Bahan-bahan :
7841889{-}1 ekor ikan siakap| 7908474{-}4 biji bawang merah| 1874483{-}4 biji bawang putih| 9321369{-}10 batang cili kering| 7298256{-}2cm kunyit hidup | diracik| 957118{-}3 keping asam gelugur| 6654556{-}1 batang serai | dititik| 6842759{-}3 helai daun limau purut| 9647403{-}1 batang bunga kantan | diracik| 2312992{-}Garam| 2331216{-} gula dan bahan perasa secukupnya| 1278559{-}Minyak masak secukupnya| 9212824{-}Air secukupnya|Cara Memasak :
[start_directions]
- Cuci ikan siakap sehingga bersih. Ketepikan.
- Kisar halus bawang merah, bawang putih, cili kering, separuh daripada kunyit.
- Kemudian, panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Setelah tumisan berbau harum, masukkan air, asam gelugur, hirisan daun limau purut, serai dan bunga kantan. Tunggu sehingga mendidih.
- Seterusnya bolehlah diperasakan. Kacau sebati.
- Akhir sekali, masukkan ikan siakap. Biarkan ikan masak dan bolehlah dihidang.
[end_directions]