkan asap yang banyak dan letakkan arang dalam pan daging tadi.
Tutup pan cepat-cepat dengan penutup yang rapat. Proses ini untuk mendapatkan rasa daging seperti dibakar dengan arang dan yang pasti ianya sememangnya menyedapkan lagi rasa daging bakar tu nanti. Biarkan asap menyelimuti daging selama 1-2minit sahaja ye.
Kemudian boleh angkat daging untuk dipotong & dihidangkan bersama sos pencicah thai.
Sedapnya Apam Kampung Gula Merah resipi perkongsian saudari Imah Halimah ni. Bahan-bahannya ringkas malah senang nak sukat sebab guna sukatan cawan je. Tak payah susah-susah nak timbang bagai. Lebih istimewa, resipi kuih ni juga tidak terlalu manis. Sesuai sangat bagi anda yang tak suka guna gula banyak dalam penyediaan kuih. Nanti bolehlah buat untuk sarapan atau minum petang. Jom lihat cara-caranya.
CARA MUDAH BUAT APAM KAMPUNG GULA MERAH KURANG MANIS
BAHAN A:
1 paket yis segera (instant yis 11gm) – beli ONLINE
1. Campurkan bahan A dan rendam selama 10 minit sehingga yis naik.
2. Masak bahan B hingga mendidih. Biarkan sejuk dan tapis. Pastikan dapat 2 cawan air gula.
3. Dalam bekas berlainan, gaul bahan C dan buat lubang di tengah. Masukkan bahan A ke dalam bahan C. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan bahan B (air gula) ke dalam campuran tadi.
5. Kacau rata sehingga tiada tepung yang berketul.
6. Masukkan 1/2 cawan air (bahan D) pada adunan. Kacau rata.
7. Perap adunan sekurang-kurangnya 1 jam. Tutup bekas semasa perap. ( Empunya resipi perap selama 1 jam 30 minit)
8. Adunan akan naik 2 kali ganda selepas diperap. Semakin lama diperap, adunan akan jadi semakin mengembang dan ringan.
9. Ambil loyang bersaiz 9 atau 10 inci dan oleskan dengan minyak. Kukus selama 45 minit – 1 jam. Pastikan air kukusan telah mendidih sebelum letak loyang.
10. Bila sudah masak, biarkan seketika. Potong semasa suam.
11. Sedia untuk dinikmati bersama kelapa parut yang telah dikukus dan dicampur dengan sedikit garam.
Hidangan kepak ayam sering menjadi kegemaran anak-anak. Malah orang dewasa pun sangat suka. Lembut dan penuh perisa! Kepak ayam sebegini biasanya dijual di restoran-restoran pizza. Makan panas-panas memang layan tetapi jika dibeli, harga boleh tahan mahal dan tak puas.
Oleh itu, jom cuba resipi perkongsian Puan Zura Nafis ni. Ini adalah resipi olahan beliau sendiri dan setelah beberapa kali dicuba, akhirnya dapat juga resipi yang 99% sama. Anda pun boleh cuba. Pasti si kecil anda makan tak henti.
CHICKEN WING ALA RESTORAN PIZZA
BAHAN-BAHAN:
Kepak ayam secukupnya
BAHAN PERAPAN:
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan madu – boleh ganti dengan gula tapi kurang umpphh!
1 sudu makan serbuk cili – lebihkan jika suka pedas
1 biji limau kasturi – perah ambil jus. Saiz limau sebesar syiling 10 sen
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan perapan dan sebatikan.
Kemudian masukkan kepak atau apa-apa bahagian ayam. Gaul rata dan perap selama 1 jam. Lebih enak jika perap semalaman.
Tutup bahagian atas ayam menggunakan aluminium foil dan bakar pada suhu 160-170C selama 15-20 minit ( bergantung pada saiz dan ketebalan isi ayam.)
Setelah ayam masak, buka aluminium foil dan bakar lagi selama 5 minit ( ikut kesesuaian oven masing-masing) untuk garingkan ayam.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.