Bahan-bahan :
3862101{-}1 tin besar ikan mackerel - asingkan isi ikan dari kuah| 3919987{-} 4 biji bendi| 3937210{-} 1 biji tomato - belah empat| 3964730{-} 1 kuntum bunga kantan - belah dua| 3993935{-} 3 pucuk daun kesum| 4023805{-} 1/2 cawan air asam jawa| 4079973{-} Air secukupnya| 4111151{-} 2 sudu makan pes cili kering| 4156730{-} Garam dan gula secukup rasa| 4191764{-} 4 sudu makan minyak masak | 6833349{-} Bahan Kisar: 1 biji bawang besar| 6881934{-} Bahan Kisar: 2 ulas bawang putih| 6935800{-} Bahan Kisar: 2 cm halia| 6989928{-} Bahan Kisar: 2cm lengkuas|Cara Memasak :
[start_directions]
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan pes cili, kacau lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan pula air asam Jawa, biarkan mereneh seketika baru masukkan sardin.
- Seterusnya masukkan kacang bendi, bunga kantan, daun kesum .
- Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Biarkan mereneh seketika sehingga timbul minyak. Tutup api,
- Sedia dihidangkan.[end_directions]