Tanpa menggunakan minyak sapi, wanita ini tetap boleh buat tart nanas yang gerenti sedap. Dia yang menggunakan nama facebook Mai Siti berkongsi resipi membuat tart nanas yang nampak menarik. Perkongsian dia dalam group facebook Rasa Share Resipi telah meraih sebanyak 11,000 share. Mesti ada sesuatu yang menjadikan tart nanas ini istimewa, kan? Ada yang dah pernah cuba?

TART NANAS GEBU TANPA MINYAK SAPI

BAHAN-BAHAN
250 gram mentega (BELI DI SINI)
4 sudu makan susu pekat manis (BELI DI SINI)
2 biji kuning telur ayam
1/2 sudu teh esen vanila (BELI DI SINI)
1/2 sudu teh pewarna kuning
3 sudu makan tepung jagung (BELI DI SINI)
3 sudu makan tepung kastard
3 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
2 sudu makan susu tepung
Inti nanas

CARA MEMBUAT
1. Masukkan mentega, susu pekat manis, kuning telur ayam, esen vanila dan pewarna kuning dalam bekas.

.
2. Gaul semua bahan tadi. Jangan terlalu lama kerana boleh membuat tart mengembang apabila dibakar.

.
3. Masukkan tepung jagung dan tepung kastard. Gaul sedikit.

.
4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.

.
5. Masukkan susu tepung. Gaul sehingga sebati.

.
6. Uli sampai jadi doh.

.
7. Sapu sedikit minyak masak pada tangan. Bentukkan ini tart nanas.

.
8. Ambil acuan tart nanas.

.
9. Isi doh ke dalam acuan. Tekan menggunakan ibu jari.

.
10. Letak inti dan gulungkan.

.
11. Panaskan oven (BELI DI SINI). Bakar pada suhu 160 darjah selama 30 minit dengan api atas bawah.

.

IKLAN

Selamat mencuba!

SUMBER: facebook Mai Siti

ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI JUGA
https://rasa.my/cara-buat-bancuhan-tepung-pisang-goreng-yang-rangup-dan-sedap/
https://rasa.my/nasi-serai-halia-bantu-buang-angin-dalam-badan/

VIDEO YOUTUBE
https://www.youtube.com/watch?v=0XB6t7I7-ZM