Kastard lembut dan rasa lemak santan dalam labu yang dikukus. Jika tiada santan segar, ia boleh digantikan dengan susu cair.
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji labu bersaiz sederhana
- 4 biji telur
- 350ml santan
- 250gm gula
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Potong bahagian tangkai labu dan buang bijinya dengan menggunakan sudu. Ketepikan seketika.
- Dalam mangkuk adunan, pecahkan telur dan kacau sebati.
- Masukkan santan dan kacau bersama gula sehingga gula larut. Kemudian masukkan esen vanila. Kacau rata.
- Masukkan adunan telur tadi ke dalam labu dan kukus lebih kurang 1 jam 20 minit sehingga puding menjadi kental.
- Sedia untuk dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Jeruk Limau Nipis Homemade. Mudah, Sedap, Pelbagai Guna
Pernah cuba Jeruk Limau Nipis? Pelbagai guna tau. Anda boleh menikmatinya sebagai ulam jeruk dengan cara dimakan bersama nasi, boleh dicampur dalam masakan Acar Buah malah boleh juga dicampur ke dalam minuman bersama sedikit madu. Sedap…. Bagi anda yang nak cuba, saudari Ami Sue Haji Sanusi ada kongsikan cara-caranya.
CARA BUAT JERUK LIMAU NIPIS HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
10 biji limau nipis segar – beli online disini
Air
Garam kasar – beli online disini
1 senduk gula pasir – beli online disini
1 cawan air mendidih
1 cawan cuka – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Basuh limau, lenyek-lenyekkan supaya lembut dan belah 4.
2. Panaskan air dalam periuk, rebus sekejap limau sehingga bertukar warna. Kemudian masukkan air baru, rebus sekali lagi, namun jangan rebus lama.
3. Angkat limau tadi dan toskan dulu. Biar sejuk sedikit.
4. Masukkan garam kasar ke dalam limau yang dibelah tadi. Sukatannya anggaran lebih kurang 1/2 sudu kecil untuk setiap biji.
5. Ambil gula pasir, larutkan dengan 1 cawan air mendidih dan biarkan sejuk dahulu.
6. Sediakan juga 1 cawan cuka makan.
7. Masukkan limau yang sudah diisi garam ke dalam balang. Susun elok-elok.
8. Tuang cuka dan air gula yang sudah sejuk ke dalam balang berselang seli sehingga habis.
9. Peram @ jerukkan limau selama 3 minggu hingga 1bulan. Selepas itu, bolehlah dimakan.
10. Selepas 1 bulan boleh simpan Jeruk Limau Nipis dalam peti sejuk supaya ia boleh tahan lama.
INFO:
- Jeruk Limau Nipis ini boleh dibuat ulam jeruk yang dimakan bersama nasi panas, dicampur dalam Acar Buah dan boleh dibuat air yang dicampur dengan ais dan sedikit madu.
- Limau perlu dilenyek bukan sekadar untuk melembutkan tetapi ia juga bagi mengeluarkan air pahit pada kulit limau.
Kredit resipi & foto: Ami Sue Haji Sanusi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Terlajak Mudah, Cookies Coklat Tiktok Ni Paling Best Cicah Susu
Masak Sampai Pecah Minyak, Rahsia Sambal Tempoyak Bilis Petai Jadi Sedap
Sedap, Cepat Masak. Resepi Sotong Masak Hitam Pedas Disukai Ramai
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Roti Nan Cheese Homemade Yang Mudah & Sedap.
Sedapnya Roti Nan Cheese. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian saudari Nur Amiera. Lebih sedap, mudah dibuat dan boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!
RESIPI ROTI NAN CHEESE
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung gandum cap rose
- 1/2 cawan marjerin
- 1/2 cawan gula
- 2 1/2 cawan air
- 1 sudu makan yis (mauripan)
- Keju cheddar (keping) secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula ke dalam air. Kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, masukkan tepung gandum, marjerin dan yis. Gaul sebati.
3. Tuang air campuran gula tadi ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga tepung tidak melekat di tangan. Pastikan bancuhan tepung tidak keras.
4. Tutup doh dengan tuala lembap selama 1/2 jam.
5. Bila doh naik, tumbuk doh bagi membuang angin.
6. Bahagikan doh dan bulatkan. Leperkan doh, masukkan keju dan canai leper. Biarkan 15 minit.
7. Panaskan kuali tahan lekat dan masukkan doh tadi. Tutup tudungnya dan masak guna api perlahan. Biar masak di kedua-dua belah.
8. Bila roti dah masak, sapukan sedikit mentega supaya roti nampak berkilat.
9. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama kari atau sambal tumis ikan bilis. Kalau nikmati bersama Ayam Tandoori pun sedap.
Kredit resipi & foto: Nur Amiera
Buat Kentang Wedges, Goreng Garing-Garing Sekejap Je Licin
Banyak pula lebihan kentang yang beli seguni hari tu, tapi tak tahu nak buat apa. Jom kita buat Kentang Wedges macam di restoran makanan segera tu. Letakkan pula sos cheese di atasnya. Memang sedap. Buat sendiri, puas hati sekeluarga dapat menikmatinya.
Ikuti resipi mudah membuat Kentang Wedges hasil perkongsian Hanizah Mohd Najib ini. Sedap pula tu dapat makan panas-panas dan garing. Jom kita buat.
KENTANG WEDGES ALA KFC
BAHAN-BAHAN:
Kentang
Rempah kari (untuk rasa pedas) – Boleh beli online di sini
Tepung Bestari – Boleh beli online di sini
Herba parsley
CARA MEMASAK:
Kentang dikupas kulitnya dan dipotong wedges.
Kukus sebentar kentang yang telah dipotong wedges terlebih dahulu.
Kemudian, campurkan kesemua bahan-bahan iaitu rempah kari, tepung Bestari dan herba parsley.
Gaulkan perlahan-lahan kerana kentang tadi telah dikukus, bimbang terpatah pula kentangnya.
Akhir sekali, gorengkan garing-garing. Sekejap je, dah habis licin.
Nak buatkan sos cheese, boleh beli serbuk cheese yang telah dibancuh siap-siap di bakeri.
Selamat mencuba.
Kredit: Hanizah Mohd Najib
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Buat Sate Dan Kuah Kacang Homemade, Memang Terangkat Rasanya
Cuaca Panas Begini, Nikmatnya Dapat Air Longan Herbs Tanpa Soda
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official