NurNo ratings yet1 paket An’Nur Mee Teow Sup Ayam - direbus hingga kembang dan toskan2 ekor sotong besar - dihiris dan dicelur10 ekor udang saiz sederhana - dicelur100gm pak choy - dicelur3 ulas bawang putih - ditumbukSedikit minyak masakBahan sup: 2 paket perencah sup ayam An’NurBahan sup: 800gm airBahan sup: Daun sup dan daun ketumbar secukupnyaBahan Kicap Ban Mee: 2 sudu makan kicap cairBahan Kicap Ban Mee: 1 sudu makan kicap pekatBahan Kicap Ban Mee: 1 sudu teh sos tiramBahan Kicap Ban Mee: 1/2 paket perencah ayamBahan Kicap Ban Mee: 1 sudu teh minyak bijanBahan Kicap Ban Mee: 150gm air
Kenyal, segar dan enak! Jika sukakan mi yang sedikit berkuah, tambah sedikit air rebusan ayam.
NurNo ratings yet200gm pasta - rebus & tos10-12 biji bebola daging150ml susu segarGaram dan gula secukup rasa1 sudu makan sos tomato1 sudu makan sos cili3-4 sudu makan minyak masakBahan Kisar: 3 biji cili merahBahan Kisar:1 biji tomatoBahan Kisar:5 biji cili padiBahan Kisar:3 ulas bawang putihBahan Kisar:1 biji bawang besarBahan Kisar:2 tangkai daun ketumbarBahan Kisar:1 batang serai
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan santan, sos cili dan tomato, kacau rata.
Masukkan bebola daging, kacau lagi.
...
NurNo ratings yet200gm makaroni - rebus dan tos200gm daging - rebus dan simpan airnya1/2 batang seleri3-4 biji padi - hirisSedikit hirisan daun bawang dan sup1 batang serai - titikRempah Penumis (kulit kayu manis bunga lawang buah pelaga)1 sudu makan rempah sup1 sudu makan rempah kurma1 sudu teh serbuk lada sulah1 biji limau nipis - ambil jus sahajaGaram dan gula secukup rasa1 sudu makan minyak untuk menumisBahan Kisar: 2cm haliaBahan Kisar: 2cm lengkuasBahan Kisar: 5 ulas bawang merahBahan Kisar: 4 ulas bawag putih
Hiris daging yang telah direbus nipis-nipis. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai, rempah penumis dan bahan kisar hingga wangi.
Setelahnya masukkan camp...
NurNo ratings yet1 kotak kepingan lasagna segera (instant)Keju mozzarella secukupnyaKeju parmesan secukupnyaBahan Sos Daging: 300gm isi ayam kisarBahan Sos Daging: 1 tin sos spageti tradisionalBahan Sos Daging: 1 tin cendawan butangBahan Sos Daging: 1 biji bawang besarBahan Sos Daging: 4 ulas bawang putihBahan Sos Daging: 1/2 batang lobak merahBahan Sos Daging: 2 sudu teh oregano keringBahan Sos Daging: Garam dan gula secukup rasaBahan Sos Daging: 1 sudu makan serbuk lada hitamBahan Sos Putih: 2 sudu makan mentegaBahan Sos Putih: 2 sudu makan tepung gandumBahan Sos Putih: 2 cawan susu penuh krimBahan Sos Putih: 12 keping keju cheddarBahan Sos Putih: Garam secukup rasa
1. Rebus kepingan lasagna hingga boleh lentur. Masak sekejap sahaja jangan sampai terlalu lembut. Angkat, toskan dan susun dalam bekas. Pastikan kepingan lasagna tidak bertindi...
NurNo ratings yet2 cawan makaroni100gm isi ayam rebus - dadu kecil2 sudu makan mentega2 sudu makan tepung gandum2 1/2 cawan susu penuh krim4-5 keping keju cheddar1/2 sudu teh serbuk lada hitam1/2 sudu teh oregano keringGaram secukup rasa
1. Didihkan air, masukkan sedikit garam dan rebus makaroni hingga lembut. Toskan air dan ketepikan.
2. Cairkan mentega dan masukkan tepung agndum. Kacau rata dengan cepat hing...
NurNo ratings yet200gm pasta penne - rebus lembut2 sudu makan minyak zaitun2 biji bawang merah - dadu4-5 batang sosej ayam - hiris1/2 cawan air rebusan ayam1 1/2 cawan krim masakan1 kiub pati ayam1/2 cawan keju parmesan parutGaram dan serbuk lada hitam secukupnya1 sudu makan daun parsli cincang
Panaskan minyak dan goreng hirisan sosej hingga keperangan.
Tambahkan hirisan bawang merah. Tumis lagi hingga keperangan.
Bila kuali sedikit berasap, masukkan air rebus...
NurNo ratings yet400gm mi telur - celur hingga lembut dan tos250gm daging - rebus dan hiris nipis250gm udang - buang kepala dan kulit kemudian rebus dan tos1500ml air rebusan daging6 ulas bawang merah - hiris4 ulas bawang putih - titik3cm lengkuas - ketuk6 helai daun limau purut - carik-carik2 sudu makan kicap ikan2 sudu makan kicap manis2 sudu makan jus limau nipisGaram dan gula secukup rasa3 sudu makan minyak masakDaun ketumbar - hiris ( hiasan)Daun bawang - hiris ( hiasan)4 biji telur rebus - belah dua ( hiasan)
Tumis bawang merah, bawang putih, lengkuas, dan daun limau purut hingga wangi.
Tambahkan daging dan udang sambil kacau hingga berubah warna.
Tuang air. Masukkan kecap i...