Bahan-bahan :
3262650{-}1 kilo daging | dipotong kecil dan nipis| 765213{-}2 bungkus kecil rempah kari | dikisar| 9166087{-}3 biji bawang besar | dikisar| 6204222{-}3 ulas bawang putih | dikisar| 312567{-}1 inci halia | dikisar| 5781241{-}2 biji kentang | dibelah empat| 7877496{-}2 biji bunga lawang| 736882{-}1 batang kayu manis| 6418399{-}Sedikit air asam jawa| 9299183{-}1 kotak santan @ 2 cawan santan daripada 1 biji kelapa parut| 7774753{-}1 tangkai daun kari untuk hiasan| 2898222{-}Minyak untuk menumis|Cara Memasak :
[start_directions]
- Rebus daging hingga empuk.
- Panaskan minyak, tumis semua bahan yang dikisar iaitu rempah kari, bawang besar, bawang putih, dan halia bersama-sama bunga lawang dan kayu manis hingga naik baunya atau hingga pecah minyak
- Masukkan dua cawan air rebusan daging tadi dan air asam jawa.
- Masukkan juga daging yang telah direbus tadi. Kemudian masukkan kentang yang dibelah empat. Biarkan kentang empuk seketika.
- Kemudian Masukkan santan. Kecilkan api. Biarkan mendidih. Boleh tambah air jika suka kari daging yang agak cair.
- Sesuaikan rasa dan renehkan seketika.
[end_directions]