Jemput-jemput atau kuih cekodok lazimnya enak dimakan pada waktu pagi atau ketika minum petang. Tetapi, jemput sambal Terengganu ini memang unik. Ada inti berisi ikan.
Menggunakan ramuan utama tepung pulut dan isi ikan selayang, jemput-jemput ini memang unik dan kelihatan enak sekali.
Ikuti perkongsian resipi daripada Zaky Mat Ali dalam menghasilkan jemput sambal Terengganu ataupun dikenali juga dengan nama kuih bom. Jom kita cuba.
Kali ini majalah RASA ingin tampilkan resipi kuih buah Melaka namun menggunakan labu. Pasti terbit cita rasa yang berbeza dengan buah Melaka yang biasa dimakan.
KUIH BUAH MELAKA LABU
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung pulut
1 cawan labu (kukus dan lenyekkan)
1/4 cawan air
Gula Melaka secukupnya (potong kecil-kecil)
1/2 cawan kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Gaul tepung pulut dan labu lenyek. Hanya tambahkan air jika perlu.
2. Uli sehingga adunan sebati.
3. Bulat-bulatkan doh dan leperkan sedikit.
4. Letakkan gula Melaka yang telah dipotong. Bungkus kemas-kemas.
5. Didih air bersama daun pandan.
6. Selepas air mendidih, masukkan doh yang telah diisi gula Melaka tadi.
7. Jangan dikacau. Tunggu sahaja sehingga doh timbul.
8. Angkat dan toskan.
9. Gaul kelapa parut dengan sedikit garam.
10. Kemudian gaulkan kelapa parut tadi kepada buah Melaka.
Selamat mencuba!
Norazizah Ruslan ialah Penceramah Pemakanan Dan Gaya Hidup Sihat.
Kalau dah buntu nak buatkan hidangan apa untuk anak di rumah, boleh cuba resipi apam coklat ni. Resipi apam coklat yang dikongsikan oleh Noraslinda Md Radzhi di Facebook ni memang sangat sedap dan pasti menjadi! Kaya dengan rasa coklat yang tak terlalu manis dan lembut gebu gitu memang diam-diam dah habis je. Kalau nak buat jualan guna resipi ni pun saya pasti laku keras apam coklat ni. Saya kongsikan resipinya di bawah. Jom kita cuba!
APAM COKLAT
BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum
5½ atau 6 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur ( akak guna gred B )
¾ cawan gula halus
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung
1 cawan air suam
CARA PENYEDIAAN:
Tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, dan serbuk koko. ( diayak )
Masukkan gula, susu pekat, telur, minyak jagung dan air suam
Kacau sebati (guna whisk je)
Rehatkan ½ jam
Oles minyak dalam acuan
Tuang adunan
Kukus 20 minit.. api sederhana
Dah sejuk keluarkan apam dari acuan
Hias ikut kesukaan..
p/s : perap 5 atau 6 jam. Nak perap semalaman pun boleh.
Cantiknya Kuih Lapis Keledek Ungu ni. Sesuai sangat dijadikan sajian minum petang. Bahan-bahan sangat ringkas dan memang sudah ada di dapur. Bagi anda yang suka makan kuih tradisional, resipi Kuih Lapis Keledek Ungu perkongsian saudari Raja Amanina ni antara yang boleh dicuba.Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.