NurNo ratings yet10 batang kacang panjang3 biji cili hijau250gm kepak dan leher ayam - potong kecil2 sudu makan rempah kari1 sudu makan kerisik1 sudu makan pes cili kering1 sudu makan air asam Jawa3 cawan santan pekatGaram dan gula secukup rasa4 sudu makan minyak masakBAHAN KISAR: 7 ulas bawang merahBAHAN KISAR: 5 ulas bawang putihBAHAN KISAR: 3cm kunyit hidupBAHAN KISAR: 2cm haliaBAHAN KISAR: 2 hiris lengkuasBAHAN KISAR: 1 sudu makan serbuk ketumbar biji-sangai dan kisar kasar
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi, kemudian masukkan pes cili dan kacau lagi.
Setelah pecah minyak masukkan rempah kari yang dibancuh dengan s...
NurNo ratings yet2 keping tauhu – hancurkan1 tiup tauhu Jepun – hancurkan1 biji telur - pecah dan kacau rata4 biji cendawan Shitake - cincang halus1/2 biji bawang Holland - cincang halus1/2 biji cili benggala - cincang halus1 sudu teh serbuk perasa ayam1 sudu teh serbuk lada sulahGaram halus secukup rasaBAHAN SOS: 4 sudu makan sos cili ThaiBAHAN SOS: 1 sudu makan maduBAHAN SOS: 1 sudu makan perahan jus lemonBAHAN SOS: Garam dan gula secukup rasaBAHAN SOS: 2 ulas bawang putih - cincang halusBAHAN SOS: Sedikit cili Benggala - dadu halusBAHAN SOS: Sedikit minyak masak
Campurkan semua bahan di dalam mangkuk besar, gaul rata dan pastikan ia secukup rasa.
Panaskan pengukus.
Sementara itu, sudukan bahan adunan tauhu dalam acuan kuih lomp...
NurNo ratings yet2 pokok sawi Pak Choy - potong dua2 keping fish cake - potong dua hiris memanjang2 sudu makan sos tiram1 biji cii merah - hiris memanjang halus2 ulas bawang merah – hiris2 ulas bawang putih – titikGaram dan gula secukup rasa2 sudu makan minyak
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan merah hingga wangi.
Masukkan hirisan fish cake, kacau seketika, masukkan Pak Choy, kacau rata tambahkan hirisan cili dan sos tir...
NurNo ratings yet1 cekak daun selom - simpul dan celur seketika300gm kepah500ml santan1 keping asam gelugorGaramgula dan perasa secukupnyaBAHAN KISAR: 3cm kunyit hidupBAHAN KISAR: 10 biji cili padiBAHAN KISAR: 3 ulas bawang merah
Masukkan santan dalam periuk bersama bahan kisar dan asam keping.
Renehkan di atas api sederhana.
Setelah mereneh masukkan daun selom yang telah dicelur tadi.
Diik...
NurNo ratings yet1 paket tauge daun (pea sprout)3 ulas bawang putih1 ekor ikan kembung masinSerbuk lada hitam dan garam secukup rasaMinyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan ikan kembung masin dan goreng hingga garing.
Akhir sekali masukkan tauge daun dan kacau se...