Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Home Makan Lasagna Ayam

Lasagna Ayam

0
Lasagna Ayam

Bahan-bahan :

93805{-}1 kotak kepingan lasagna segera (instant)| 963769{-} Keju mozzarella secukupnya| 985688{-} Keju parmesan secukupnya| 1009204{-} Bahan Sos Daging: 300gm isi ayam kisar| 102722{-} Bahan Sos Daging: 1 tin sos spageti tradisional| 1044525{-} Bahan Sos Daging: 1 tin cendawan butang | hiris| 1061833{-} Bahan Sos Daging: 1 biji bawang besar | dadu halus| 109584{-} Bahan Sos Daging: 4 ulas bawang putih | hiris| 1113789{-} Bahan Sos Daging: 1/2 batang lobak merah | dadu halus| 1141515{-} Bahan Sos Daging: 2 sudu teh oregano kering| 1165196{-} Bahan Sos Daging: Garam dan gula secukup rasa| 1196781{-} Bahan Sos Daging: 1 sudu makan serbuk lada hitam| 1224966{-} Bahan Sos Putih: 2 sudu makan mentega| 1246241{-} Bahan Sos Putih: 2 sudu makan tepung gandum| 1276187{-} Bahan Sos Putih: 2 cawan susu penuh krim| 1296238{-} Bahan Sos Putih: 12 keping keju cheddar| 1314092{-} Bahan Sos Putih: Garam secukup rasa|

Cara Memasak :

[start_directions]

1. Rebus kepingan lasagna hingga boleh lentur. Masak sekejap sahaja jangan sampai terlalu lembut. Angkat, toskan dan susun dalam bekas. Pastikan kepingan lasagna tidak bertindih.
2. Untuk membuat sos daging, panasan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan ayam kisar dan tumis hingga kering airnya.
4. Masukkan sos spageti, cendawan dan lobak merah. Masak hingga lembut.
5. Tambahkan oregano dan perasakan dengan garam dan gula ikut citarasa. Angkat dan ketepikan.
6. Bagi menyediakan sos putih, cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. Masak hingga kekuningan.
7. Tambahkan susu dan kacau hingga sebati serta sos tidak berketul.
8. Masukkan kepingan keju cheddar. Kacau hingga sebati.
9. Rasa sos dan tambahkan gara, dengan secukupnya. Bila sos pekat, padamkan api.
10. Untuk melapis lasagna, ambil loyang bersesuaian dan oleskan dengan sedikit mentega di bahagian dasar dan tepi.
11. Letak sekeping lasagna dibahagian dasar. Sudukan sos daging hingga menutupi permukaan lasagna.
12. Seterusnya sudukan sos putih dengan secukupnya.
13. Taburkan keju mozzarella dan parmesan di atas sos putih tadi.
14. Ulang langkah yang sama hingga memenuhi loyang.
15. Bakar lasagna dalam ketuhar pada suhu 170C selama 40-45 minit.
16. Sedia untuk dinikmati.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

[end_directions]