Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Home Makan Kerutup Ayam Kampung Cara Kelantan

Kerutup Ayam Kampung Cara Kelantan

0
Kerutup Ayam Kampung Cara Kelantan

Bahan-bahan :

8734284{-}1 ekor ayam kampung - belah empat| 8762250{-} 3 sudu makan rempah kerutup| 87652{-} 2 sudu makan kerisik| 8776654{-} 1 sudu makan sos tomato| 8799924{-} 500ml santan pekat| 8813665{-} 1keping gula Melaka| 8826597{-} Garam dan gula secukup rasa| 8839917{-} 5 sudu makan minyak masak| 8843526{-} BAHAN REMPAH PENUMIS: 1 batang kulit kayu manis| 8848706{-} BAHAN REMPAH PENUMIS: 2 kuntum bunga lawing| 8856322{-} BAHAN REMPAH PENUMIS: 5 kuntum bunga cengkih| 886186{-} BAHAN REMPAH PENUMIS: 4 ulas buah pelage| 8875536{-} BAHAN HIRIS: 5 ulas bawang merah| 8891597{-} BAHAN HIRIS: 4 ulas bawang putih| 890837{-} BAHAN HIRIS:2cm halia| 891183{-} BAHAN KISAR HALUS: 5 tangkai cili kering| 8924282{-} BAHAN KISAR HALUS: 6 ulas bawang merah| 8931947{-} BAHAN KISAR HALUS: 4 ulas bawang putih| 8955545{-} BAHAN KISAR HALUS: 3cm halia|

Cara Memasak :

[start_directions]

IKLAN
  1. Panaskan minyak, tumis bahan rempah penumis bersama bahan hirisan hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan pula bahan kisar, diikuti bancuhan rempah kerutup. Kacau rata hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam kampung yang telah dibersihkan tadi.
  4. Apabila ayam sudah kecut dan kering airnya, masukkan pula santan.
  5. Biarkan mendidih di atas api perlahan, kemudian masukkan air asam Jawa, kerisik, sos tomato,  gula Melaka, garam dan gula secukup rasa
  6. Setelah cukup rasa dan kuah pekat, masukkan cili padi dan tutup api
  7. Kerutub Ayam Kampung sedia dihidangkan.[end_directions]

 

IKLAN
IKLAN