Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Home Makan Tauhu Cendawan Kukus Sos Masam Manis

Tauhu Cendawan Kukus Sos Masam Manis

0
Tauhu Cendawan Kukus Sos Masam Manis

Bahan-bahan :

3781257{-}2 keping tauhu – hancurkan| 3992543{-} 1 tiup tauhu Jepun – hancurkan| 4015464{-} 1 biji telur - pecah dan kacau rata| 4017332{-} 4 biji cendawan Shitake - cincang halus| 4028173{-} 1/2 biji bawang Holland - cincang halus| 4036641{-} 1/2 biji cili benggala - cincang halus| 4045362{-} 1 sudu teh serbuk perasa ayam| 4055246{-} 1 sudu teh serbuk lada sulah| 4066780{-} Garam halus secukup rasa| 4077677{-} BAHAN SOS: 4 sudu makan sos cili Thai| 408957{-} BAHAN SOS: 1 sudu makan madu| 409176{-} BAHAN SOS: 1 sudu makan perahan jus lemon| 4105308{-} BAHAN SOS: Garam dan gula secukup rasa| 4126487{-} BAHAN SOS: 2 ulas bawang putih - cincang halus| 4125569{-} BAHAN SOS: Sedikit cili Benggala - dadu halus| 4148221{-} BAHAN SOS: Sedikit minyak masak|

Cara Memasak :

[start_directions]

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  1. Campurkan semua bahan di dalam mangkuk besar, gaul rata dan pastikan ia secukup rasa.
  2. Panaskan pengukus.
  3. Sementara itu, sudukan bahan adunan tauhu dalam acuan kuih lompang.
  4. Kemudian, susun dalam pengukus dan kukus hingga masak lebih kurang 10-15 minit.
  5. Sementara itu, panaskan sedikit minyak masak, tumis bawang putih, kemudian masukkan cili Benggala.
  6. Setelah layu masukkan sos cili Thai, madu dan jus lemon.
  7. Seterusnya perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Tutup api.
  8. Keluarkan tauhu kukus dan susun dalam pinggan.
  9. Tuangkan sos di atas tauhu dan sedia dihidangkan.[end_directions]