Kalau makan sotong goreng tepung di kedai memang layan. Sepinggan pun boleh habis. Harga pun boleh tahan mahalnya. Jadi apa kata membuatnya sendiri. Lebih puas makan dan kerangupannya memang tak boleh bawa bincang.
1.Sotong dipotong kecil. Boleh juga menggunakan gunting bagi memudahkan kerja.
2.Kemudian. Perap sotong dengan tepung bestari yang sudah dicampurkan dengan air.
3.Selepas 10 minit, masukkan telur. Gaul hingga sebati.
4.Sediakan tepung kering (bancuhan tepung bestari dan sedikit tepung beras) di dalam bekas lain. Tepung kering ini boleh jika menggunakan tepung bestari sekiranya tiada tepung beras.
5.Kemudian, pindahkan sotong yang sudah dicelup tadi ke dalam adunan tepung kering.
Ads
6.Tutup bekas tersebut dan goncang-goncangkan sehingga semua sotong disaluti tepung kering. Inilah rahsia yang membuatkan sotong celup tepung sedap rangup dimakan.
7.Panaskan minyak. Gorengkan sotong sehingga kekuningan. Pastikan minyak betul-betul panas. Siap untuk dihidang.
Sebagai sebuah negara yang berbilang bangsa dan keturunan, makanan-makanan yang ada di negara kita juga pelbagai rasa. Kaum India misalnya cukup terkenal dengan masakannya yang berasaskan pelbagai jenis rempah ratus dan herba. Bahkan, kari mereka sangat sedap dan berbeza dengan kari ala Melayu. Kali ini, RASA kongsikan lima jenis resipi makanan India untuk anda cuba untuk kelainan. Yang pasti, rasanya dijamin lazat!
1. KARI MARUNGAI UDANG
BAHAN- BAHAN:
500gm udang saiz medium |dibersihkan
1 batang Marungai |dipotong
½ sudu teh serbuk cili
1 ½ sudu makan serbuk kari ikan
½ sudu teh serbuk kunyit
1sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
¼ sudu teh biji sawi
¼ sudu teh jintan manis
1 biji bawang besar | dihiris
1 tangkai daun kari
½ cawan santan pekat
1batang cili hijau |potong memanjang
1sudu teh jus limau
3 sudu makan minyak masak
Garam Secukupnya
CARA MEMASAK:
Perap udang bersama serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk kari ikan, halia kisar dan bawang putih kisar selama lima minit. Ketepikan.
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan biji sawi dan jintan manis. Selepas satu minit, masukkan bawang besar hiris dan daun kari. Kacau rata sehingga bawang bertukar warna.
Masukkan kacang marungai dan kacau selama lima minit. Kemudian masukkan udang yang diperap tadi. Kacau rata.
Selepas lima minit, masukkan santan pekat, cili hijau, dan jus limau.
Didihkan kari dan kacau selama lima minit. Tambah garam secukup rasa. Tutup api.
Sedia dihidangkan bersama roti atau nasi putih.
2. PARPU TELUR
BAHAN-BAHAN:
100gm kacang thoor dal | rendam dalam air panas selama 10 minit
4 biji telur
1 biji kentang |dipotong
1 sudu makan serbuk kunyit
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar | hiris
1 tangkai daun kari
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh jintan putih
1 tangkai cili kering
100gm santan pekat
1 biji tomato |dipotong dadu
3sudu makan minyak masak
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Kacang thoor dal direbus bersama serbuk kunyit, bawang putih dan secubit garam sehingga empuk.
Masukkan pula kentang yang dipotong dan masak sehingga kentang masak.
Masukkan santan dan kacau selama 5minit. Kemudian masukkan telur satu persatu. Biar telur masak.
Selepas telur masak, masukkan santan dan kacau perlahan. Selepas kuah mendidih, tutup api. Ketepikan.
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan biji sawi dan jintan putih. Selepas satu minit, masukkan bawang besar yang dihiris, cili kering dan daun kari. Kacau rata sehingga bawang merah bertukar warna.
Masukkan tomato dan kacau selama 5minit. Tutup api.
Tuang ke dalam campuran dal dan telur, kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa.
Sedia dihidangkan.
3. PESAMAH KAMBING
BAHAN- BAHAN:
500gm daging kambing | potong saiz kecil
1sudu makan tairu/yogurt
1sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
½ sudu teh lada hitam kisar
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 labu bawang besar | dihiris
3 sudu makan serbuk kari daging
5 cawan air rebusan daging kambing
1 cawan santan pekat
100gm kerisik
5sudu makan minyak masak
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Perap daging kambing bersama tairu/yogurt, halia kisar, bawang putih kisar dan lada hitam kisar selama 2 jam. Ketepikan.
2. Rebus daging kambing yang telah diperap sehingga daging kambing empuk. Asingkan daging dan air rebusannya. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang besar yang telah dihiris. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
4. Masukkan serbuk kari daging dan dua cawan air rebusan. Kacau rata. Masak sehingga pecah minyak.
5. Masukkan daging kambing dan kacau rata.
6. Masukkan santan, kerisik dan tiga cawan air rebusan. Kacau rata. Perlahankan api biar mereneh selama 5 minit.
7. Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Perasakan garam secukup rasa. Tutup api.
8. Sedia dihidangkan bersama nasi beriani atau nasi putih.
Info chef: Daging kambing boleh dipotong kasar tetapi memerlukan masa memasak yang lebih lama.
4. SOTONG MASALA
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong putih |bersihkan dan direbus sehingga ¾ masak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 labu bawang besar |dihiris
2 biji cili merah |dipotong memanjang
2 sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
1 tangkai daun kari
1 labu bawang merah (dikisar)
2 1/2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu teh serbuk jintan putih
1sudu teh serbuk jintan manis
1sudu teh serbuk cili
50gm santan pekat
1 cawan air rebusan sotong
3 sudu makan minyak masak
½ sudu teh gula
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang besar dan cili merah. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
Masukkan bawang putih kisar, halia kisar dan daun kari. Apabila bau harum, masukkan bawang kisar. Kacau sekata.
Bila mendidih, masukkan serbuk kari daging, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk cili.
Tuang air rebusan sotong dan kacau rata. Masak sehingga kuah menjadi pekat sedikit.
Masukkan santan dan tunggu sehingga mendidih.
Masukkan sotong dan kacau rata selama empat minit.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api. Sedia dihidangkan.
Info chef: Sotong boleh juga dipotong kecil, mengikut kesukaan masing-masing.
5. AYAM MADU MAMAK
BAHAN- BAHAN PERAPAN AYAM:
1kg ayam |dipotong dan dibersihkan
1sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
1 cawan minyak masak (untuk goreng ayam)
BAHAN LAIN:
3 sudu makan minyak masak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 labu bawang besar |dihiris
1 tangkai daun kari
1sudu teh bawang merah kisar
2 sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
1 labu bawang besar |dikisar
½ sudu makan serbuk kulit kayu manis
½ sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk cili
200gm buah kurma |dibuang biji
½ cawan air
3 sudu makan madu
BAHAN UNTUK MENGGORENG GAJUS DAN KISMIS:
50gm kacang gajus
10gm buah kismis
1 sudu teh minyak sapi
CARA MEMASAK:
Perap ayam bersama serbuk kunyit dan garam selama 30 minit.
Kemudian goreng ayam sehingga 1/2 masak. Ketepikan.
Setelah itu, panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang merah dan daun kari. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
Masukkan bawang putih kisar, halia kisar dan bawang kisar. Kacau rata selama dua minit.
Masukkan serbuk jintan putih, serbuk kulit kayu manis dan serbuk cili. Kacau rata.
Kisar buah kurma bersama ½ cawan air. Tuang bahan kisar tersebut ke dalam kuali dan gaul rata. Masak seketika. Sekiranya kuah pekat, tambah air secukupnya.
Masukkan ayam dan perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan mendidih dan ayam masak sepenuhnya. Ketepikan.
Di dalam kuali lain, masukkan minyak sapi dan goreng gajus bersama buah kismis menggunakan api perlahan. Tutup api.
Tuang ke dalam kuah ayam dan kacau. Masukkan madu dan tutup api.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
Info chef: Tidak perlu tambah gula kerana hidangan sudah ada madu dan kurma yang memberikan rasa manis pada masakan.
Dah bosan makan dengan lauk yang berkuah, buat sambal sotong cili padi pun sedap. Guna sotong segar dan cili padi ikut sukatan kepedasan yang anda suka, memang padu. Makan dengan nasi panas tambah dengan telur dadar, confirm terangkat punyalah! Orang tua-tua kata mak mentua lalu pun mesti tak perasan.
Cikpuan_alya berkongsi resepi sambal sotong cili padi di akaun media sosialnya. Mudah dan senang nak buat, campak-campak siap!
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira